Неопходно и уређење простора око споменика / -Д.Љ.
13/09/2021 u 12:53 h
Danijela LjucovićDanijela Ljucović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Оштећен споменик народном хероју Радомиру Ивановићу у Маслинама

Нико не води рачуна о споменицима великана, ни Главни град, ни држава. Контејнери су поред споменика, грађани бацају смеће, све је зарасло у траву, казао је Мишко Стефановић

Споменик Радомиру Ивановићу у Улици Ђуље Јованова у Маслинама нашао се на мети вандала. Несавјесни грађани поломили су постамент, а бисту су ишарали, док име и презиме овог народног хероја скоро па се и не види јер су слова изблиједјела. О простору око споменика сувишно је и говорити. Потпуно је зарастао у траву, а тик уз њега су два контејнера која су често затрпана смећем. Ово није први пут да се уништавају спомен-обиљежја, те грађани апелују на надлежне да их заштите, али и да им посвете више пажње када је у питању одржавање.

Будимир Шофранац наводи да треба заштитити не само овај, већ и друге споменике.

image

Будимир Шофранац

-Д.Љ.

– Треба пазити споменике, неопходно је да се они одржавају. Мој отац је од свог имања дао земљиште да се ту постави споменик. Сада када видим како то изгледа буде ми криво, јер се о њему не води рачуна – истакао је Шофранац.

Да споменике треба боље чувати и одржавати сагластан је и Срђан Дедић.

– Ово је брука и срамота како се људи односе према народним херојима. Контејнер је требало давно да измјесте, а простор око споменика да очисте и уреде. Када сам имао 16 година пошао сам да живим у другу земљу. Видио сам шта је култура и како се живи. Ово код нас је тотално расуло и некултура – казао је Дедић.

Мишко Стефановић истиче да млађе генерације треба едуковати и упозорити о томе да је ово историјска личност.

image

Mишко Стефановић

-Д.Љ.

– Потпуно је неуређен простор око споменика. Нико не води рачуна о споменицима великана, ни Главни град, ни држава. Народни хероји попут њега су обиљежили једно вријеме, али према томе нико нема поштовања што је жалосно. Они су се борили и живот дали за државу. Контејнер је поред споменика, баца се смеће, зарастао је у траву – казао је Стефановић.

Из ПГ Бироа су истакли да Главни град поклања посебну пажњу спомен-обиљежjима у Подгорици, те да је планирано предузимање конзерваторских мjера санациjе чишћења спомен-бисте Радомира Ивановића, као и рашчишћавање околног терена, до краjа текуће године.
– Опраћемо и очистити све елементе споменика и и уредити непосредну околину, посебно диjела иза спомен-обиљежjа. Планирамо и измјештање контеjнера из непосредног окружења споменика – саопштили су из ПГ Бироа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 13:14