/ -LAZAR RUZIC
07/10/2024 u 16:41 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Pokret Naprijed traži ponavljanje izbora u Tološima, Doljanima, Farmacima, Maslinama...

Država izborna komisjja odlučuje danas o 15 oprigovora Pokreta Naprijed koje je odbila Izborna komisija Glavnog grada. Pokret Napriejd traži ponavljanje glasanja na 15 biračkih mjesta

U toku je sjednica Državne izborne komisije na kojoj se odlučuje o 15 prigovora Pokreta Naprijed na izborni dan od 29. septembra koje je odbila Izborna komisija Glavnog grada. Pokret Naprijed Vuka Kadića traži ponavljanje izbora na 15 biračkih mjesta širom Podgorice, u Tološima, na Zlatici, Maslinama, Zagoriču, Doljanima, Farmacima, u OŠ "Sutjeska" ... Različite su nepravilnosti za koje tvrde da su ih ustanovili kontrolom, a "Dan" ih objavljuje po svakom biračkom mjestu pojedinačno.   

Na ovim biračkim mjestima ukupno je upisano 6.889 birača. Ukoliko bi se ponovilo glasanje to bi značajno uticalo na preliminarne rezultate. 

Pokret Naprijed traži da se ponove izbori na biračkom mjestu 114a u Farmacima. U prigovoru su naveli da se među navažećim glasačkim listićima nalazi i jedan važeći, sa glasom datim upravo za njihovu listu. Time smatraju da je grubo povrijeđena procedura glasanja, da preliminarni rezultati nisu vjerodostojni niti izraz političke volje birača koji su iskoristili pravo glasa. Navode da je Izborna komisija izvršila korekciju zapisnika u dijelu broja važećih i nevažećih listića kako bi otklonila nepravilnosti.

Oni traže i ponavljanje glasanja na biračkom mjestu 114 isto u Farmacima gdje tvrde da u izbornom materijalu nedostaje jedan kontrolni kupon kao i da postoje tri glasačka listića više nego što je upisano birača.

–Broj glasačkih listića u glasačkoj kutiji je veći od broja birača koji su glasali, odnosno broj glasačkih listića u glasačkoj kutiji je veći od broja kontrolnih kupona što predstavlja imperativnom normom definisan osnov za ponavljanje glasanja - navedeno je u prigovoru.

Ponavljanje izbora traže na biračkom mjestu broj 106 u Donjoj Gorici.

–Prigovorom kojim je Izborna komisija Glavnog grada odbila kao neosnavan ukazano je da je uvidom u izborni materijal utvrđeno da na jednom kontrolnom kuponu nedostaje serijski broj. U zapisniku sa ovog biračkog mjesta nije kostatovano od kojeg do kojeg serijskog broja su zavedeni glasački listići. Zato se ne može utvrditi da li kontrolni kupon bez serijskog broja uopšte pripada ovom biračkom mjestu – navedeno je u prigovoru.

Ponavljanje izbora traže i za biračko mjesto 105a "Palčica" u Gornjoj Gorici gdje tvrde da je tokom uvida u izborni materijal utvrđeno da je jadan važeči listić na kojem je glasan Pokret Naprijed proglašen nevažećim.

–Takođe, na kontrolnom kuponu se nije potpisao prvi glasač već član biračkog odbora čime je grubo narušena procedura glasanja – navedeno je u prigovoru.

Od DIK-a traže ponavljanje izbora na biračkom mjestu 73c Resursni centar 1. jun i kao razlog navode da su uvidom u izborni materijal ustanovili da postoji 323 kontrolna kupona, a u glasačkoj kutiji 322 glasačka listića.

–Dakle, na ovom biračkom mjestu broj glasačkih listića u glasačkoj kutiji je veći od broja birača koji su glasali čiji se broj utvrđuje prema broju kupona – navedeno je u prigovoru.

Ponavljanje traže i za biračko mjesto 60 na Tuškom putu, gdje su utvrdili da je broj važečih glasova 389, a u zapisniku piše 390.

