sjednica skupstine glavnog grada / -SRDJAN BOLJEVIC
24/07/2024 u 13:00 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Sjednica Skupštine Glavnog grada: Izglasano skraćenje mandata

Za skraćenje mandata Skupštine Glavnog grada glasali su odbornici DPS-a, Socijaldemokrata, SDP, LP-a, Demokratske partije Roma, Pokreta za Podgoricu, URA i jedan odbornik Pokreta za promjene.

Rasprava o inicijativi za skraćenje mandata Skupštini je završena, a Nađa Ljiljanić, odbornica Pokreta za Podgoricu, je tražila da se glasa odmah, a ne kako to poslovnik predviđa nakon rasprave o svim tačkama dnevnog reda. 

Nakon završene rasprave iz sale su izašli predstavnici parlamentarne većine, a u sali su ostali opozicija, URA, Pokret za Podgoricu i jedan odbornik PzP-a. 

Andrija Klikovac (DPS) je kazao da neće dozvoliti prekid sjednice i da će se glasati večeras. 

- Večeras ćemo ovo da završimo, nema prekida sjednice dok ne završimo glasanje niko od ovih odbornika neće izaći iz sale. Kome se ne radi, ko hoće da napusti salu‚ imaju deblokirajući mehanizmi u poslovniku, statutu, Zakonu o lokalnoj samoupravi i rješavamo stvari večeras. Ako ko planira neke druge scenarije, da ponavlja scenarija iz drugih opština, grdno su se prevarili - rekao je Klikovac. 

Nakon više proceduralnih reakcija predsjednica parlamenta je najavila drugu tačku dnevnog reda a potom dala pauzu da se na kolegijumu dogovore do koliko sati večeras rade. Nakon pauze pristupilo se glasanju.   

 

U nastavku teksta možete pročitati dosadašnji tok sjednice. 

 

Da se ova tačka nađe prva na dnevnom redu predložila je Nađa Ljiljanić, odbornica Pokreta za Podgoricu, a njoj se priključio je Andrija Klikovac, šef kluba odbornika DPS-a. Izmjenu dnevnog reda podržao je 31 odbornik, protiv su bila 6 protiv, dok je jedan bio uzdržan. Druga tačka biće odluka o određivanju broja odbornika. Nije usvojen predlog da inicijativa za razrješenje gradonačelnice Olivere Injac bude treća tačka dnevnog reda. 

Obrazlažući inicijativu Miloš Mašković, odbornik Socijaldemokrata, saopštio je da je jasno da u gradu vlada haos. 

- Očekujem da čemo krajem septembra ili početkom oktobra ići na vanredne izbore - rekao je Mašković.

 

Bajić: Stav partije je da PzP glasa za skraćenje 

Šef kluba odbornika PzP-a Anika Bajića je navela da je stav organa partije da se glasa o skraćenju mandata Skupštini, a da je sve mimo toga kršenje dogovora i odluke organa partije. 

Vasilije Čarapić (PES) u završnoj riječi je rekao da oni neće glasati za skraćenje mandata.   

- Rušenjem Podgorice želi se nanijeti politička šteta. Razvoj Podgorice i izborna građana su žrtva nekih zakulsnih kombinacija koje ćemo vidjeti koje su - rekao je Čarapić. 

 

Abdić: Svi da se odmjerimo na izbore 

Odbornik DPS-a Nermin Abdić ocijenio je daje odluka o skraćenju mandata Skupštini Glavnog grada najpoštenije rješenje prema građanima. 

- Mi nikome drugome ne polažemo račune osim građanima. Mislim da je najpoštenije da se svi odmjerimo na izbore. Ovo što se dešava u Podgorici ne služi na čast, ovo je potpuno urušavanje svega to je u gradu prisutno. Građani Podgorice su taoci političkih nesuglasica  – naveo je Abdić. 

 

Popović: Sa čim ćete pred građane

Odbornica Demokrata Zdenka Popović je navela da je saglasna sa Lukom Rakčevićem da ja zadovoljan radom gradske vlasti. 

