Otvaranje fabrike u Tuzima / - FOTO: IVAN PETROVIć IPE
02/03/2023 u 11:35 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(FOTOVIDEO) Otvorena fabrika za preradu voća i povrća u Tuzima

Vlasnik fabrike Edo Mušović naveo je da mu je čast što se nastavlja održivi razvoj naše države

Predsjednik Vlade Dritan Abazović i predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj danas su otvorili novu fabriku u Tuzima. Naime, riječ je o fabrici za preradu voća i povrća "Frudo" čiji je osnivač kompanija "Red Commerce". 

Premijer Dritan Abazović je naglasio da će Tuzi, kako je krenulo, eliminisati nezaposlenost u Crnoj Gori.

image

Dritan Abazović

- FOTO: IVAN PETROVIć

- Najljepša stvar je stvaranje nove vrijednosti. Porodica Mušović dokazuje da ta nova vrijednost leži negdje jako blizu nama, a da nismo toga bili svjesni. Proizvoditi nije stvar samo onih ljudi koji će raditi u fabrici nego mnogih biznisa  koji će biti kompatibilni i pomagati lanac proizvodnje. Proizvoditi zdravu hranu, ovog puta prirodne sokove, kompatibilno je zahtjevima savremenog tržišta, ali i kreiranje i brendiranje Crne Gore kao zelene destinacije. Siguran sam da će se proizvodi koji će izlaziti iz ove fabrike, prodavati i na sjeveru i jugu i da će turisti uživati u njima. Na pravom smo putu u stvaranju nove vrijednosti, a to znači više radnih mjesta, više poreza, doprinosa i manje odlazaka, rekao je Abazović na otvaranju.

Zahvalio je svima, naročito predsjedniku Opštine Tuzi koji je, kako je dodao, bio neumoran u zahtjevima da pomogne novoj opštini.

Vlasnik fabrike Edo Mušović naveo je da mu je čast što se nastavlja održivi razvoj naše države.

- Prema mom mišljenju proizvodnja i prerada, pored turizma predstavljaju motor razvoja Crne Gore, dodao je on.

image

Edo Mušović

- FOTO: IVAN PETROVIć IPE

Predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj istakao je da su političari prolazni, ali da ovakva djela kao što su fabrike i proizvodnja ostaju građanima Crne Gore.

- Zajednička poruka je da stvorimo uslove da nastavimo da otvaramo fabrike i nova radna mjesta i povežemo poljoprivredu kako bi imala uspješan i siguran plasman svojih proizvoda. Vidimo se veoma brzo na otvaranju još jedne fabrike, fabrike ulja, naglasio je Đeljošaj.

image

otvaranje fabrike u Tuzima

- FOTO: IVAN PETROVIć IPE

On je naglasio da se čovjek najbolje osjeća kad vidi rezultate svog rada i kad radi za dobrobit svog kraja.

- Ovo su investicije za budućnost, za našu omladinu, koja je ranije gledala kako da se odseli sa ovih prostora. Povjerenje koje vam daje neko investiranjem u svoj kraj rezultat je stvaranja dobre poslovne klime zahvaljujući zalaganju svih zaposlenih u opštini. Otvaranje fabrike znači nova radna mjesta i ostajanje jedne porodice da živi u ovom kraju. Sve ovo što u zadnjih 20 godina gospodin Mušović radio u Crnoj Gori je primjer svima nama kako treba pošteno graditi porodične firme, kazao je Đeljošaj.

Fabrika za preradu voća i povrća površine je 2.500m2 sa pogonima za smještanje i prijem robe i hladnjačama. Za izgradnju fabrike kompanija je dobila bespovratna sredstva sredstava Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (IPARD) u iznosu od preko 630.000 eura.

Ukupna investicija iznosi 2,5 miliona eura. U prvoj fazi pored postojećih 45 radnika koje firma već upošljava, zaposleno je i dodatnih 20 radnika, pretežno iz Tuzi.

Pored prerade voća i povrća kompanija će se baviti i sušenjem voća i povrća. Prerađivački kapaciteti biće 5.000 tona voća i povrća.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 14:39