22/06/2023 u 11:15 h
N.S.-M.L.V.N.S.-M.L.V.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Odbornici o završnom računu budžeta Glavnog grada: Podgorica tužena strana u 71 sudskom sporu

Odbornici DPS-a, SDP-a i SD-a napustili su sjednicu Skupštine Glavnog grada uz objašnjenje da imaju važnu sjednicu zbog koje moraju napustiti zasijedanje

Glavni grad se u 71 sudskom postupku pojavljuje kao tužena strana, a vrijednost tih sporova je ispod 20.000 eura, saopštio je Stefan Vešović, odbornik Prava Crne Gore komentarišući završni račun budzeta Glavnog grada za prošlu godinu. On je ukazao da Glavni grad nema evidenciju o aktivnim sudskim sporovima koje vodi Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice. 

Sekretarka za finansije Snežana Popović ocijenila je da je završni račun urađen u skladu sa svim zakonskim propisima. 

- Na kraju prošle godine Glavni grad nije imao nezmirenih obaveza. Obaveza po osnovu uzetih kredita uredno su izmirene i u 2023. godine. U ovoj godini smo prenijeli 20.916.000 eura, od čega se 196.000 odnose na donatorske račune - rekla je Popović.

Odbornica Demokrata Zdenka Popović saopštila je da poslovanje Glavnog grada nije bilo kako bi trebalo. 

–Ovaj završni račun ukazuje da je bila racionalizacija utrošaka. Značajno povećanje prihoda Glavnog grada je ostvaren po osnivu četiri prihoda. Naknada za komunalno opremanje je trebalo da bude mnogo veća nego što je realizovano. Iz novčanika građanina za kamate potrošili 839.483 eura na kredite, na osnovu sudskih sporova 448.750 eura. Po osnovu sudskih sporova procijenja vrijednost je 74 miliona i to samo tamo gdje je procijenjena vrijednost, tamo gdje nije procijenjena ne znamo koliko košta. Zbog čega nemamo podatak koliko sudskih sporova vodi Agencije. Zapanjila me činjenica da su nenaplaćna potraživanja preko 45 miliona eura, samo po osnovu na nepokretnost preko 30 miliona, po osnovu lokalne komunalne takse preko dva miliona – rekla je Popović. 

Ona je ukazala da se u završnom računu rata za kredit od milion eura za gradnju miniobilaznice knjiži na poziciji kapitalni izdaci. 

- Ne sjećam se priče da je Glavni grad preuzio kredit za gradnju miniobilaznice. Kako je moguće da se milion eura knjiži na poziciji kapitalni izdaci jer to nije kapitalni izdatak nego kredit - rekla je Popoivć. 

Giljen v.d. sekretara parlamenta 

Skupština Glavnog grada dobila je vršioca dužnosti sekretara gradskog parlamenta i to je Miloš Giljen. Na ovoj poziciji zamijeniće Veselina Vukčevića čija je ostavka konstatovana na sjednici. 

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović je navela da je podnijela predlog da se Miloš Giljen imenuje za v.d. sekretara Skupštine. 

- Vjerujem da će Miloš Giljen doprinijeti uspješnom radu skupštine u narednom periodu - rekla je Borovinić Bojović. 

Da će podržati predlog da Giljen bude v.d.sekretara gradskog parlamenta saopštio je Mitar Šušić, šef kluba odbornika Nove srpske demokratije. 

- GIljen ima iskustva u radu Skupštine jer je prethodnih nekoliko godina radio u službi Skupštine Crne Gore - naveo je Šušić.  

Odbornica URA Aida Batilović navela je da oni neće podržati završni račun. 

- Podvukla bih da većinu izvještaja ne treba razmatrati ako nema kolega da ih objasne. Ne mogu da shvatim da ozbiljne probleme stavite na 20 strana a da stavite samo tehničke stvari - rekla je Batilović.  

Odbornik Demokrata Mitar Vuković pitao je koliko je novca isplaćeno novca po osnovu sudskih sporova zaposlenih u prošloj godini.On je ukazao na, kako je naveo, ponižavajući odnos prema matičarima. 

Odbornik Građanske inicijative "21. maj" Aleksandar Saša Zeković kazao je da će glasati za završni račun. 

