Продавци заузели локацију за продају бадњака
05/01/2022 u 14:25 h
Danijela Ljucović, Andrijana DabanovićDanijela Ljucović, Andrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Почела продаја бадњака

У граду је на више локација почела продаја бадњака у сусрет Бадњем дану када се, по вјерским обичајима, свето дрво симболично налаже

Сви који из неког разлога не могу на традиционалан начин да уберу бадњак могу га купити код продаваца који су већ заузели мјеста у близини Саборног храма Христовог васкрсења. Бадњак нема цијену, већ како продавци кажу, колико ко да. Један од њих нам је рекао да је дрво брао у Братоножићима и да би по обичајима сви који обиљежавају Божић требало да у кући имају макар гранчицу, због напретка породице, ако немају услова за ложење ватре. Поред бадњака ту су и разни аранжмани са гранчицама маслине, храста, пшенице, сламе и других украса који коштају од еуро до десет.

Према бадњаку се односи као према личности, и то би сви који доносе дрво у град зарад продаје морали да знају. Непримјерено је бацати и остављати оне које не успију да продају. Неприхватљиво је данима унапријед на дрвећу, стубићима и саобраћајним знацима остављати закачене гранчице које ваљда означавају да је локација заузета. Тиме се лијепи обичаји претварају у супротност.

Предсједник Црквене општине Подгорица Зоран Вукчевић поручује грађанима да је бадњак свето дрво и да би сви требало да се према њему односе са поштовањем.

–Наше хришћанско осјећање би требали да искажемо у границама- да не беремо читаву шуму, него да то раде у малим количинама. Такође, продавци би требало да поведу рачуна да бадњака не каче по дрвећу него нека га прислоне при кућама – рекао је Вукчевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 13:24