/ -
22/09/2023 u 11:38 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Pejović: Imamo v.d. direktora, a nemamo Komunalno preduzeće

Da bi preduzeće dobilo PIB moramo CRPS-u dostaviti odluku o osnivanju i ostalu dokumentaciju, rekao je Milan Stanović, sekretar za planiranje prostora, zaštitu životne sredine i saobraćaj

Odbornici su usvojili i Odluku o pristupanju izradi lokalnog plana zaštite životne sredine od 2024. - 2028. godine. Nezavisni odbornik Nikola Rajović je pitao na koji način ćemo zaštiti životnu sredinu u Zeti.

- Dičimo se ljepotom, da nema toga nigdje na svijetu kao što je Zeta, a slika je drugačija. Nema dana kada ne sakupljamo smeće u kesama ili gasimo kontejnere. Želim da znam koji je to plan kako ćemo zaštititi životnu sredinu - rekao je Rajović.

On se dotakao i nedavne izjave direktorice OŠ "Milan Vukotić" koja je kazala da je bravarija na školi loša, te da strepe za bezbjednost djece.

Milan Stanović, kaže da će javnost biti uključena u cijeli proces.

- Stanje je loše, kada je u pitanju nelegalno odlaganje otpada. Ljudi moraju da shvate da je životna sredina i njihova. Kada dođe komunalna policija i inspekcija pa će se pisati kazne. Organizujemo i akcije čišćenja sa Čistoćom, ali se deponije ponovo pojave. Imamo poziv Eko fonda i pokušavamo da dobijemo sredstva da uredimo neka nelegalna odlagališta - ističe Stanović. 

Usvojena je i odluka o osnivanju turističke organizacije Opštine Zeta.

Odbornici su potvrdili Odluku o lokalnim administrativnim taksama. Luka Krstović (Demokrate) kaže da ovu odluku predsjednik Opštine nije mogao donijeti jer je Skupština zasijedala četiri dana prije toga. Bojan Popović, sekretar za finansije Opštine Zeta kazao je da je osma sjednica održana 4. avgusta, a predsjednik Opštine odluku je donio odluku 8. avgusta.

- Od 4. avgusta prošlo je više od mjesec ipo. Da smo čekali kasnili bi, a to nam nije prihvatljivo, zbog građana Zete. Ispoštovana je zakonska procedura. Ona se našla na prvoj narednoj sjednici - rekao je Popović.

Potvrđena je i Odluka o linijskom gradskom i prigradskom prevozu, kao i Odluka o formiranju Komunalnog preduzeća. Sekretar za planiranje prostora Milan Stanović kazao je da je bilo hitno da se odluka donese.

- Ova odluka je bila pred vama u izmijenjenom tekstu. Sjednica do kraja nije održana i odluka je povučena kako bi bila izmijenjena. Sve je to u interesu građana Zete - kaže Stanović.

Novica Pejović (Demokrate) kaže da imaju v.d. direktora, ali nemaju preduzeće.

- U CRPS nije dodijeljen PIB, što znači da preduzeće nije osnovano. Predsjednik Opštine i njegov tim lazirali su osnivanje preduzeća. Odluku potpisuje predsjednik Opštine 23. avgusta, a u Službenom listu izlazi 24. avgust. Datumi moraju da se poklope - ističe Pejović.

Luka Krstović (Demokrate) navodi da je osnivanje preduzeća potreba.

- U proceduri za sazivanje šeste sjednice SO Zeta uvrstio sam i ovu tačku o formiranju preduzeća. Međutim, kolege, koje je predvodio predsjednik Mihailo Asanović, nijesu dolazile. Napravljena je zloupotreba sa lični podacima direktora društva koje ne postoji. Sličnu grešku je napravila i administracija podgorička, ali ne koliko je to uradio predsjednik Opštine. Štetu će da trpi Zeta, predsjednik Opštine, ali i direktor. Da ste došli na sjednicu ne bi predsjednik došao u ovu situaciju i donio ovu odluku dan prije sjednice - navodi Krstović.     

Nezavisni odbornik Nikola Rajović rekao je da bi volio kada dođu direktori i komunalni policajci da se ne gleda kroz prste.

 - Imamo proceduru u Zeti da se pozivamo na bratstvo, komšije... to ne bi bilo dobro. Treba da se radi po proceduri - rekao je Rajović.

Predsjednik Opštine Zeta Mihailo Asanović kazao je da njega nijesu "uvalili" odbornici, već su korektno i pošteno dali Demokratama mogućnost da predlože novog kandidata za predsjednika parlamenta.

- Više puta ste izjavljivali da ćemo vas smijeniti sa DPS-om, što se nije desilo. Nijesmo vas čuli da ste se izvinili. Čekali smo vas tri mjeseca, nijeste htjeli da predložiti novog kandidata. Sve što mislite da smo prekršili predajte nadležnim institucijama, a ne da vas ovdje slušamo dva sata o tome. Nadležni će dati odgovor na to - kaže Asanović. 

Krstović je rekao da Asanović neće odlučivati kako će odbornici Demokrata raditi posao.

- Asanović nije mogao da sastavi četiri rečenice ovdje, dok sam ja raznosio DPS u parlamentu. Kako ćemo mi raditi posao odbornika sami ćemo odlučiti. Mi smo sada opozicija i taj posao ćemo raditi odgovorno. Nije istina da ste čekali tri mjeseca i da ste nam dali šansu. Mi se ne miješamo u vašu politiku, ne možete ni vi u našu. Rok od tri mjeseca nije isticao za sjednicu za razrješenje predsjednika, već o sjednici o Deklaraciju o Kosovu. Da neko ne zna šta je sa tim? - pitao je Krstović.

