Европа сад / - Европа сад
09/02/2023 u 17:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pokret "Evropa sad" traži hitnu ostavku direktora "Čistoće" Andrije Čađenovića

Kako dodaju, javnost je već upoznata sa brojnim zloupotrebama unutar preduzeća ‘’Čistoća’

Odbor Glavnog grada "Evrope sad" traži hitnu ostavku  direktora "Čistoće" Andrije Čađenovića zbog mnogobrojnih navodnih zloupotreba unutar preduzeća, prikrivanja izvještaja o poslovanju, kao i zbog, nanošenja ogromne finansijske štete građanima Podgorice.

- U Glavnom gradu se sprovodi sve osim pravde, a to pokazuje i primjer Denisa Hota koji se već godinama bori za pravednije društvo. Iako je potvrđena presuda  Osnovnog suda  po kojoj Hot treba da se vrati u “Ćistoću”, uprava ovog gradskog preduzeća je izmislila da će na posao čekati do nove sistematizacije. Ovim je uprava “Čistoće”, u kojoj Hot ima status zviždača, poslala obeshrabrujuću poruku za sve one koji se godinama unazad bore za bolje društvo, ali i javnosti dokazala da svjesno krši prava radnika. Podsjećamo, Hot je u cilju zaštite svojih prava, ali i prava svih radnika i interesa građana Podgorice, podnio niz tužbi kojima je ukazivao na zloupotrebe resursa čija procijenjena šteta će u najboljem slučaju građane koštati stotinama hiljada eura, objašnjavaju iz Pokreta Evropa sad.

Kako dodaju, javnost je već upoznata sa brojnim zloupotrebama unutar preduzeća ‘’Čistoća’’, a činjenica je i da već mjesecima prikrivaju izvještaje o poslovanju, podatke o broju zaposlenih I podatke o zaradama javnih funkcionera.

- Samo u toku izborne kampanje 2020. godine u “Čistoći” je zaposleno oko 120 radnika posredstvom Agencije za ustupanje zaposlenih, čime su se dovijali eksplicitnoj zabrani zapošljavanja u izbornom ciklusu. Sa ovom praksom je nastavljeno i u toku kampanje za lokalne izbore u Podgorici 2022. godine, pa je tako ovo preduzeće pred početak kampanje usvojilo novi Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta, koji nije javno objelodanjen, niti je dostavljen nadležnim institucijama, a kojim se stvaraju preduslovi za novo zapošljavanje, naglašavaju oni.

Zbog navedenog, ali i niza drugih propusta koji su nanijeli ogromnu finansijsku štetu građanima Podgorice, ali i narušili lični integritet zaposlenih, traže hitnu ostavku Andrije Čađenovića, direktora ,,Čistoće,, , dugogodišnjeg funkcionera DPS-a, koji je, kako ističu,  već dva puta osuđivan za mobing, i zbog kojeg država trpi kritike u izvještajima Evropske komisije.

- Shodno Statutu ovog gradskog preduzeća, nakon presude kojom je potvrđeno da je direktor prekršio prava radnika, stekli su se i formalno pravni uslovi da se Čađenović razriješi sa mjesta direktora. Ipak, vjerujući da su oni koji bi takvu odluku trebali da donesu i sami u poziciji kršenja prava – pozivamo Čađenovića da hitno podnese ostavku Na kraju, važno je naglasiti da će nova gradska uprava, formirana na izbornoj volji građana, raditi isključiivo po zakonu, poštujući pravdu i zaposlene, pa ohrabrujemo sve one koji su u sličnoj situaciji da slijede dobar primjer Denisa Hota i istupe u cilju zaštite ličnog integriteta, pravde i resursa koji pripadaju svim građanima Podgorice, zaključuju oni.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 11:00