Непружање квалитетне услуге води до раскида уговора / -LAZAR RUZIC
10/07/2021 u 07:50 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ново законско рјешење искључује приватнике из комуналних послова

Проширен је и начин финансирања обављања комуналне дјелатности па ће се, поред средстава наплаћених од пружених комуналних услуга и буџета jединица локалних самоуправа, средства обезбјеђивати и из државног буџета, али и донација

Локалне самоуправе неће имати обавезу расписивања позива за јавно надметање када је у питању повјеравање послова из области комуналне дјелатности, осим уколико саме на процијене да би се та дјелатност боље обављала тако, новина је коју је прописао нови Закон о комуналним дјелатностима који је у форми предлога упућен на изјашњење Заједници општина Црне Горе. Важећи закон предвиђао је могућност да се по­сло­ви­ма во­до­снаб­ди­jе­ва­ња, чи­сто­ће, jав­ном ра­свjе­том, ор­га­ни­зо­ва­њем пи­jа­ца, пар­кин­га и оста­лих ко­му­нал­них по­сло­ва мо­гу ба­ви­ти и при­ват­на пред­у­зе­ћа. Овим законом није третирана услуга водоснабдијевања јер је она обухваћена Законом о водним услугама. Као комуналне услуге закон препознаје управљање комуналним отпадом, уређење и управљање јавних површина којима располаже општина, управљање атмосферским водама, затим управљање јавном расвјетом. Ту су и јавни градски и приградски превоз путника, одржавање општинских путева, затим одржавање корита водотока, управљање јавним гробљима, пијацама, јавним просторима за паркирање. Под комуналним дјелатностима убрајају се и услуге јавних тоалета, димничарске услуге, али и збрињавање бездомних животиња и одржавање склоништа за њихово збрињавање.

–Општина може обављање комуналне дјелатности повјерити уговором о повјеравању обављања комуналне дјелатности приватном субјекту, односно истом пренијети удио у привредном друштву, у складу са процедуром утврђеном законом којим се уруђују питања од значаја за приватно-јавно партнерство. Изузетно од овог, општина је дужна да покрене поступак повјеравања обављања комуналне дјелатности управљања комуналним отпадом у дијелу који се односи на сакупљање, транспорт и припрему за поновну употребу, у складу са законом којим се уређују питања од значаја за јавно-приватно партнерство. Након истека, односно раскида уговора, комунална инфраструктура за обављање комуналне дјелатности изграђена на основу уговора, постаје локално добро у општој употреби, односно од општег интереса којим располаже општина. Ако су привредно друштво основале двије или више општина, односно општина и Влада, уговор потписују сви оснивачи, односно власници удјела у привредном друштву – пише у предлогу Закона о комуналним дјелатностима.

Новим законом проширен је и начин финансирања обављања комуналне дјелатности. Тако ће финансирање обављања комуналне дјелатности поред средстава наплаћених од пружених комуналних услуга и буџета jединица локалних самоуправа, обезбјеђивати и из државног буџета, али и донација.

Законом је прописано да се мора обезбиједити квалитет комуналних услуга.

–Минимум квалитета и обима послова за обављање комуналне дјелатности утврђују се прописом министарства, ако посебним прописом нису утврђени. Ако вршилац комуналне дјелатности не пружа услугу утврђеног квалитета, општина покреће поступак преиспитивања рада тог вршиоца комуналне дјелатности и начаже му отклањање недостатака у року који не може бити дужи од 90 дана. У случају да не октлони недостатке, општина раскида уговор и повјерава обављање комуналне дјелатности другом вршиоцу комуналне дјелатности који испуњава услове утврђене овим законом – пише у документу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 20:55