/ -
07/06/2023 u 14:18 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Počelo rješavanje ekološkog problema: Gume zbrinuli na deponiju "Livade"

Konkretni potezi u najskorijem roku, a u pitanju su samo dani, jeste da se formira operativni tim koji će napraviti dinamički plan rada, rekao je Danilo Šaranović, zamjenik gradonačelnika Podgorice

Zbog sve učestalijeg paljenja guma, zbog kojih se gradom širi ogroman gust crni dim, na Trgu nezavisnosti okupili su se građani u znak protesta. Njima su se pridružili i zamjenik gradonačelnika Danilo Šaranović, kao i predstavnici gradskih preduzeća, između ostalih Čistoće, Zelenilo, Deponije, Agencije za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice, ali i predsjednik Odbora direktora Plantaža Nebojša Vuksanović.

Građanski aktivista Predrag Tomović kazao je pokreću akciju zaštite građana od trovanja.

– Nekoliko decenija imamo praksu da se gume pale. Zbog sitne koristi imamo ogromnu štetu, a uništavaju se i Plantaže. Poći ćemo na poziciju gdje se nalaze gume spremne za paljenje i zajedno sa članovima gradskih preduzeća pokupiti ih i odložiti na primjeren način. To se odlaže u okvru Deponije. Nijesmo tu da vodimo istrage već da uvedemo dobru praksu. Na početku ćemo imati kratkoročne poteze kao što je zabrana, sabotiranje paljenja guma, a u sledećem koraku to će biti strateški potezi gdje ćemo sa institucijama Glavnog grada i države raditi na formiranju reciklažnog centra gdje ćemo reciklirati gume – rekao je Tomović.

On je istakao da je poenta da se gume nađu i da se spriječi paljenje.

– Suština je da država i Glavni grad kupe šreder koji drobi gume. Gume možemo i da izvezemo, čak i da imamo mali trošak – kaže Tomović.

Ekološki građanski aktivista Vuk Vujisić istakao je da se mora što prije reagovati jer je ugroženo zdravlje ljudi.

– Svi smo znali za paljenje guma, cijeli grad je to vidio, ali ni službe ni građani nijesu ništa efikasno radili kako bi se to spriječilo. Došlo je vrijeme da to učinimo, postavljanjem kamera, procesuiranjem lica koja zateknemo, i da vidimo da se uvede sistem kako bi pratili vulkanizerske radnje i prodavnice guma kako ne bi više mogli zateći gume u prirodi, već da se moraju pravilno odlagati. Naravno ilegalno prikupljanje guma od strane nadležnih, jer se one tretiraju kao opasan otpad, mora da se zakonski reguliše - kaže Vujisić.

Vujisić kaže da je Glavni grad brzo reagovao i da imaju volju da riješe ovaj problem.

- Nema razloga da se ovaj problem ne riješi, jer možemo da pomognemo građanima i našoj životnoj sredini - ističe Vujisić.

Zamjenik gradonačelnika Danilo Šaranović kazao je da je nova uprava Grada svjesna ovog problema.

– Paljenje guma na prostoru Deponije je decenijski problem koji se iz godine u godinu nije rješavao već je postojao sve ozbiljniji i štetniji. Svake godine u ovom periodu imamo ekološku bombu na širem području Podgorice. Posebno je važno jer u neposrednoj blizini lokacije gdje se nelagalna aktivnost obavlja su vinogradi Plantaža gdje se proizvodi grožđe. Samo ta okolnost bi bila dovoljna za reakciju. Konkretni potezi u najskorijem roku, a u pitanju su samo dani, jeste da se formira operativni tim koji će napraviti dinamički plan. Tim će okupiti nadležne organi Grada i privrednih društava, ali i nadležne državne institucije. Mislim da ima dovoljno resursa unutar sistema i države i Grada koji može da institucionalno odgovori ovakvoj aktivnosti i to bi bio prvi kratkoročni potez. Znamo koliko su skupa postrojenja koja tretiraju gume, ali to ostavljamo u nadležnosti Glavnom gradu i državi – istakao je Šaranović.

Direktor Deponije Arsenije Boljević istakao je da su se godinama obraćali na sve adrese i podnosili prijave, te da je ovo najveći ekološki problem Crne Gore.

- Daćemo svoj doprinos i sve što bude u akciji prikupljeno odložićemo na našem privremenom odlagalištu. Zakon o upravljanju otpada apsolutno problem adresira na republičke instance, ali mi smo tu da što je u našoj moći radimo. U proteklom periodu opredijelili smo dvije parcele na kojima bi se trebalo vršiti tretiranje ovakve vrste otpada i sada je na potezu ministarstvo - rekao je Boljević.

On je kazao da u privremenom odlagalištu već ima guma.

- To su gume koje su se izdvajale, odnosno selektovale iz ovakvih akcija. Kada se na nekoj površini nađe veliki broj guma Čistoća to pokupi i mi smo morali to negdje privremeno da odložimo. I jedan dio tih guma je sa naše sanitarne kade, jer građani nijesu savjetni kada odlažu otpad. Naša stražarska služba je 24 sata prisutna i gume su tu bezbjedne čekajući definitivno rješenje za njih – ističe Boljević.

Nebojša Vuksanović kazao je zagađenost važduha koja nastaje zbog nelegalnog paljenja otpada, neadekvatnog rješavanja problema utiče na Plantaže i na kvalitet proizvoda.

- Ovdje smo se okupili da bi skrenuli pažnju javnosti na to koliko je bitno rješavanje ovog problema. U tome očekujemo asistenciju svih relevantnih institucija da shvate važnost problema i kakve posledice može da ima na privredu, okolinu i zajednicu – rekao je Vuksanović.      

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 17:33