Вуковић и Вешовић провозали Комша / -Архива
31/12/2021 u 10:09 h
Natasa Spaic, Andrijana Dabanovic, Danijela LjucovićNatasa Spaic, Andrijana Dabanovic, Danijela Ljucović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Подгорица кроз 365 дана: У Његошевој се залуд надали парама из Карађорђеве

Година за нама почела је поскупљењем воде и одвоза смећа, а завршила отварањем реконструисаног Његошевог парка и шеталишта уз Морачу

Чини се да је локална самоуправа поступила по принципу ако треба да се прогута жаба учини то одмах, а ако треба прогутати више њих бирај највећу. Пошто смо се помирили са високим рачунама, било је све лакше. Подгорица није добила ниједну нову школу или вртић, а нажалост је остала без ОШ "Владимир Назор" која је затворена да се не би срушила на ђаке, пјесникове цврчке. Већ у првим данима године пред нама очекује се камен темељац за гробље на Ћемовском пољу, и брзо ћемо знати хоће ли министраства, еколози и сви они који пију воду са издана поља прогутати ту жабу...

Подгорица је добила споменик црногорске принцезе и италијанске краљице Јелене Петровић Савоја са, како један наш шаљиви суграђанин каже, фризуром "дританком". Отворена је Југозападна обилазница са мостом Луча и то 21. маја шетњом функционера, а само неколико сати након тога грађевина је затворена јер су морали да се измјесте далеководи. Отворен је и пјешачки мост на Морачи, првенствено грађен да би се пребациле колекторске цијеви, а и њиме су се прво прошетали локални функционери. И Маслине су добиле нови мост преко Савиног потока, који је у току градње морао бити порушен јер је рађен мимо пројекта. На дар је стигло и шеталиште уз Морачу, од Блажовог до моста Миленијум, и тачно је да се даровноме коњу у зубе не гледа, али нијесу у питању зуби него локве. Некад се пјевало "скаче ка скобаљ из Мораче", а сад "шета бријегом Мораче и локве прескаче". На ободу Блока пет изграђен је парк Ђорђу Балашевићу, помало чудно јер нити је рођен у нашем граду, а није ни писао о њему. Али, наклон за пјесника и љубав! Град је добио и Кућу здравља, уведен је и нови социјални сервис, на четири точка, "Комшо" за превоз најстаријих суграђана. Заборавило се на реконструкција Трга и није успјела продаја некадашње робне кућу Београд за коју је три пута обаран тендер. Покренута је градска телевизија, скупа играчка, у коју је званично уложено 2,5 милиона еура, која не преноси сједнице градског парламента – или нема услова или уговора или неће. Глумци и даље немају свој дом јер није завршена зграда Градског позоришта, а ни Коник није добио аква парк.

Годину сад већ за нама обиљежило је и ватрено поглавље – свађе. Свађају се Град и Влада док на Старом аеродрому хаос влада. Ови из Карађорђеве за ове у Његошевој не дају паре, за булеваре, за аутобусе, за... не дају потписе за кредите. По принципу – у се и у своје кљусе. Онда је Град одлучио да се одрекне власничког удјела у Новом дуванском комбинату, прода акције и те паре извуче из сламарице и да их за, како су рекли, 16 аутобуса. Сад ће требати толико возача пута два, па механичари, кондуктери... А иду избори, један запослени пет гласова.

Нове улице, нова имена

У прошлој години поједине саобраћајнице су добиле нови изглед попут Бокешке, улице 4. јула, Брацана Брацановића, Ивана Вујошевића, затим Булевар Михаила Лалића, СКОЈ-а, Партизански пут, али и поједине саобраћајнице на Драчу и у Старој вароши. Неке међу њима су и добиле ново име попут Цетињског пута који је преименован у Улицу књаза Данила, док је некадашња улица књаза Данила у Толошима преименована у Улицу капетана Ђура Драшковића.

Дијељени су станови запосленима у градским предузећима. Исти дан пуни огласи, продају се. Мирише прољеће, мислим мирише на неосновано богаћење. Управо расподјела станова Водовода предмет су провјере полиције. Поред станова, полиција провјерава и како је ово предузеће спроводило јавне набавке. Такође, полицијски органи провјеравају и гдје је дио новца од продаје аутобуских карата. Сумња се на крађу.

Зета је направила први корак ка самосталности, све су прилике биће Подгорица од Забјела до Пипера... Много су љути Зећани, само Ботуњани протестовали из два разлога. Са транспарентом "Имамо и ми право на дјелић чисте животне средине" покушавали су да допру до надлежних не би ли промијенили локацију за градњу колектора. Незадовољни су били и што немају прикључак на Југозападну обилазницу, али им је та жеља и испуњена.

