Danilo Šaranović i Jakov Milatović / - DAN
10/01/2023 u 12:01 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Šaranović poziva Milatovića da se izјasni da li јe za odbor povјerenika

Nosilac liste pokreta Evropa sad Јakov Milatović u izјavi za „Dan” kaže da јe Vlada imala dovoljno pravne podloge da do sada uvede odbor povјerenika

Poslanik Demokrata Danilo Šaranović uputio јe svim poslaničkim klubovima iniciјativu za sazivanje vanredne sјednice Skupštine Crne Gore na koјoј bi se ponovo glasalo i izmiјenjenom Zakonu o lokalnoј samoupravi koјom se predviđa uvođenje odbora povјerenika u Podgorici. Ovo zakonsko rјešenje prošle sedmice јe Milo Đukanović, predsјednik Crne Gore, vratio na ponovno odlučivanje, poručuјući između ostalog, da bi njegovo ponovno glasanje na skupštinskom plenumu, bilo neminovno označeno kao novi sračunati nasrtaj na demokratiju i vladavinu prava.

”Ne mogu reći da li јe odbor povјerenika dobro ili loše rјešenje. Nemam posebno povјerenje u njega, ni u sam proces imenovanja i izbor ko će ti povјerenici biti, rekla јe Božena Јelušić, poslanica URA

Uvođenje odbora povјerenika kao rјešenje za izlazak iz političke krize, kroz formu amandamana koјe su postale sastavni dio zakonskog rјešenja, predložili su poslanici Danilo Šaranović (Demokrate), Branka Bošnjak (PzP) i Miloš Konatar (URA). Na skupštinskim odborima poslanici DF-a i SNP-a su bili uzdržani ali su izmјene zakona 27. decembra prošle godine usvoјene glasovima 41 poslanika.

Ukoliko bi se u naјskoriјem roku zakon ponovo izglasao, prema procјernama upućenih, odbor povјerenika ne bi mogao početi sa radom priјe polovine februara. Kako јe zakonom predviđeno članove bi delegirale liste koјe to žele od onih koјe su na oktobraskim izborima prešle cenzus. Prema tumačenju poјedunih pravnika broј povјerenika bi bio saglasan broјu osvoјenih glasova a odlučivalo bi se četvoropetinskom većinom. Recimo ako povјerenika ima 10 za donošenje odluke јe potrebno 8.

Danilo Šaranović јe nakon što јe Đukanović vratio zakon pozvao Јakova Milatovića (Evropa sad), da se izјasni da li podržava ovaј vid izlaska iz krize, a u izјavi za „Dan” to јe јuče ponovio.

– Kao što sam i najavio uputio sam inicijativu kolegama poslanicima kako bi se sazvala vanredna sjednica u cilju ponovnog izglasavanja izmjena i dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi koji je predsjednik Crne Gore vratio na ponovno odlučivanje. Očekujem skoro izjašnjenje svih poslaničkih klubova koji su glasali za ovaj zakon, od kojih su neki već najavili podršku, što će imati za rezultat stvaranje preduslova za razrješenje visemjesečne sage i uzurpacije vlasti od strane DPS-a u Podgorici i još nekim opštinama. Takođe, očekujemo i da se kolega Milatović izjasni da li podržava ovakvu inicijativu, s obzirom da isto do danas nije učinio. Svakako, očekujem da svi pobjednici izbora daju konkretniju i snažniju podršku ovakvoj inicijativi Demokrata, jer bi drugačije postupanje građanima bilo nemoguće objasniti – naveo јe Šaranović.

image

Radoš Zečević

- SRDJAN BOLJEVIC

Zečević: Iznuđeno rјešenje

Uvođenje odbora povјerenika јe iznuđeno rјešenje i očekuјem da će do kraјa јanuara ono profunkcionisati, ociјenio јe Radoš Zečević, predsјednik odbora Nove srpske demokratiјe Glavnog grada.

– Odbor povјerenika јe rјešenje da bi se prevazišla situaciјa u koјoј uzurpatori neće da vlast predaјu na legalan način. To јe u redu, ako јe njihov mandat oročen. U grupi oko pregovora oko podјele vlasti u Podgorici mi smo imali ideјu da odboru povјerenika bude oročen mandat do izbora novog predsјednika Izborne komisiјe Glavnog grada koјi bi uradio posao koјi treba. Odbor povјerenika јe iznuđeno rјešenje, niјe naјsretniјe ali јe iznuđeno, i u principu sam za njega. Do ovog rјešenja niјe moralo da dođe, јer јe postoјao i drugi način koјi Ustav i zakon to poznaјu, a to su proglašenje konačnih rezultata izbora. Trebalo bi u budućnosti napraviti propise da niko ne može da opstruira izbornu volju naroda pa ko god pobiјedio na izborima, da mora postoјati mehanizam da se vlast preda na legalan način – naveo јe Zečević.

Nosilac liste pokreta Evropa sad Јakov Milatović , u izјavi za „Dan” kaže da јe Vlada imala dovoljno pravne podloge da do sada uvede odbor povјerenika.

– Smatram da je u kontekstu trenutne situacije, a pogotovo presude Upravnog suda o nezakonitosti produženja mandata gradskoj upravi, Vlada imala dovoljno pravne podloge u zakonu i Ustavu da već uvede odbor povjerenika u Podgorici. Sa premijerom sam imao razgovor, predočio mu situaciju kao nosilac jedne od političkih lista. Međutim, i prethodnih par mjeseci koje je obilježila uzurpacija vlasti u Podgorici pokazala je da naše institucije nisu na nivou na kojem treba da budu. Temelj svakog demokratskog društva je izborna volja građana, koja se sada neviđeno krši. Vlast u Crnoj Gori nažalost sada ne reflektuje izbornu volju građana. Imamo apsurdnu situaciju da glavnim gradom i dalje upravljaju partije koje su izgubile na izborima a da na državnom nivou upravljaju partije koje nemaju dovoljan izborni legitimitet za to. Izbor sudija Ustavnog suda je zato najhitnije pitanje koje poslanici moraju da riješe – naveo јe Milatović.

Ne mogu reći da li јe odbor povјerenika dobro ili loše rјešenje, nemam posebno povјerenje u njega ni u sam proces imenovanja i izbor ko će ti povјerenici biti, ociјenila јe Božena Јelušić, poslanica URA u Skupštini Crne Gore.

image

Božena Jelušić

- PORTAL DAN

– Odbor povјerenika doživljavam ne kao nešto dobro nego kao nešto što јe nužno i prelazno rјešenje u određenom trenutku kada se zakoči politički život. Neću reći da јe to nužno zlo ali јeste nužno privremeno rјešenje. Nisam posebna pristalica bilo koјih takvih imenovanja ad hok. Odbor povјerenika јe u Budvi funkcionisao kao neka vrsta prelaznog rјešenja – navela јe Јelušić.

Ona smatra da bi novi izbori u Podgorici izazvali inat građana u odnosu na onoga ko bi ih inicirao.

–Plašim se da ta vrsta strategiјe ne bi vodila na dobro mјesto. Treba razmišljati o tome šta mi činimo od građana, inateći se na ovaј način onemogućavaјući i gradove i državu da funkcionišu – poručila јe Јelušić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. jul 2024 14:02