- Žao mi je što je došlo do nesuglasica u PES- u i što će zbog tih nesuglasica doći do skraćenja mandata Skupštini Glavnog grada. To je jedini put ako nema dogovora. Pitam sa čim ćemo pred građane. Ako je činjenica da su dugovanja po osnovu radnih sporova, neplaćenih računa za vodu, čistoću, preko 120 miliona, ako kažem da je kompletna privreda uništena, ako kažem da se godinama nije vodilo računa o građanima, onda pitam sa čim ćete na izbore, sa čim ćete pred građane. Neka svako razmišlja o tome. Demokate su dale puni doprinos da vlast funkcioniše na najbolji način, ne bojimo se izbora - rekla je Popović. 

Ona je navela da ne vidi svrhu skraćenja mandata. 

–Gradonačelnica je izuzetno znala kako da menadžeriše i da organizuje posao i njenom zaslugom su sva preduzeća funkcionisala. Demokrate neće učestvovati u ovoj farsi i performansu – rekla je Popović. 

 

Marković: Nećemo dozvoliti da nas grupa populista gurne u prošlost

Odbornica Pokreta Evropa sad Branka Marković kaže da su danas pale sve maske i da je bivši partijskikoleg kojije rpdsjednikk države, pokuaao lice. 

- Bez ikakve političke odgovornosti ne preza da ruši vlast sa DPS-om. Nekadašnji potpredsjednik PES-a uigrano sa DPS-om i sa URO-m ruši vlasi. Pogazio je sve principe za koje smo se borili. Počeo je sa opstrukijom unutar partije, zatim je instruirao dvije poslanice PES-a. Gospodin Milatović i njegovih pet odgovornika izdali su povjerenje građana koje su im dali. Nisu im građani dali mandat da šuruju sa DPS-om. Građani propoznaju sujetu Milatovića. Nećemo dozvoliti da nas grupa populista gurnu u pošlost - rekla je Marković.   

 

Rakčević: Zastupaću da URA na izborima izađe samostalno 

Zamjenik gradonačelnice Luka Rakčević je naveo da se sjeća besmisleno jer ga umara politička priča jer ima utisak da je počela predizborna kampanja. 

-Sve se svodi na bolitičko blato. Mi smo postigli fenomenalne rezultate. Nisam zadovoljan jer smo mogli više. Je li bilo grešaka, sigurno da jeste. Donosile su se teške odluke. Imam utisak da treba se i danas donose teška odluka. Od februara smo pozivali kolege da se dogovore kako bi opstala parlamentarna većina. Od febuara do danas do dogovora nije došloa. Pustili smo da se sami dogovraju, nisu uspjeli. Desio se raspad većine i mi bez Pokreta za Podgoricu nemamo većinu u glavnom gradu. Nama treba 30 odbornika da bismo imali kvorum. Sa 29 odbornika nemamo kvorum - rekao je Rakčević.

Rakčević navodi da imaju dva izbora. 

- Prvi izbor je da skratimo mandat, ne da prekrajamo izbornu volju, ne da glasamo smjenu gradonačelnice da bi se ja dokopao fotelje, ne pada mi na pamet. Varijanta dva je da glasamo protiv skraćenja i dešava se potpuna blokada. Zakonski rok za podnošenje nove inicijative za skraćenje mandata je tri mjeseca - rekao je Rakčević.

On je naveo da danas zakazuju izbore najkasnije za kraj septembra.

- Nama se ne isplate izbori, ali nam se ne isplati ni da je grad blokiran - rekao je Rakčević.  

Reagovao je Vasilije Čarapić poručujući da misli da Luka Rakčević ne vjeruje u to što je rekao.

- Ista je priča bila kada je Dritan Abazović rekao da neće da ruši vlast sa DPS-om i na kraju je srušio vlast sa DPS-om - rekao je Čarapić.  

On je naveo da na predstojećim lokalnim izborima URA treba da nastupi samostalno. 

Vuković: Glasaćemo za skraćenje mandata

Šef kluba odbornika URA Milena Vuković saopštila da je već tri mjeseca pozivaju kolege da se dogovore jer je od toga dogovora zavisio nastavak parlamentarne većine. 