- Ostvaren je suficit od 12 miliona eura, na računima je ostavljeno gotovo 20 miliona eura. Mislim da je to značajna cifra koja je ostavljena gradskim vlastima - rekao je Zeković. 

U završnoj riječi Snežana Popović je navela da je tačno da su sudski sporovi procijenjeni na 74 miliona i da su u pitanju oni koji se vode godinama. 

- Pokretanje sudskih sporova ne može se planirati. U ovom izvšještaju nisu mogli da se nađu sporovi koji vodi Agencija jer ona ima upravni odbor koji je kontrolni mehanizam - rekla je Popović. 

Odbornici DPS-a, SDP-a i SD-a napustili su sjednicu Skupštine Glavnog grada uz objašnjenje da imaju važnu sjednicu zbog koje moraju napustiti zasijedanje. Odbornik DPS-a Mihailo Anđušić saopštio je da nakon što oni napuste sjednicu Skupština Glavnog grada nema kvorum da nastavi zasijedanje. On je naveo da su se odbornici izjasnili o dopuni dnevnog reda, ali ne i o inoviranom dnevnom redu što je, kako je rekao, obaveza. 

- U ovom trenutku mi imamo bitnu sjednicu. Pošto na dnevnom redu ove sjednice imamo par ekselans teme, smatramo da je elementarno korektno obezbijediti kvorum za njen rad. To govori o političkoj stabilnosti u Glavnom gradu. Siguran sam da nakon što napustimo sjednicu neće biti kvoruma. U ovoj fazi imao scenarij koji se preslikava sa državnog nivoa - rekao je Anđušić. 

image
-

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović je navela da se glasalo o dnevnom redu, te da su imali kvorum zbog čega nastavljaju sa radom. 

Šef kluba odbornika Nove srpske demokratije Mitar Šušić postupak dijela opozicije ocijenio je vidom opstrukcije.

- Ovo je opstrukcija i nepoštovanje parlamenta - rekao je Šušić. 

Odbornik Demokrata Mitar Vuković saopštio je da DPS nije opterećen procedurom da li postoji kvorum.

- U pitanju su druge stavri. Bivši gradonačlnik Podgorice ne smije da se sučelji da su švercovali izvještaje o radu preduzeća. To im kaže rukovodilac preduzeća. Raduje me što je krenulo iz njihovih redova. Molim vas da nastavimo da radimo, pa će građani suditi o tome - rekao je Vuković.

Odbornik Gradjanske inicijative Aleksandar Saša Zeković je predložio da se pogleda stenogram kako bi se utvrdilo da li je blo kvoruma. Predsjednica parlamenta Jelena Borovinić je navela da je nakon to je pogledan stenogram ustanovljeno da je u sali u trenutku glasanja o dnevnom redu bilo 30 odbornika, od čega je dnevni red podržalo 28, a dva se nisu izjašnjavala.  

Nakon što su odbornici DPS-a napustili sjednicu oglasio se saopštenjem Vasilije Čarapić. 

- Nakon što je natjerao njegove sekretare i rukovodioce da u prethodnih par dana ginu braneći neodbranjive izvještaje o radu gradonačelnika i preduzeća iz vremena njegovog mandata, g. Ivan Vuković danas nije ni glasao da se ti izvještaji nađu na dnevnom redu Skupštine GG, kako bi ih ponizio još taj jedan posljednji put, a sebe pokušao da poštedi javne ocjene rada. Shodno tome, upravo je pobjegao sa sjednice - rekao je Čarapić. 

Brković: Vuković će ostati upamćen kao gradonačelnik koji je branio zidove od gađana 

Komentarišući izvještaj o radu gradonačelnika Podgorice za prošlu godinu Zdenka Popović ocijenila je se ne može reći da je u pitanju izvještaj Ivana Vukovića nego svih prethodnih gradonačelnika. 

- Ovo nije izvještaj kakav treba da bude, ovo je izvjetšaj o radu svih gradonačelnika unazad deset godina. Ja pitam Vukovića da li je on izgradio bulevare koji se pojavljuju u izvještaju. Ovo nije smjelo biti u ovom dokumentu. Izvještaj o radu gradonačelnika mora da bude usaglašen sa strateškim razvojem grada. Jugozapadna obilaznica je rađena u vrijeme Momira Mugoše, bulevar 21. maj je započet u njegovo vrijeme. Nijedan izvještaj se ne piše da u njemu pišu samo hvalospjevi. Moralo da je da se napiše sa kakvim se problemima susreo u prošloj godini, da li je recimo naložio izmještanje azbestnih cijevi. Ne znam ko je pisao izvještaj ali ja da sam profesor dala bih nulu – navela je Popović.   

