/ -
26/07/2024 u 13:38 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Glavni grad će preuzeti ŽRK Budućnost

Stanje duga na 1. jul je oko 200.000 eura i tih 200.000 eura podrazumijeva i tužbu koja je okončana pred Evropskom rukomentom federacijom u korist bivše igračice Milene Raičević u iznosu od 158.000 eura, rekao je Luka Rakčević, zamjenik gradonačelnice Podgorice

Odbornici u Skupštini Glavnog grada dali su saglanost da Glavni grad preuzme osnivačka prava nad ŽRK Budućnost kako bi spasili da se klub ugasi. Za odluku je glasalo 33 odbronika, jedan odbornik je bio protiv, a jedan uzdržan.

Odbrornik Prave Crne Gore Stefan Vešović saopštio je da odbro za finansije, priovredu i razvoj nije dao saglasnost na odluku te da je predložio Skupštini da je ne prihvate. 

- Ukoliko mi sada preuzimamo klub koji ima nekih 400.000 izvjesnih obaveza, mi bismo budžet koji smo namijenili za taj klub već samo za to utrošili i ne bismo imali sredstva iz kojih bi taj klub dalje mogao da se finansira bez daljih izmjena budžeta. Isključivo zbog toga odbor za financije je predložio da se odluka ne usvoji - rekao je Vešović.

Zamjenik gradonačelnice Podgorice Luka Rakčević je rekao da se ŽRK Budućnost pojavila kao nenadan problem. On je naveo da je dosadašnji sponzor kluba odlučio da napusti klub. 

- To je dovelo klub do nezavidne situacije i ukoliko danas ne donesemo odluku o preuzimanju kluba, ŽRK Budućnost postaje da postoji i ide u stečaj - rekao je Rakčević.

On se osvrnuo na finansijsku situaciju. 

- Budžet kluba je u prosjeku bio 1,5 miliona eura na godišnjem nivou. Nakon prvog sastanak sa Marijanom Bulatović mi smo institirali da se uradi revizija od 1.1 do 30.juna ove godine, do momenta kada je generalni sponozor uputio dopis da napusta klub. Kada smo uradili reviziju, došli smno do saznaja da je stanje duga na 1. jula na nivou oko 200.000 eura i tih 200.000 eura podrazumijeva i tužbu koja je okončana pred Evrospkom rukomentom federacijom u korist bivše igračice Milene Raičević u iznosu od 158.000 eura - rekao je Rakčević. 

On je naveo da je revizor iskazao rezervno mišljenje a to je da se za klub nisu nikada nisu uplaćivali porezi i doprinosi za ugovor sa igračicama koji su igrali. 

On je naveo da je jedina ispravna odluka da Grad preuzme klub i spasi od gašenja klub. 

Mitar Šušić (NSD) kazao je da ova oduka zagtiheva oprez i da će on btii protiv, osporavajući njenu zakonitost.

- Protiv sam sipanja javnog novca u profesionalnin sport jer je to sredina pogodina za pranje novca i korupciju, to je oblik trgovine ljudima. Ni sa stanovišta društvene koristi, ne podržavam odluku - kazao je on. 
Šušić je rekao da bi nekako mogao da "prevaziđe bacanje dresova u krilo MIlu Đukanoviću" ali kao pravnik ne može da prevazođe ponuđene norme. 

- Koji je to pravni osnov za socijalizaciju nečijeg privatnog duga - rekao je Šušić. 

On je poručio zamjeniku gradonačelnice Luki Rakčeviću da ne trči u nezakonitosti. 

- Ne podmećite gradonačelnici Oliveri Injac ovaj ugovor da potpiše - rekao je Šušić. 

Mihailo Anđušić (DPS) je ocijenio Šušićeve teze skandaloznim te da je njegovim stavom "zgrožen". Kazao je da je ŽRK Budućnost donio državi više nego bilo koji klub. On je pozvao navijače Budućnosti da čuju sve što Šušić govorio i kazao da je shvatio da je ovo i stav gradonačelnice Olivere Injac. 