- Nadali smo da će doći do dogovora. Došli smo u situaciju da glasamo za skraćenje mandata Skupštini. Parlamentarna većina više ne postoji, nisam spremna za prekompoziciju. Odlučili smo se da glasamo za skraćenje mandata - rekla je Vuković. 

On je navela da ne žele da uđu u prinudnu upravu. 

- Ne želim da pristajem na manipulacije da se pravi bilo kakva koalicija sa DPS-om. URA postoji od 2015. godine, nismo naslednici Pozitivne Crne Gore.  Mi smo se do 2020. godine žestoko borili protiv DPS-a. Mislim da će DPS doživjeti dodatnu reformu - rekla je Vuković. 

Vuković je navela da je ponosna na rad zamjenika Luke Rakčevića. 

- Niko ne treba da bude ljut. Vjerujem da će Luka Rakčević biti novi gradonačelnik. Mi se ne plašimo izbora - navela je Vuković.

Reagovao je Boris Pejović poručijući da se nada da se više neće ponovti praksa da neko ko ima 3, 4, 5 odsto ima premijera. 

 

 

Ljiljanić: Ne ulazimo u koaliciju sa DPS-om

Nađa Ljiljanić je ponovila stav da su odbornici Pokreta za Podgoricu predložili skraćenje mandata i da vratimo mandat građana.

- Mi nismo u koaliciji sa opozicijom niti smo ostali u vlasti sa većinom jer to nije bilo moguće. Nađa Ljiljanić nije podlegla pritisku prodaje, kupovine. Ne ulazimo u koaliciju sa DPS-om jer smo ga mi srušili. Nađa se ne plaši da možda neće viši biti odbornica. Mi smo spremni da budemo u klupama opozicije ali ne sa DPS-om - rekla je Ljiljanić 

 

Borovinić Bojović: Neće biti opstrukcija sjednice 

Predsjednica Skupštine Jelena Borovinić Bojović je poručila da nikakvih opstrukcija za odlaganje sjednice neće biti. 

- Ići ćemo na izbore, nećemo bježati od građana. Nikakvih opstrukcija, odugovlačenja neće biti. Idemo na izbore, imaćemo rezultate  - rekla je Borovinić Bojović.

 

Čarapić: Očekujemo da URA povuče kadrove 

Vasilije Čarapić (PES) je rekao da očekuje da URA povuče svoje kadrove ukoliko glasaju za skraćenje mandata Skupštini i nepovjerenje administraciji.

- To je legitimno očekivanje i nas i građana. Smatram da je to logično - rekao je Čarapić. 

Reagovala je Milena Vuković (URA) poručujući da očekuje da gradonačelica Olivera Injac  podnese ostavku jer je izgubila podršku.

 

Baošić: Neću glasati za skraćenje mandata

Nezavisni odbornik Nemanja Baošić kaže da neće učestvovati u glasanju sa sadašnjom opozicijom. 

- Da aktuelna većina treba da padne - treba jer nije uradila ni deset odsto od onoga šo je obećala u kampanji. Neću glasati za skraćenje mandata zbog principa - rekao je Baošić. 

On je naveo da ukoliko dođe do skraćenja mandata Skupštini biće mu žao zbog određenih ljudi. 

- Građani su tgražili promjene ali one koje ste im obećali, nisu dobili. Nijedna vlast nije vječna - rekao je Baošić. 

 

Šćepanović: Da li je Podgorica tehnički spremna za izbore 

Odbornik Pokreta za promjene Goran Šćepanović pitao je da li je Podgorica tehnički spremna za izbore. 

- Da li smo razgraničeni sa Zetom i Tuzima, da li znamo gdje su granice grada, da li znamo gdje su naša biračka mjesta - rekao je Šćepanović. 

 

Šušić: Opozicija za saradnike našla politički nepismene ljude

Šef kluba odbornika NSD-a Mitar Šušić je rekao da je prethodnih dana čestitao koaliciju Pokreta za Pogoroicu i DPS-a. 

