Bojana Razić / PR centar
29/08/2024 u 16:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Razić: Preporuka da se nevakcinisana djeca ne upisuju u vrtić

Institut za javno zdravlje, u saradnji sa domovima zdravlja, donio je odluku o izmjeni potvrde koja se izdaje prilikom upisa djece u vrtiće. Na novoj potvrdi će biti naznačeno da se preporučuje nevakcinisanoj djeci da ne pohađaju vrtić, kazala je direktorica Javne predškolske ustanove (JPU) „Đina Vrbica“ Bojana Razić.

Razić je kazala da su tokom proteklog perioda održali nekoliko sastanaka sa predstavnicima Instituta za javno zdravlje, domova zdravlja i Ministarstva prosvjete, svjesni ozbiljnosti situacije u kojoj se nalazimo kada je u pitanju epidemiji morbila.

- Iako nismo u poziciji da donosimo konkretne odluke po ovom pitanju, možemo vam prenijeti zaključke postignute na tim sastancima i ono što trenutno možemo da učinimo - rekla je Razić.

Pojasnila je da, kao rukovodioci vrtićkih ustanova, nemaju zakonsku obavezu da odbiju prijem te djece.

- Dakle, sva djeca koja budu imala ovu potvrdu biće primljena u vrtić, jer nemamo zakonske osnove da bilo koje dijete isključimo iz kolektiva. Naš zadatak je da podržimo kampanju koja za cilj ima povećanje obuhvata vakcinacije među djecom. Pratićemo sve preporuke Instituta za javno zdravlje i Ministarstva zdravlja u ovom procesu - kazala je Razić.

Komentarišući slučaj u Vaspitnoj jedinici "Zvjezdani vrt", gdje je petogodišnje dijete izašlo iz vrtića usljed propusta zaposlenih, Razić je ponovila da je uprava JPU "Đina Vrbica" preduzela sve zakonske korake.

- Koleginica je suspendovana do okončanja postupka. Moram naglasiti da se radi o vrsnoj vaspitačici sa briljantnom karijerom i jednom od omiljenih koleginica u Zeti, čak i najboljima među nama može se desiti ovakav propust. Izražavam žaljenje zbog ovog slučaja - kazala je Razić.

Ona je takođe istakla da medijski navodi o tome da je vaspitačica izbacila dijete iz vrtića nisu tačni.

- Do nemilog događaja je došlo jer vaspitačica nije ispratila dijete do toaleta. Ona je zbog toga kažnjena najstrožom mjerom koju zakon propisuje u ovom trenutku. Vrata vrtića nisu bila otvorena, ali je ključ ostao u bravi, što je propust trijažne sestre koja nije držala ključ na sigurnom mjestu - pojasnila je Razić.

Poručila je da su djeca u vrtićima sigurna, ali je ovaj slučaj opomena svim zaposlenima da je bezbjednost djece na prvom mjestu.

DZGG: Za vikend vanredna vakcinacija djece

Javna predškolska ustanova (JPU) „Đina Vrbica“ kontinuirano radi na proširenju prostornih kapaciteta i školsku godinu počinje sa dvije nove vaspitne jedinice u Ljuboviću, uz povećanje broja upisane djece za oko šest odsto u odnosu na isti period prošle godine, kazala je direktorica te ustanove Bojana Razić.

Ona je podsjetila da je JPU „Đina Vrbica“ najveća predškolska ustanova u Crnoj Gori i da problem prebukiranosti vrtića nije novina, već je prisutan u poslednjih 20 godina.

- Ove školske godine prijavljeno je 6.187 djece, što predstavlja porast od 5,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Svjesni smo problema sa prebukiranošću i kontinuirano radimo na proširenju kapaciteta. Posebno bih istakla veliku podršku Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, koje nam je omogućilo da adaptiramo i prilagodimo zakupljene poslovne prostore, stvarajući tako ugodan i siguran prostor za naše mališane - istakla je Razić gostujući na TV Vijesti.

Najavila je da će pored dvije vaspitne jedinice koje će početi rad ove školske godine, „Ljubović 2“ i „Petar Pan“, biti pripremljene još dvije nove jedinice koje će početi sa radom naredne godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. septembar 2024 22:12