Šušić je ponovio da on stav bazira na pravu, a ne na ideologiji.  Kazao je da je tačno da je klub možda ostvarivao neke benefite i zaradu dok su ga vodili Branimir Gvozdenović i Predrag Bošković, ali od toga mi danas nemamo ništa, već treba da preuzmemo gubitak. Navikli ste, kazao je on Anđušiću, da socijalizujete gubitke a privatizujete dobitke. Šušić potencira da je novac bolje uložiti u amaterski sport. 

Biljana Ćulafić (SDP) je rekla da se slaže sa Šušićevim ocjenama o profesionalnom sportu. I ona je rekla da joj se tu ništa ne dopada, da je to vrsta trgovine ljudima i da je zbog toga prestala da prati sport. 

- Želim da postoji ŽRK Budućnost ali na drugim osnovama i drugim vrijednostima - rekla je Ćulafić.  

Šef kluba odbornika Pokreta Evropa sad Vasilije Čarapić je kazao da Grad ima limitirana sredstva ali da građani žele da preuzmu klub. On je kazao da se zbog toga neće protiviti jer žele da spasu program i duh sporta. Istina je, kazao je, da ga ovo podsjeća na populizam bivšeg premijera prilikom kupovine Željezare ali i trajetka 30. avgust. Kazao je da ŽRK Budućnost treba sponzor. Čarapić je naveo da je sličan problem imao i FK Budućnost ali da su oni imali program. On je kazao i da je zamjenik gradonačelnice Luka Rakčević preskočio da kaže da prethodni sponzor nije htio da isplati plate najboljoj rukometašici dok je bila na bolovanju. 

Ivan Vuković (DPS) je kazao da je ŽRK Budućnost najveći sportski brend države. On je rekao da su nakon 2020. godine zbog doživljaja toga kluba, državna preduzeća dala nula eura. Bila je to, rekao je, odmazda. Kazao je da je tada Glavni grad ušao u finansiranje i pomogao klubu da preživi. Vuković je rekao da FK Budućnost i ŽRK Budčnost grad koštaju 4,5 miliona.

Čarapić je kazao da razumije Vukovića da brani sponzora, kompaniju Bemaks, ali preskače činjenicu da od 2019. godine nijesu uplaćivali poreze i doprinose, tako da priča od 2020. godine "ne pije vodu". On je rekao da neće biti da je ova vlast kriva što je sponzor napustio FK Budućnost. Kazao je da je dva dana nakon stupanja na dužnost gradonačelnici taj sponzor rekao da je on bivšeg gradonačelnika Ivana Vukovića godinu dana molio da izađe iz kluba ali da on to nije dozvolio. 

Luka Rakčević je rekao da od bivšeg sponzora FK Budućnost, Glavni grad nikada nije dobio ponudu da želi da ostane u klubu. On kaže da dvije godine taj sponzor nije uplaćivao ništa klubu što je potvrđeno revizorskim izvještajima, koji su predati kao dio tužbe Osnovnom sudu. On je rekao da od FK Budućnost očekuju mnogo, nada se plasmanu u evropska takmičenja, a tu su i, kako kaže, sjajne karijere koje čekaju Bodina Tomaševića i Lazara Savovića od kojih klub može očekivati samo dobro.  

Andrija Klikovac (DPS) kaže da je ŽRK Budučnost  je sistem vrijednosti na koji svi treba da budu posebni. 

- To je onaj klub koji je prije 21. maja 2006. godine osvojio kuš kupova kada smo noć prije referenduma, istorijskog datuma za ovu državu, u dvorani SC Morača sa ŽRK Budućnost slavili već buduću nezavisnost Crne Gore. Danas ovi subjekti koji kažu da treba ugasiit klub zbog ovih vrijednosti koje znače građanima. Ovaj klub njih simboliše na to, na tu proslavu i zbog toga ovi neki politički subjekti neće podržati odluku, nego žele da  formiriraju neki novi klub bez ovako slavne i značajne istorije značajne za Grad i za državu. Sa druge strane, vrlo sam zabrinut kada neko ima takav odnos prema sportskim klubovima koji nose naziv Budućnost u Podgorici, i kada neko uopšte pomišlja da  treba neki sprotski klub ugasiti. Imate rekordni budžet a onda problematijete odluke koje se odnose na sport. Mislim da do kraja godine treba da imamo rebalans budžeta i da opredijelimo više od 500.000 eura za ŽRK Budućnost - rekao je Klikovac. 

