/ -
20/06/2024 u 13:52 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Parvo virus ušao u azil za pse: Zaraženo 13 štenaca

Iz preduzeća Čistoća napominju da je na predlog veterinara, do daljnjeg obustavljen prijem štenadi u sklonište, a čekaju nalaz veterinarskog inspektoara kako dalje da postupaju

Trinaest štenaca u Skloništu za napuštene i izgubljene kućne ljubimce pozitivno je na parvo virus, saopšteno je iz preduzeća Čistoća. Iz preduzeća navode da je u skloništu trenutno 37 štenaca.

Parvo virus je zarazna virusna bolest koja pogađa pse svih urasta i veličina. Dovodi do teške bolesti i smrtnog ishoda ukoliko se ne liječi, a napada digestivni sistem psa. Izuzetno je zarazan, a prenosi se direktnim kontaktom sa zaraženim psom ili indirektorno preko kontakta sa zaraženim izmetom psa.

– Ovlašćeni veterinar u skloništu je, shodno aktuelnoj situaciji u vezi pojave parvoviroze, pregledom utvrdio da je trenutno 13 štenadi pozitivno na parvo virus, i svi su na tretmanu u skloništu i u veterinarskoj ambulanti. Veterinarska ambulanta se obratila i Upravi za bezbjednost hrane i veterinu, čiji će inspektori izvršiti kontrolu stanja u skloništu i izdati rješenje u kojem će propisati dalje radnje i mjere u vezi sprečavanja širenja parvo virusa – saopštili su iz Čistoće.

Iz preduzeća napominju da je na predlog veterinara, do daljnjeg obustavljen prijem štenadi u sklonište.

– Takođe, vrši se dezinfekcija površina, obezbijeđena su i tri posebna boksa za smještaj štenadi, a sve dalje predložene mjere sprovešćemo sa ciljem pomoći životinjama i što bržeg rješavanja trenutne situacije – saopšteno je iz Čistoće.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. jul 2024 05:28