Границе Општине у оквиру Главног града - Голубовци / -Архива
21/10/2021 u 12:27 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Зета иде ка самосталности: Општина би зарађивала 1,7 милиона

Читаоци Дневне новине и портала Дан могу учествовати у анкети "Које име општина треба да носи" ?

Општина у оквиру Главног града Голубовци уколико би постала самостална имала би приход од 1.797.235 еура, док би издаци били 1.694.160 еура, израчунали су аутори студије оправданости територијалне промјене издвајањем. "Дан" је имао увид у овај документ који ће бити објелодањен тек ако га одобри Министраство јавне управе на чију ће га оцјену послати уколико се Скупштина општине сагласи. Основни закључак анализе, која садржи више поглавља, је да су испуњени услови стварања нове општине која би према расположивим подацима имала 16.231 становника од чега је по подацима МОНСТАТ-а из 2011. године 4.208 запослених.

У студији се, у поглављу анализа фискалног капацитета, наводи да се по Закону о територијалној организацији Црне Горе фискални капацитет процјењује према способности подручја за које се захтијева територијална промјена да из расположивих прихода обезбиједи континуирано финансирање послова који су од интереса за локално становништво. Пројекција прихода је извршена на основу прегледа остварених прихода у последњих пет година и просјечног износа остварених прихода у претходне три године, уз одређене процјене у случају када није било изводљиво доћи до егзактних продатака.

Нелегална градња препозната као опасност

Као опасности предложене територијалне промјене у анализи је наведен мањак капацитета за повлачење средстава доступих европских и других фондова, мањак интересовања млађе популације за бављење пољопривредом, кашњења у доношењу стратешких докумената у области просторног планирања, имовинско правних односа и јавних набавки. Опасност је и присуство сиве економије, нелегална градња, пренамјена и узурпација пољопривредног земљишта, загађивање водених површина, мањак извора финансирања за реализацију стратешког пројекта, а нијесу заборавили ни пандемију корона вируса. Ту је и утицај индустријског отпада КАП-а, поплаве, суше, обилне падавине, олујни вјетрови, топлотни таласи, пожари...

– Потенцијално издвајање општине у оквиру Главног града - Голубовци у нову општину не би имало негативан ефекат на просјечан фискални капацитет Главног града. Имајући у виду анализу фискалног капацитета по становнику, као и процијењене приходе и расходе може се закључити да постоји економска оправданост издвајања општине Голубовци од Главног града – пише у студији.

Рачунају на концесије од Аеродрома, али немају цифру

У студији се наводи да су Аеродроми Црне Горе значајан потенцијал развоја општине у смисли евентуалних могућности наплате прихода по основу концесија. У документу се наводи да у овом тренутку поступак давања Аеродрома у концесију није завршен, па се не може до краја прецизно утврдити износ средстава који би допунио приходну страну буџета.

У разради појединачних прихода, рачуници, ризицима и пројекцијама нијесу урачуната рецимо потенцијална средства из Егализационог фонда. Аутори тако сматрамо да просјечни ниво прихода од 387.744 еура по основу пореза на непокретност, треба увећати за минимум од 220.000 еура. Укупни процијењени приходи по овом основу износили би 607.744 еура.

На основу доступних података, аутори тврде да није могуће пројектовати приходе од продаје и давања у закуп имовине општине. Управо због намјене коју имају средства остварена продајом државне имовине или давањем у закуп, неукључивање прихода од продаје и давања у закуп имовине општине не утиче на обрачун фискалног капацитета подручја који захтијева територијалну промјену.

Недостатак планске документације

У слабости преложене територијалне промјене аутори анализе рачунају недовољне кадровске и техничке капацитети локалне самоуправе, нелегална градња, урбанизација и ширење насеља на рачун пољопривредних површина, као и недостатак планске документације. Такође, међу недостацима су набројани и неријешени имовински односи и уситњеност пољопривредних површина, старосна структура пољопривредних произвођача, недовољно развијена прерађивачка пољопривреда и низак технолошки ниво прераде, квалитет појединих локалних путева, неразвијена инфраструктура пјешачких и бициклистичких стаза, недостатак паркинг простора, неадекватно организован јавни превоз, немогућности обавезивања грађана да се прикључе на систем јавног водоснабдијевања, неријешено питање отпадних вода.

Дата је процјена прихода од концесионих и других накнада за коришћење природних добара у домену концесија на воде. Вриједност концесионе накнаде је 140.025 еура, а уступљени приход 98.017 еура.

– Процјену ових прихода није било могуће у потпуности утврдити, али у наредном периоду се може очекивати много већи износ од пројектованог, тако да овај ниво прихода по овом основу можемо сматрати потцијењеним – пише у документу.

У документу није пројектован капитални буџет, те је, како наводе, беспредметно наводити капиталне издатке који се планирају за наредну годину.

УЧЕСТВУЈТЕ У АНКЕТИ "ДАНА"

Које име општина треба да носи

Дневне новине и портал "Дан" позивају вас да учествујете у анкети: Како бисте назвали нову општину? Дајте глас за назив који сматрате да би највише одговарао будућој општини. Међу понуђеним одговорима су општина Зета и општина Голубовци. У сваком тренутку можете испратити резултате анкете преко QR кода у новинама или директно на нашем порталу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 18:31