On je rekao da ga brine ne maćehinski odnos Vlade i Milojka Spajića prem klubu. 

- Zna da klub ima problema, zna i ministar finansija i da niko iz Vlade nije opredijelio jedan jedini euro za ovih devet mjeseci - rekao je Klikovac. 

On je rekao da će donijeti odluku bez obzira na to koje predložio.

- Ko ne glasa ovu odluku on ne voli ovaj grad - rekao je Klikovac.  

On je rekao da je ovo politička odluka. 

Nađa Ljiljanić (Pokret za Podgoricu) je kazala da će Pokret za Podgoricu podržati odluku o preuzimaju ŽRK Budućnost. Ona je rekla da su odsustvo sa sjednice prijavila dva odbornika, a da mnogo više od njih nije došlo. Kazala je da su svjesni da nemaju prikaz svih obaveza koje ima klub. Ona je posebno pozdravila Varvare.  

Luka Rakčević je pojasnio da sve do potpisivanja ugovora, a što čini gradonačelnica, nisu preuzeli klub. Ponovio je da za nastup u Ligi šampiona je neophodna pomoć sponzora i tražio od svih odbornika da ako imaju kontakte sa kompanijama, da ih afirmišu u tom pravcu. Problem je ova godina zbog, kako je rekao, projekcija u budžetu. 

Stefan Vešović (Prava Crna Gora) je rekao da mu nije jasno da li se preuzima amateriski klub čiji su zastupnici bili Branimir Gvozdenović i Predrag Bošković ili NVO Darka Šukovića. Kazao je da dug prelazi sredstva opedijeljena budžetom. On kaže da nema dilemu da li klub treba da postoji ili ne, ali su jedno emocije, a drugo činjenice. Vešović je rekao da svi dugovi koji se pominju ne uključuju dugove o porezima i doprinosima. Kazao je da je Grad u prethodnom periodu klubu dao preko milion eura bez ikakve odluke, te da misli da će to biti predmet SDT-a. 

Luka Rakčević je rekao da su zvanični osnivači kluba Marijana Maja Bulatović, Tatjana Jareminok, Dragoslava Pođanin, Savo Laković i Srđan Makoč.

- Nema ni Šukovića ni Boškovića. U određenom periodu, do 2003. godine klub je vodila NVO sa ovim ljudima - rekao je Rakčević. 

Zdenka Popović (Demorkate) je navela da je prije 40 godina ŽRK osvojio prvu titilu tadašnje zajedničke države Jugoslavije. Ona je navela da je ŽRK Budućnost brend ne samo Podgorice, nego i Crne Gore. Kazala je da mora biti novca za njegovo spašavanje. 

– Da su se u nekom ranijem periodu odvajala sredstva za sportske klubove ko zna gdje bi danas oni bili. Činjenica je da moramo pružiti finansijsku podršku klubu – rekla je Popović. 

Goran Milić (NSD) je rekao da će podržati da se ne gasi ŽRK Budućnost iako su zaslužili da se prepuste sudbini. 

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović je rekla da ŽRK Budućnost je u ozbiljnom problemu, te da je parlamentarna većina učinila sve da spasi klub.  

–Pozicija je upotrijebila sve kapacitete da problem riješi na najbrži način u okolnostima koje su bile teške. Cijelim tim procesom rukovodio je Rakčević jer je on zamjenik gradonačelnice. Istog dana kada smo saznali za to, između sebe smo komunicirali Olivera Injac, Luka Rakčević i ja sa zajedničkom namjerom a to je da spasimo klub. Čitavo ovo vrijeme naša jedina namjera je da se ŽRK Budućnost spasi - rekla je Borovinić Bojović. 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. septembar 2024 02:06