Цијевна затрпана опасним отпадом / CIJEVNA-OBILAZAK RIJEKE-LAZAR RUZIC
16/12/2021 u 10:18 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нико од надлежних не зна гдје ће са хиљадама гума

Очистићемо их, али гдје ћемо са њима. Да их покупимо са једног мјеста на друго. На Депонију неће да приме толики број гума, каже Реџеп Чунмуљај, начелник Комуналне полиције

На нелегално одлагање гума у кориту Цијевне у мјесту Цијевна Затријебачка, из Општине Тузи и раније су указивали надлежним државним органима, али умјесто да се депонија опасног отпада уклони, она је само расла. И тако је нарасла толико да броји на хиљаде гума, смјештених у рупи очигледно намјенски ископаној, која се са главног пута не види. Јуче су поново припадници Комуналне полиције Општине Тузи евидентирали разбацане гуме, али рјешење за њихово уклањање немају.

– Видјели смо и евидентирали, али шта да урадимо, гдје са тим гумама? Није проблем да организујемо са Комуналним предузећем да се уклоне, али проблем је гдје да их лагерујемо. Ко ће да их прими. Ми као полиција можемо починиоца да казнимо уколико га ухватимо на дјелу, али осталих ингеренција немамо када је у питању Цијевна. Можемо да сумњамо да је ово организовано бацање гума, јер их има на хиљаде. Очистићемо их, али гдје ћемо са њима, само би се селиле са једног мјеста на друго. Ни на Депонију неће да приме толики број гума. Немају гдје ни са смећем. Гуме су проблем за цијелу државу. Ниједан орган до сада није нашао рјешење за овај отпад – каже Реџеп Чунмуљај, начелник Комуналне полиције.

Отпадне воде иду директно у ријеку

Еколог из НВО Озон Александар Перовић, каже да је Цијевна наjвише угрожена испустима непречишћених отпадних вода.

– Отпадне воде су из привредних субjеката који су непосредно уз обалу, што jе проблем коjи се могао риjешити лако, ефикасном примjеном важеће законске регулативе. Последице испуста непрећишћених отпадних вода одражаваjу се на живи свиjет и укупни риjечни и повезане екосистеме. Проблем су и дивље депониjе у непосредноj близини на коjима се одлажу различите врсте отпада, па и опасни, што jе требало да буде сприjечено. Имаjући у виду близину НП Скадарско jезеро jасно jе да би Циjевна требало да буде заштићена од загађења, али очигледно диjели судбину других водотокова у Црноj Гори. Нажалост, немамо повjерења да ће се нешто промиjенити у догледно вриjеме jер очигледно ни ова Влада нема намjеру да се окрене заштити природних вриjедности – каже Перовић.

И Исмета Ђокај, секретарка за пољопривреду Општине Тузи истиче да су одавно указали на проблем одлагања гума у овом мјесту, али да се то није зауставило, већ да се одлагање наставило.

– Комунална полиција је направила извјештај и упознала Управу за инспекцијске послове, али од тада се ништа није промијенило. Министарство пољопривреде нас је данас контактирало јер су видјели шта је објављено, па ћемо видјети шта ћемо предузети. Покушавамо са Министарством пољопривреде да ријешимо проблем са Цијевном. Они су кренули у сузбијање експлоатације, па се надам да ће доћи до конктретних корака на терену – каже Ђокај.

Читаоци су у анкети "Дана"-"Нарушени природни ток Цијевне, пријети јој загађење" указали на то да се у ријеку изливају фекалије, али и баца смеће.

– Уз ријеку су куће и већином се канализација излива у Цијевну. Има и фарми, а на одређеним мјестима, као што је Цијевна Затријебачка, код Хаџаја и на два мјеста у Диноши, вршила се експлоатација шљунка. Док се не обезбиједи инфраструктура, смеће ће се и даље бацати. Студија заштите Цијевне постоји, али треба комплетнију анализу урадити какво је стање на терену и на основу тога стања предузети мјере. Биљна врста дебељача је истријебљена због изградње пута. Обавијестили смо надлежне, али нико нам није одговорио – истиче Ђокај.

*Текст je настао кроз пројекат „Црном Гором - Përgjatë Malit të Zi“ у оквиру програма „Media for All“, који финансира Влада Велике Британиjе, а спроводи Британски савјет са партнерским организацијама BIRN, INTRAC и Thomson fondaciјom, који подржава медије на Западном Балкану. Прикупљени садржаj и изнесени ставови представљаjу изричиту одговорност аутора.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 09:00