Pametni semafori / -MIćKO VUJISIć
27/09/2024 u 18:39 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Pametni semafori na bulevarima revolucije, crnogorskih serdara i Srđana Aleksića

Projekat se realizuje uz ekspertsku podršku profesora Aleksandra Stevanovića sa Univerziteta u Pitsburgu, jednog od vodećih svjetskih stručnjaka u oblasti adaptibilnog upravljanja saobraćajem, saopštila je Olivera Injac, gradonačelnica Podgorice

Glavni grad kreće sa realizacijom pametnog sistema upravljanja saobraćajem. Kako je saopštila Olivera Injac, gradonačelnica Podgorice, prva faza implementacije najsavremenijeg adaptibilnog sistema za upravljanje saobraćajem omogućiće efikasniji protok vozila i smanjenje gužvi na raskrsnicama.

– Projekat se realizuje uz ekspertsku podršku profesora Aleksandra Stevanovića sa Univerziteta u Pitsburgu, jednog od vodećih svjetskih stručnjaka u oblasti adaptibilnog upravljanja saobraćajem, čija ekspertiza je od neprocjenjivog značaja za uspješnu realizaciju ovog sistema. Sistem će omogućiti praćenje saobraćajnih tokova u realnom vremenu i automatski prilagođavati semafore na raskrsnicama kako bi se osigurala bolja protočnost saobraćaja. Poseban akcenat biće stavljen na davanje prioriteta autobusima gradskog prevoza i vozilima hitnih službi kroz prilagođavanje režima rada semafora na osnovu njihovog kretanja - saopštila je Injac.

Injac ističe da prva faza obuhvata koridor preko Bulevara revolucije, Crnogorskih serdara, Bulevara Srđana Aleksića i širu zonu oko TC Gintaš.

– Ovaj projekat je jedan od najvažnijih koraka ka modernizaciji saobraćajne infrastrukture u Glavnom gradu, sa ciljem da našim građanima obezbijedimo sigurniji, brži i efikasniji saobraćaj - ističe Injac.

(VIDEO) Podgorica dobila pametne semafore: Taster za pješake, detektor za vozila

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. septembar 2024 18:39