- Danas bi čestitku morao da proširim i na druge subjekte koji smatraju da je izazivavanje nestabilnosti zadnji politiki voz. Želio bih da se osvrnem na URA koja ponovo stupa u koaliciju sa DPS-om. Ova parlamentarna većina je Rakčevića dovela na mjesto zamjenika gradonačelnika i ne shvatam šta je njegov motiv - rekao je Šušić. 

On je poručio opoziciji da su za saradnike našli politički nepismene ljude.

- Motive aktera ove ujdurme ne mogu da shvatim ali ni ostale aktere koji će učetvovati u tome. Ovdje se malo radi o lokalnoj politici, niti se vi našli nešto zha ovih godina što bi bio razlog za skraćenje mandata niti smo mi ušli u veliki poduhvat vršenja vlasti. Situacija sa državnog nivoa se reflektuje na ovaj nivo - rekao je Šušić. 

On je naveo da se intimno raduje o odluci koja će biti donijeta a koja će potvrditi rad parlamentarne većine. 

 

Radičević: Neprijatno mi je što čemo građane ponovo da gnjavimo na izborima 

Branislav Radičević (PES) je rekao da je u pitanju trenutak.

-Postoji apsurd da je gradska urpava radila loše, a prije mjesec i po dana gradska urpava je dobila zeleno svjetlo i prošli su njeni izvještaji – rekao je Radičević.  

Radičević je rekao da mu je neprijatno zbog građana što će ponovo da ih "gnjave" na izborima. 

 

Čarapić: Prekrajanje izborne građana 

Šef kluba odbornika PES -a Vasilije Čarapić je naveo da se danas svjedoči prekrajanju izborne volje. 

- Na izborima ste glasali protiv DPS- a, protiv korupcije, protiv privilegija pojedincima bliskim vlast. Glasali ste protiv represivnog režima, glaali ste protiv mraka, protiv Gradske TV koja je bila partijsko glasilo, glasali ste protivv čovjeka koji je prodao kružni tok. Izborna građana je ovim pogažena i molm vas da zapamtite. Danas odlučujemo o tome da li će Drago Vučinić biti Drago Đurović, da li će Nađa Ljilajnić biti Stevan Džaković  - rekao je Čarapić. 

 

Radević: Izbore žele dva, tri čovjeka  

Odbornik Slobodne Crne Gore Boban Radević je rekao da izbore u vjerovatno žele dva ili tri čovjeka.

- Izbore nisu tražili građani. Prvi put imate situaciju da se prema građanima postupa neselektivno. Kako možemo da skratimo mandata sa Ivanom Vukovićem koga SDT propituje. Kako da skratimo mandat sa ljudima koji su pustošili grad 30 godina. Pozivam dio parlamentarnu većinu da se presaberu - rekao je Radević.   

On je naveo da se opozicija neće vratiti na vlast.

- Oni se neće vratiti na vlast jer su oni branioci Katnića, Lazovića, Veljovića. Da li će građani kazniti to ponašanje, vjerujem da oće. Da li neko može da povjeruje da DPS brine u interesima građana. Da brinete o građanima trebali ste da bude na Gorici da gasite požar - rekao je Radević. 

Radević je pitao da li je moguće da URA i Luka Rakčević smjenjuju sami sebe.

- Mislim da je koalicija Pokreta za Podgoricu i DPS formalizovana ranije - rekao je Radević.

 

Klikovac: Najbolje da se organizuju vanredni izbori 

Šef kluba odbornika DPS-a Andrija Klikovac rekao je da su potpisali inicijativu iz nekoliko razloga. 

- Jasno je da ne postoji parlmanetarna većina koja može politički upravlja Glavnim gradom. Smatramo da je najbolje da se organizuju prijevremeni lokalni izbori. Nakon ovoga što su vidjeli u prethodnih godinu dana jeste da su građani nezadovoljni. Niko ne treba da bježi od građanja i izbora. Druga stvar je princip meritokratije, moramo nastaviti da štitimo građane, a treće je ono što se vidjelo danas da imaju različite stavove u parlamnetarnoj većini. U gradu je takva amtosfera da jedva izađu na izbore. Ne vidim zbog čega svi dana ne bi glasali za skraćenje mandata - rekao je Klikovac.

