Пензионери у шетњи (илустрација) / - FOTO: INTERMAGAZIN
27/09/2021 u 06:52 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пензионери не могу да плате смјештај у Дому за старе

Лице може закључити уговор о доживотном издржавању са Домом што подразумиjева да ће некретнине након његове смрти прећи у власништво Дома, кажу из министарства финансија и социјалног старања

Врата за прве кориснике Дома за старе на Старом аеродрому очекује се да буду отворена током јесени. Цијена за боравак корисника у зависности од здравственог стања износи од 300 до 450 еура. За оне кориснике чија примања нијесу довољна за покривање трошкова смјештаја, као и они који немају имовину са којом би учествовали у плаћању, држава обезбјеђује недостајући дио износа.

– Ови корисници право на услугу остваруjу путем надлежних центара за социjални рад, а у том случаjу циjена за покретне, очуване кориснике износи 300 еура, док jе за непокретне и оне коjи имаjу деменциjу 450 еура. Корисници чиjа су примања довољна за покривање цjелокупних трошкова смjештаjа, ће потписивати директно уговор са Домом, а циjена ће зависити од њиховог здравственог стања и посебних захтjева, односно да ли је у питању jеднокреветна, двокреветна соба или апартман – саопштили су из Министарства финансија и социјалног старања.

Они наводе да је цјеновник установљен и односи се на сваког корисника поjединачно.

– О приjему корисника, као и циjени у неким специфичним околностима ће одлучивати Тим за приjем корисника у складу са цjелокупним стањем (здравственим, економским, психо-социjалним). Ово ће бити дефинисано непосредним уговарањем са корисницима. Лице може закључити уговор о доживотном издржавању са Домом што подразумиjева да ће некретнине након његове смрти прећи у власништво Дома. За живота корисника, Дом се обавезуjе да води рачуна о свим његовим потребама – кажу из министарства.

Лица која желе да се пријаве за боравак у дому морају приложити захтjев за смjештаj, сагласност особе да жели да буде смjештена у дому, документ идентификациjе на увид, нови налаз неуропсихиjатра, нови налаз интернисте, стару медицинску документациjу, извод из банке о примањима корисника или аналитичка картица Фонда ПИО са примањима и обуставама и потврда изабраног љекара да не болуjе од заразних болести. Из министарства наводе да уколико корисник долази директно у дом са болничког лиjечења неопходан jе негативан тест на клостридиjум и уколико се смjешта посредством уговора, потребна jе изjава гаранта уговора да ће плаћати трошкове смjештаjа за корисника.

Дом за старе, вриједан око 12 милиона требао је да буде завршен средином 2020. године.
– Тренутно су у току функционалне пробе инсталациjа и уређаjа у обjекту. Паралелно са тим теку припреме неопходне документациjе, процедура, обуке запослених и набавка опреме. Дом jе предвиђен за боравак 274 корисника и има 97 двокреветних, 36 jеднокревентих, 5 четворокреветних соба и 12 апартмана коjи су предвиђени за боравак 2 корисника. Смjештаjни капацитети Дома распоређени су у зависности од структуре корисника, то јесте њиховог здравственог стања. У Дому су предвиђена одjељења за демециjу (20), палиjативну његу (77), психогериjатриjу (78) и гериjатриjу (79), као и одjељење за привремени боравак (20). Због интересовања коjе тренутно влада за гериjатриjу и деменциjу одлучено jе да се прво отворе та два одjељења, па ће самим тим ти корисници имати предност – наводе из министарства.

Мило Ђуровић, члан одбора за координацију пензионера Подгорице каже да би боравак у Дому за старе себи могла да приушти четвртина пензионера, односно они чија пензија прелази 400 еура.

– Треба имати у виду да велики број пензионера има пензије до 147 еура, а затим просјечне 293 еура, па тек онда они са пензијама до 400 еура. На нивоу Подгорице има 32.000 пензионера, а услуге Дома могло би да користи свега 5.000 пензионера. Општа оцјена је да су цијене изнад могућности огромног броја пензионера. Очекивао сам да ће услови бити повољнији. Ваљало би да постоји могућности да Главни град рефундира дио трошкова – каже Ђуровић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 08:03