/ -
08/08/2024 u 13:09 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Pilot projekat Glavnog grada: Brže do informacija pomoću Superslužbenika

Projekat Superslužbenik u okviru strategije digitalizacije Glavnog grada Podgorica 2.0 predstavlja inovativni pristup elektronskim servisima zasnovan na vještačkoj inteligencije

– Superslužbenik je projekat za koji vjerujemo da može u potpunosti transformisati način komunikacije i interakciju koja sa odvija između građana i privrede s jedne strane i gradske administracije s druge. Svi mi imamo nekog komšiju, rođaka ili poznanika koji radi u gradskoj administraciji i često su oni prva adresa kojoj se obratimo ne bi li dobili koju informaciju više o nekom postupku prije negoli se uputimo na šalter Glavnog grada. Superslužbenika upravo možemo zamisliti kao nekog našeg komšiju koji je ujedno i najbolji službenik gradske administracije i koji poznaje svaku proceduru, svaki postupak i koji će nam u bilo kojem trenutku pružiti neophodnu informaciju bilo da su radni dani, vikend ili praznici. Veliki jezički modeli koji u pozadini obrađuju naša pitanja sposobni su da kroz potpuno prirodnu komunikaciju s vrlo visokim stepenom razumijevanja pruže sve neophodne informacije – ističe Nikola Mićunović, rukovodilac Službe za informacioni sistem.

On je istakao da je ovo samo prva faza, pilot projekat, u kojoj je Superslužbenik informativnog karaktera spreman da odgovara na pitanja i pruža informacije iz oblasti rada Glavnog grada koje su od interesa za građane, a značajan razvoj tek predstoji.

– Nama ova tehnologija uvodi jednu potpuno novu dimenziju u elektronsku upravu i način konzumiranja elektronskih servisa. Grad je sam po sebi kompleksna administracija, sa značajnim brojem različitih postupaka i često snalaženje nije jednostavno. Upotrebom Superslužbenika ideja je da on bude taj koji dovoljno dobro sve poznaje, a da građani ne moraju da razmišljaju gdje i kako podnijeti neki zahtjev već da kroz prirodnu komunikaciju mu objasne svoje potrebe, dostave mu sve neophodne informacije odnosno dokumentaciju, a da Superslužbenik na osnovu toga pripremi zahtjev i proslijedio ga odgovarajućoj službi na dalju obradu – rekao je Mićunović.

Mićunović kaže da osim razvoja servisa, ovakvi projekti otvaraju mogućnost saradnje sa našom inovativnom zajednicom.

– Glavni grad ima značajan prostor da upotrebom naprednih tehnologija unaprijedi razne oblasti rada. Na ovom polju možemo ostvariti sinergiju sa inovativnom zajednicom i pronaći zajednički interes, mi da unaprijedimo naše servise, a s druge strane da kompanijama omogućimo dobar poligon za razvoj njihovih rješenje. Superslužbenik je upravo primjer takvog pristupa na čijem razvoju radimo zajedno sa inovativnom kompanijom BixBit – kaže Mićunović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 21:01