Članovi odbora za izbor i imenovanje  / -
01/07/2024 u 11:55 h
N.S.N.S.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Odbor za izbor i imenovanje: Injac da se izjasni o inicijativi o razrješenju

Gradonačelnica Olivera Injac treba da se o inicijativi opozicije izjasni do 9.jula, zaključak je Odbora za izbor i imenovanje

Odbor za izbor i imenovanje Skupštine Glavnog grada odlučio je da gradonačelnici Oliveri Injac ostavi rok od devet dana da se izjasni o inicijativi za razrješenje koju je podnijela opozicija. Od 24 odbornika opozicije inicijativu su potpisala 22 iz DPS-a, SDP, SD i LP, a to nijesu uradili odbornici Bošnjačke stranke i GI "21.maj". 

Predsjednik odbora Vasilije Čarapić je saopštio da su inicijativu za razrješenje gradonačelnice Olivere Injac Skupštini Glavnog grada podnijela 22 odbornika opozicije. 

–Daćemo rok da gradonačelnica da odgovor na inicijativu za razrješenje do 9.jula, pa ćemo ponovo zakazati sjednicu odbora za 12. jul i nakon što dobijemo izjašnjene ukrstićemo argumente - rekao je Čarapić. 

Andrija Klikovac (DPS) saopštio je da žele da testiraju da li gradonačenica ima povjerenje parlamnetarne većine. Kao formalno pravni argument naveo je da nije na vrijeme podnijela izvjšetaj o radu za prošlu godinu.

–Gradonačelnica je iskazala neodgovornost prema poštovanju zakona. Kada je politički argument u pitanju, Grad se nalazi u fazi potpune nefunkcionalnosti, imamo sporna imenovanja, sistem ne funkcioniše, nije izabran zamjenik gradonačelnice od oktobra prošle godine. Vidimo da postoji duboka politička kriza – rekao je Klikovac.

On je naveo da je Injac nekada bila kadar DPS-a, te da je bila profesorica na UDG-u.

–Njen prvi radni angažman je bio na Milovom univerzitetu. Mi smo podnijeli inicijativu da odbornici kažu mišljenje da li gradonačelnica Injac ima podršku. NIje strano da se gradonačelnici mijenjaju, parlamentarna većina može ostati ista – rekao je Klikovac.

Odbornica Demokrata Zdenka Popović je navela da je legitimno da opozicija traži razrješenje gradonačelnice ili skraćenje mandata Skupštini.

– To je posao opozicije. Međutim, mislim da ova inicijativa je samo metak u prazno, da neće imati podšku vladajuće većine, jer gradonačelnica sjajno obavlja posao. Ona se nakon početnih opstrukcija vrlo dobro snašla da rukovodi upravom grada - rekla je Popović.

Popović je navela da treba da budemo svi ponosi što smo za gradonačelnicu "izabrali osobu koja zna da radi posao".

– Na čelo Grada nalazi se osoba, za koju kaže da je nekada pripadala vama, a ja mislim da to nije tačno, ne znam. Ona treba da pripada svim građanima – rekla je Popović.

Klikovac je naveo da je Injac, pored bivše ministarke Vesne Bratić, prva u Crnoj Gori po partijskom revanšizmu.

Mitar Šušić (NSD) je naveo da ne shvata šta je razlog za razrješenje gradonačelnice Injac - "da li to što je ona DPS kadar ili to što je smijenila DPS kadar".

–Meni je žao što je DPS uspio na ovaj način da uništi ostatak opozicije jer ovu inicijativu prvi pokrenuo kolega Mašković, koji danas pokušava da se ribrendira u Evropski savez i da se distancira od DPS-a - rekao je Šušić.

Miloš Mašković (SD) kaže da ga raduje činjenica da se partije na vlasti bavi savezom koji je nastao između SD-a, SDP-a i LP-a. 

– Kada je riječ o razrješenju gradonačelnice - ona ne može biti na čelu grada dok je u Čistoći Denis Hot, dok je u Službi zaštite Zdravko Blečić, NB "Radosav Ljumović" Slavica Ilinčić, u ustanovi na Kakarickoj gori Marko Čađenović. Ona niti vidi niti čuje o svim nezakonitostima koja su u ovim preduzećima. Da je neko iz Pokreta za Podgoricu u ovom odboru, ishod glasanja bi vjerovatno danas bio drugačiji – rekao je Mašković. 

Budimir Mugoša (SDP) je naveo da je tačno da su on i Miloš Mašković bili za to da dođe do inicijative za smjenu gradonačelnice. 

–Izvještaj o radu za prošlu godinu je povod za smjenu gradonačelnice. Izvještaj je dobio 26 glasova što je potvrda da nema većinsku podršku u Glavnom gradu.  NIste ni vi koji ste glasali za izvještaj zadovoljni. Grad funkcioniše kancelarijski. U gradu imamo preduzeća čiji su direktori u v.d. stanju, grad nije čist, imamo plavu vodu, nehlorisanu vodu u Lješanskoj nahiji. Sve za to 60 odsto odgovornosti snosi gradonačelnica – rekao je Mugoša.

Stefan Ćulafić (DPS) je naveo da su čekali trenutak da inicijativa ima većinu u parlamentu. 

– Mogli smo unazad i prije pola godine da je pokrenemo. Jedan od razloga je što većina na sjednicama nema kvorum. Nemojte da vas brine DPS, politika je DPS-a više puta testirana i pokazala je da je tvrda. Dok se vi bavite DPS-om vaše politike doživljavaju poraz - rekao je Ćulafić. 

Anđela Mićović (PES) se osvrnula na sistem koji su zatekli. 

–Zateki smo truo sistem, to je kao piramida, da biste rasli morate imate zdrave osnove. Taj truo sistem smo morali da adaptiramo, a to je iziskivalo dosta vremena. Svjesni ste kako je prošla Pozitivna Crna Gora, pa u skladu sa tim mislim da svaka partija na koju vi ciljate da da podršku vašim inicijativa, može da da doživi istu sudbinu kao Pozitivna. Tako da bićete opozicija kao i do sada - rekla je Mićović.    

Reagovao je Budimir Mugoša (SDP) poručujići Anđeli Mićović da će "PES proći kao Pozitivna Crna Gora".  

Predsjednik odbora Vasilije Čarapić kazao je kada su pitanju smjene kadrova DPS-a da je bivši gradonačelnik Ivan Vuković smijenio cio kabinet Slavoljuba Stijepovića.

–Razlozi za rašrešenje stoje na nogama isto kao i izjava da je Olivera Injac kadar DPS-a samo zato što je radila na fakultetu- kazao je Čarapić.  

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. jul 2024 12:33