Ida Kolinović   / -
07/08/2024 u 07:26 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Sekretarijat za socijalno staranje planira otvaranje kancelarije za OSI

Nacrt Lokalnog plana za unapređenje socijalne inkluzije i razvoj usluga socijalne i dječje zaštite od 2024 do 2027. godine predvidio je proširenje spektra usluga i programa za najranjivije grupe stanovništva ali i uspostavljanje centra za razvoj i pružanje usluga socijalne i dječje zaštite i otvaranje kancelarije za osobe sa invaliditetom.

Kako je za „Dan“ kazala Ida Kolinović, v.d. sekretarke za socijalno staranje, prioritetne ciljne grupe su osobe sa invaliditetom, starije osobe, djeca i mladi u riziku, žrtve rodno zasnovanog nasilja i nasilja u porodici, žrtve vršnjačkog nasilja, materijalno ugroženi pojedinci i porodice, Romi i Egipćani, LGBTIQ osobe, osobe koje su u riziku ili žive sa HIV/AIDS-om.

– Proces izrade Lokalnog plana inicirao je i koordinirao Sekretarijat za socijalno staranje, a radna grupa je bila sastavljena od predstavnika Glavnog grada, odnosno sekretarijata, ministarstava, javnih ustanova i nevladinih organizacija - kaže Kolinović.

Kolinović kaže da je pored proširenja spektra usluga i programa iz domena socijalne i dječje zaštite za ranjive grupe stanovništva u Glavnom gradu, planom predviđeno i uspostavljanje centra za razvoj i pružanje usluga socijalne i dječje zaštite i otvaranje kancelarije za osobe sa invaliditetom.

– Uspostavljanje jednog ovakvog centra, kao javne ustanove pod upravnim nadzorom Sekretarijata za socijalno staranje, stvoriće se mogućnosti za proširenje spektra socijalnih usluga, kvalitetniji monitoring pružanja istih i svakako ekonomičnost. Sekretarijat, kao organ lokalne samouprave, ne može biti direktni pružalac usluga, te usluge realizuje u saradnji i kroz finansijsku podršku nevladinim organizacijama. Uspostavljanjem kancelarije za osobe sa invaliditetom, čiji će fokus rada biti unapređenje položaja OSI na teritoriji glavnog grada, doprinijeće se još intenzivnijem i posvećenijem radu uprave na unapređenju njihovih ljudskih prava. Trenutno u Glavnom gradu funkcionišu četiri kancelarije - Kancelarija za rodnu ravnopravnost, Kancelarija za prevenciju bolesti zavisnosti, Kancelarija za Rome i Egipćane i Kancelarija za LGBTIQ lica - kazala je Ida Kolinović, v.d. sekretarke za socijalno staranje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
PODGORICAOSI
17. septembar 2024 23:30