 

 

 

 

Nađa Ljiljanić je navela da želi da se izglasa izmjena dnevnog reda. 

Andrija Klikovac (DPS) tražio je da druga tačka dnevnog reda bude utvrđivanje broja odbornika. 

Vasilije Čarapić (PES) je saopštio da je na kolegijumu postignuta saglasnost da inicijative o razrješenju gradonačenice i skraćenju mandata bude poslednje tačke.

- Gospođa Ljiljanić koja je bila na kolegijumu se saglasila da se prvo raspravlja o tačkama za razvoj grada – rekao je Čarapić. 

Milena Vuković (URA) je saopštila da ukoliko skrate mandata Skupštini, odbornici nastavljaju sa radom da raspravljaju o tačkama koje se odnose na razvoj grada. Reagovao je Vasilije Čarapić koji je naveo odbornici nemaju legitimitet da raspravljaju o odlukama ukoliko dođe do skraćenja mandata Skupštini. 

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović je rekla da je u slučaju izglasavanja skraćenja mandata Skupštine upitan legitimitet. 

Odbornik Građanske incijative 21. maj Aleksandar Saša Zeković pozvao je kolege iz opozicije da prekinu kampanju protiv njega jer mu je ugrožena sigurnost. 

- Kada je u pitanju dnevni red, trenutno je mnaifestacija poliitčkog licjemjerstva. Vi što ste dio vlasti sada brine kako će funkcionisat grad, pa zato treba da donesemo neke odluke. Javnost Podgorice ne intersuje a li će skočiti cijena ulaznice na bazenima. Građane zanima da li će Skuptšini skratiti mandati i razriješiti gradonačelnicu. Predlažem da to budu prve dvije tačke. Treba da prestane dio politilke predstave - rekao je Zeković. 

Zeković se obratio kolegama sa liste "Svi za naš grad".

- Ovo je prvi put da smo ovdje svi danas. Posledica koja će danas nastupiti nije rezultat našeg rada, nego rezultat truleži koja postoji u partijama. Nismo uzdisali kada smo primali nadoknade, a nismo dolazili na sjednicu - rekao je Zeković.  

image

sjednica skupstine glavnog grada

-SRDJAN BOLJEVIC

Odbornik Socijaldemokrata Miloš Mašković je naveo da ova vlast nema legitimitet ni prije ni poslije ove sjednice. 

Nađa Ljiljanić (Pokret za Podgoricu) je rekla da je kolegijum stvar dogovora, ali se poslovnik mora poštovati, te da je ona tražila izmjenu dnevnog reda shodno poslovniku. 

Šef kluba odbornika NSD-a Mitar Šušić je naveo da su obje strane pod tenzijom. 

- U takvoj atmosferi ja se ne bih pozivao na bilo što što je postignuto kao dogovor. Ako imamo izmjenu dnenog reda, podržavam da se o tome glasa. Bez straha kakva će biti odluka. Osjećam se tako da priželjkujemo skraćenje mandata samo da pojedine više ne gledam ovdje - rekao je Šušić. 

Boris Pejović (PES) je rekao da su par mjeseci optuživani da ne žele dogovor.

- Danas imamo dokaz ko se ne drži dogovora koji je postignut na kolegijumu prije par dana. Stvari su jasne. Kolegama iz parlamentarne većine se žuri da bi imali izbore prije implementacije programa Evropa sad 2. Poenta je da izbore imamo prije 1. novembra kada će građani dobiti platu veću - rekao je Pejović.  

Stefan Vešović (Prava Crna Gora) kaže da je na kolegijumu opoziciju predstavljao Miloš Mašković

- Da li nekome dogovor važi je nešto što će građani morati da procijene - rekao je Vešović.

Nezavisni odbornik Nemanja Baošić je rekao da ne vidi problem da se izjasne o izmjeni dnevnog reda.

- Ovo sve djeluje neozbiljno djeluje - rekao je Baošić.  

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. septembar 2024 02:21