ПОДГОРИЧАНИ У АНКЕТИ "ДАНА": Фале градска болница, школе, вртићи

Божидар Мрдак, пензионер: – Град се уређује, направљена је трим стаза, доста игралишта за дјецу, зелених површина и у том дијелу сам задовољан. Што се тиче неких великих пројеката ништа није урађено. Није се одавно направила школа, вртић, као ни градска болница која се одавно најављује. Неопходно је да таквих пројеката више и у том дијелу сам незадовољан. Направљени су нови квартови, а да немају ништа од пратеће инфраструктуре. Школе и вртићи су пренатрпани. Цијела Црна Гора се сабија у Клинички центар, гдје су огромне гужве.

Будо Радовић, пензионер: - Започето је доста тога у граду да се ради, али ништа није завршено, као што су поједине улице у граду. Затим у Маслинама и Забјелу, започну да раде тротоаре, паркинге, па оставе и то чека следеће изборе. Не видим да је направљен ниједан капитални пројекат. Урађено је понеко игралиште за дјецу, паркови, али то је све ситно. Направили су капитално пошто га је тако назвао градоначелник шеталиште поред Мораче, али то је далеко од капиталног. Љепше би било да су за те паре направили школу или још један Дом здравља. У наредној години треба радити на побољшању саобраћаја, изградњи подземних и надземних гаража, јер више немају људи гдје да се паркирају. Сматрам да би у центру града требало затворити саобраћај. Изградња градске болнице најављује од кад знам за себе и она је пријеко потребна.

Милка Ђукановић, незапослена: – Допада ми се што се урадило доста паркова и игралишта за дјецу, али је жалосно што се све брзо уништи. Лијепо је окићен град, то је дјеци занимљиво, има много закита, али мислим да је то само трошење пара. Требало је скромније окитити, колико има породица да немају дрва за огријев, хлеба, те да се те паре дају онима који је заиста потребно. Одавно је обећавано да ће колектор да се прави, али још није урађен. Он је заиста потребан граду. Лоше је што се ради оволико зграда, уклања зеленило. Потребно је да се у приградским мјестима уведу аутобуси и поправе путеви. Пипери су на осам, девет километара удаљени од центра града. Немају сви ауто, требало би увести по неколико полазака дневно. Треба улагати у пројекте у које би се омладина запошљавала.

Сретен Јовановић, пензионер: – Највише замјерке имам на непланску градњу. Када планирају згрде требало би да се граде у тим квартовима вртићи, школе, зелене површине, паркинг. Опште је познато да се по десет зграда гради на једну парцелу, једна уз другу се стављају. Неопходно је да се плански гради, да људи који одлучују о томе да размишљају о грађанима, како ће све то функционише, а не само како паре да се узму. Требало би побољшати путну инфраструктуру у приградским насељима, затим обновити аутобусе, да се људи љети без климе на 40 степени не "кувају". Похвалио бих изградњу шеталишта уз Морачи и сматрам да ће бити лијепо шетати њиме током љетњих мјесеци.

Ивана Бурић, запослена: – Подржавам што је реконструисан Његошев парк и шеталиште и то је лијепо, али у граду би требало да има више културних манифестација. Потребно је обогатити и туристичку понуду, јер када туристи дођу, немамо нешто да покажемо као знаменитост. Имамо само Стару варош и Сат кулу. Прво што би требало у наредној години је забранити инвеститорима да граде зграде на удаљености од два метра. Оно што су урадили код Љубовића је ужас. Неопходно је да се питају архитекте, а не инвеститори. Обавезно је да се изгради што више паркинг мјеста, да се ураде подземне гараже. Имамо ситуације да се како у центру града, тако и у дугим дјеловима "шминкају" само дјелови који се виде, али не и оно што се налази у дворишном дијелу. И рупе по тротоарима и улицама се такође само "шминкају", чим падне киша имамо поплаве.

Протестима су бројни тражили своја права. Улице су блокирали Златичани, Горњогоричани и Толошани тражећи прилазе кућама, док су се Пипери побунили због нелегалне градње на Малом и Вељем брду, њиховом некадашњем комуну. Подгоричани су успјели да одбране Љубовић од багера, али и да умјесто уметнуте стамбене зграде добију игралиште. Међу незадовољнима били су и навијачи ФК Забјела, Тузани који су бранили градњу четврте санитарне каде, угоститељи из Сити кварта који су се бунили због скраћеног радног времена, али и грађани испод Љубовића који су се бунили против уклањања маслина дуж Улице Црногорских сердара и садње кошћела.

image

Са једног од протеста Ботуњана

Архива

И у овој години градска управа је пажњу усмјерила на изградњу игралишта. У последње три године добили смо скоро 40 игралишта за шта су утрошена велика новчана средства из буџета града. У пуном капацитету још нијесу профункционисале мјесне заједнице. Међутим, градоначелник се током склапања буџета консултовао са мјештанима градских МЗ са намјером да, како је више пута поновио, развијају град "Подгорички, а не политички", иако је он потпредсједник Демократске партије социјалиста.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 04:51