/ Фото: Дан
03/12/2021 u 10:48 h
Андријана Дабановић, Милица ВујисићАндријана Дабановић, Милица Вујисић
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ново шеталиште у Подгорици под водом

Киша показала недостатке стазе уз Морачу, пропусти видљиви

Шеталиште уз Морачу, од Саставака до плаже Лабуд, у Подгорици које је изграђено у оквиру реконструкције Његошевог парка, може се користити само када је лијепо вријеме.

По киши се на стази формирају локве и можете проћи само кроз воду. Низ каскадна степеништа вода се слива те је просто немогуће сићи и остати сув.

Ка ријеци су направљени одводи, али очигледно не и нагиб стазе. Пошто објекат који је поклоњен граду још није свечано отворен можда све буде изгледало другачије.

Из Главног града кажу да је шеталиште донација Бемакса, те да вриједност још није позната, а на сајту ове компаније пише да су радови вриједни 250.000 еура.

image
Фото: Дан

Архитекта Андрија Маркуш каже да се вода на шеталишту задржава јер није квалитетно урађено.

– Стаза мора да има нагиб ка Морачи да се вода не би скупљала, јер ако га нема то је пропуст. Кад се вода скупља то значи да су га радила нестручна лица. Ако се вода задржава извођач је дужан да на том дијелу пробије канал ка Морачи, да вода која би имала намјеру да се скупи одмах отече. То шеталиште требало је да се изведе по принципу тротоара. Добро је што су направили зидиће према Морачи ради безбједности, али су морали веће одводе урадити. Ту гдје се вода скупља мора да се прошире отвори. То није проблематично, може се урадити за један дан. Довољно је да се пробије зидић, а са друге стране мора бити неки каналић, а не само земља. Све то се мора завршити што прије јер ако вода крене да се слива и са горње стране од парка онда ће још веће количине да се скупљају. Лоше је да су ово примијетили новинари и грађани прије него они који су га радили – сматра Маркуш.

Из Агенције за становање на чијем је челу Срђан Раичевић казали су да ће шеталиште бити завршено до краjа децембра, те не могу говорити о евентуалним грађевинским пропустима.

– Преостало jе да се заврше радови на огради на страни према риjеци, као и да се изведу сви елементи коjи су у функциjи одводњавања. Проjектом jе предвиђено одводњавање атмосферских вода са стазе преко барбакана Ø5 центиметара на растоjању од пет метара. Надзор jе сматрао да jе то недовољно, те jе дао налог извођачу да се отвори поставе на мањем растоjању. Градња шеталишта представља донациjу компаниjе Бемакс, а коначан износ биће познат по окончању радова – кажу из Агенције.

Прва фаза изградње шеталишта подразумијева радове на потезу од Саставака до плаже Лабуд у дужини од 400 метара.

На сајту Бемакса назначено је да су земљани радови, који подразумијевају ископ од 1.371 кубик у цјелости завршени, а завршено је 95 одсто насипа од 447 кубика и исто толико процената бетонских радова површине 791 кубик.

На сајту је истакнуто и да је вриједност уговорених радова 250.000 еура.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 08:20