Građani Podgorice nisu dužni da materijal skidaju sa sajta Glavnog grada ali je bivši gradonačlnik imao obavezu da im obrazloži šta je radio, ocijenio je Milivoje Brković, odbornik Ujedinjene Crne Gore.  

-Pošto odgovorno lice nije tu dužan sam da se obratim građanima. Stekao sam utisak da nam je neko podmetnuo izvještaj.U izvještaju nema ništa o mjesnim zajednicama gdje su radili partijski vojnici. Valjda je svima jasno zašto Zabjelo, Zlatica liče na favelu. Ivan Vuković će ostati upamćen kao gradonačelnik koji je čuvao zidove od građana. Bolje bi bilo da je zastaklio pasarelu - rekao je Brković, poručujući da će glasati protiv izvještaja.  

Ovo je kvalitetan izvještaj, možemo da politizujemo, ali mislim da treba na širi način da posmatramo, naveo je Aleksandar Saša Zeković. 

Odbornik PES-a Dragutin Vučinić je naveo da su u vrijeme Vukovićevog mandata dobili dvije nove opštine.

- Podgorica u kojoj sam rođen nije kao što je bila. Sve ono što je napisao u izvještaju dokazao je da je radio. Falimo se da smo za četiri godine otvorili u Tološima, ajde da izađemo iz prve zone. Što su uradilo u Piperima, Lješanskoj nahiji...? Čime se može pohvaliti. Škola u Piperima je dobila stoni tenis, obnovljen je put iz doba kralja Nikole koji smo mi radili. U 15 sela nije urađeno bez 2,8 kilometara puta. U mom kraju se hvale da su uložili 1,4 miliona a toga dio je donacija firme koja je napravila vijadukt. Nije on gradonačelnik centra grada, ali on je bio gradonačelnik kompletne Podgorice - rekao je Vučinić.

Rukovodilac izvršne službe gradonačelnika Ivona Međedović saopštila je da je Glavni grad progalšen za najtransparentniju lokalnu samourpavu uz Opštinu Bijelo Polje.

 

Nakon napuštanja sjednice na društvenim mrežama se oglasio i bivši gradonačelnik Podgorice i odbornik DPS-a Ivan Vuković

-  Budući da jevladajuća većina nastavila sa radom, podnijećemo žalbu Upravnom sudu na svaku odluku koja, eventualno, danas bude usvojena - napisao je Vuković. 

Poslije 14 sata oglasila se služba Skupštine Glavnog grada. 

- Netačne tvrdnje dijela predstavnika opozicije u Skupštini Glavnog grada da na početku današnje plenarne pete sjednice nije usvojen dnevni red jer nije bilo kvoruma, iznenađujuće su, ne samo zato što ne odgovaraju istinu, već i zato što je video snimak zasijedanja dostupan online svakom ko želi da pogleda i utvrdi šta je istina.  Uvidom u snimak jasno se može konstatovati da je prilikom glasanja o predlogu dnevnog reda u sali bilo prisutno 30 odbornika, od čega je 28 glasalo za predloženi dnevni red, dok se dva prisutna odbornika nijesu izjasnili. To znači da je prilikom utvrđivanja dnevnog reda bila prisutna većina od ukupnog broja odbornika - kvorum, što se i zahtijeva odredbama člana 64 stav 1 i 2 Poslovnika Skupštine Glavnog grada.  Dakle, današnje zasijedanje Skupštine Glavnog grada odvija se u potpunosti u skladu sa zakonom- navode iz službe Skupštine Glavnog grada.

Nemanja Baošić novi odbornik 

Sjednica Skupštine Glavnog grada počela je minutom ćutanja jer je između dvije sjednice preminuo odbornik Demokratskog fronta Branko Đurović. Umjesto Đurovića novi odbornik je Nemanja Baošić.

image
-
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 15:57