–Broj glasačkih listića u glasačkoj kutiji je veći od broja birača koji su glasali, odnosno od broja glasačkih listića u glasačkoj kutiji je veći od broja kontrolnih kupona, što predstavlja imperativnom normom definisan osnov za ponavljanje glasanja – piše u prigovoru.

Poništenje traže i za biračko mjesto 27 u Doljanima, bivša gimnazija "Luča", i taj zahtjev temelje na tvrdnji da ne postoji izvod iz biračkog spiska odnosno biračka knjiga.

–Broj papirnih odrezaka je manji za pet u odnosu na evidentirani broj glasačkih listića. Treba imati u vidu da na ovom biračkom mjestu nije bilo vizuelni identifikacije pa je očigledno da je glasalo više lica nego što je evidentirano.U izbornom materijalu postoji 515 papirnih odrezaka a u biračkoj kutiji je bilo 520 biračkih listića. Posebno je nejasno kako je Izborna komisija Glavnog grada zapisnikom konstatovala da je "primila" zapisnike i drugi izborni materijal od svih biračkih odbora sa područja glavnog grada – navode u prigovoru.

Nove izbore traže i za biračko mjesto 26 u Maslinama gdje tvrde da postoji više kontrolnih kupona nego što je bilo glasačkih listića u kutiji. Broj papirnih odrezaka je manji u odnosu na evidentirani broj glasača koji su glasali, a ističu da na ovom biračkom mjestu nije bilo vuzulene identifikacije.

Poništenje izbora traže i za 24a na Zlatici jer u izbornom materijalu ima 539 kupona a navedeno je da je glasalo 540 glasača, dakle glasačkih listića u kutiji je više od kontrolnih kupona.

Ponavljanje izbora traže i za biračko mjesto 24, takođe, na Zlatici.

–Uvidom u izborni materijal utvrđeno je da je glasanje trajalo do 21 sat i 39 minuta iako nije evidentirano da je započelo sa zakašnjenjem. Evidenirano je da postoji pet papirnih odrezaka manje u odnosu na broj iskorišćenih glasačkih listića. Nije bilo vizuelne identifikacije niti je o tome obaviještena Izborna komisija – navode u prigovoru.

Nove izbore traže i za biračko mjesto broj 21 u Zagoriču gdje su utvrdili da postoji jedan kontrolni kupon bez serijskog broja.

–U knjizi birača 15 lica je manje potpisano nego što je konstatovano da je na zapisniku glasalo. Postoje i dva manje papirna odreska i ne postoji dokaz da je izvršena vizuelna identifikacija. U izbornom materijalu egzistira 525 kontrolnih kupona a 527 glasačkih listića – piše u prigovoru.

Nepravilnosti na biračkom mjestu 19 KIC "Budo Tomović", za koje smatraju da su razlog za ponavljanje izbora, su da se u izbornom materijalu nalazi kontrolni kupon bez serijskog broja.

– U biračkoj knjizi odnosno biračkom spisku su dva potpisa manje nego što se nalazi glasačkih listića u glasačkoj kutiji – navode u prigovoru.

Nove izbore traže i za biračko mjesto broj 9 OŠ "Sutjeska" gdje tvrde da je manje glasačkih listića u odnosu na zapisnik.

–Očigledno je da su pojedini glasački listići uništeni ili otuđeni odnosno da se ne nalaze u izbornom materijalu iako bi tu morali biti. Dakle, broj listića u kutiji je manji od broja birača koji su glasali – navodi se u prigovoru.

Ponavljanje se traži i za biračko mjesto 7c Studentski centar gdje se broj papirnih isječaka ne poklapa sa brojem glasačkih listića u glasačkoj kutiji. Tvrde da je pojedinim licima dozvoljeno da glasaju više puta.

Nove izbore traže i za biračko mjesto 5 u Tološima gdje postoji, kako tvrde, više glasačkih kupona nego listi. 

– Broj potpisa u biračkoj knjizi je manji za dva u odnosu na broj glasačkih listića. Broj papirnih odrezaka veći je za jedan od broja glasača – navedeno je u prigovorima. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
07. oktobar 2024 17:01