Ratko Stijepović (DPS) kaže da je žalosno što su izgubili četiri mjeseca. 

- To nije dobro za sve nas. Zamolio bih vas da stavimo interes Zete na prvom mjestu. Prvi ću podržati ono što je u interesu Zete. Ostavite sve ovo po strani. Budimo Zećani na prvom mjestu - ističe Stijepović.

Predsjednik SO Nebojša Domazetović kaže da svima njima treba da bude interes Zete, te smatra da će to ići u tom pravcu. 

Mihailo Asanović kazao je Krstoviću da kakav je ko bio odbornik sud su dali građani.

- Vidjeli smo koliko je ko dobio. Vidim da želite da pravite cirkus i budete cirkusanti. Zauzmite stav ili idite desno ili lijevo, budite vlast ili opozicija, ne možete uvijek po sredini - istakao je Asanović. 

Krstović je rekao da se niko od njih Asanoviću nije obratio na nepristojan način, te da nema potrebe da bude nervozan.

- Zbog čega se vi bojite nas i DPS-a. Možda da neko od vaših ne pređe kod nas. Ne možete nam odrediti gdje da sjedimo. Mi se osjećamo konforno - navodi Krstović.

Sekretar Milan Stanović kaže da se ne može PIB naći dok se ne otvori preduzeće.

- Da bi preduzeće dobilo PIB moramo CRPS-u dostaviti odluku o osnivanju i ostalu dokumentaciju. Nijesmo mogli definisati odmah odbor direktora jer su dva iz redova zaposlenih, a kako preduzeće ne postoji nemamo zaposlene. Provjerićemo datum i ako je tako u pitanju je štamparska greška. Iako žele pojedini da predstave da ništa ne radimo to nije tačno. Još nijesam vidio iz vaših redova da je stigao amandman, a ne vidim vas često ni na javnim raspravama. Lični podaci direktora stavljeni su uz njegovu saglasnost. Vjerujem da se konforno osjećate jer ste uzeli ulogu kritizerstva, ne učestvujete u odlučivanju, ne predlažete i vjerujem da vam je ugodno. Vidio sam neke dvostruke aršine. Kažete sve odluke su nezakonite, a odluka za vašu nadoknadu je zakonita - navodi Stanović. 

Glasovima koalicije "Za budućnost Zete", SNP-a i nezavisnog odbornika Nikole Rajovića, za predsjednika Skupštine opštine Zeta izabran je Nebojša Domazetović. Demokrate nijesu učestvovale u glasanju, dok su odbornici DPS-a bili uzdržani.

Odbornik Demokrata Luka Krstović kazao je da je procedura pokrenuta nakon nezakonitog razrješenja prethodnog predsjednika. - Očekivali smo da sprovedete čist postupak izbora predsjednika, što zakoni predviđaju. Nismo očekivali da će biti pravnih dilema. Član 49 Zakona o lokalnoj samoupravi kaže da ukoliko Skupštine nema potpredsjednika, a nema, predviđeno je funkciju vrši odbornik iz kluba koji ima najviše mandata. Dva kluba imaju isti broj mandata. Trebalo je da izaberete vršioca funkcije. Vi nijeste po zakonu imenovali Nebojšu Domazetovića. On nije imao pravo da zakaže ovu sjednicu po zakonu. Predlažem i tražim da povučete izjavu za prihvatanje kandidature za predsjednika SO Zeta. Ovo vas nijesam slučajno pozvao - rekao je Krstović.  

Novica Pejović, odbornik Demokrata imao je primjedbu na zapisnik sa prethodne sjednice.

- Imate tonski zapisnik gdje sam naveo da nećemo učestvovati u donošenju odluke, dok se ne završi sudski spor u vezi sa smjenom Luke Krstovića, a tužbu smo predali danas. Takođe, neka dokumenta su nam dostavljena zadnjeg dana, zbog toga smo tek sada predali tužbu. Trebalo je staviti u zapisnik da je predsjedavajući dao pauzu između dvije sjednice Skupštine i da je samounicijativno preuzeo predsjedavanje. Ovo treba ispraviti i dostaviti zapisnik - rekao je Novica Pejović. 

Sekretarka Skupštine Marija Perović kaže da će korekcije uraditi.

- Nije vam dokumentacija dostavljena zadnjeg dana. Zna se kada je podnijet zahtjev i šta je pozadina toga. Razriješen je predsjednik, vi ste podnijeli ostavku, šta ste očekivali - istakla je Perović.

Pejović je pitao kada je dostavljena odluka o razrješenju. Perović kaže da je tu dokumentaciju radio bivši predsjednik SO.

- Ono što sam zatekla kada sam se vratila sa bolovanja dostavljeno je - kaže Perović.

Luka Krstović (Demokrate) saopštio je da je zapisnik pun paušalnih izjava i interpretacija.

- Navedeno je ko je zapisnik radio i mogli smo to očekivati. Jedan segment je komičan, a tiče se mog izlaganja. Navedeno je da sam rekao da je inicijativa za moju smjenu vrijednosti 0,50 feninga. Upoznaću sekretarku da ste deset puta umanjiti vrijednost, jer sam rekao pet feninga. Mnoge stvari nijesu prenesene kako stoje na tonskom zapisu. Recimo, u izlaganju sekretarke rečene su određene rečenice koje nijesu unijete u zapisnik. Nekoliko pasusa nijesu dio onoga što je rečeno, već proizvoljnih interpretacija. Nakon podnošenja ostavke Pejovića napustio sam salu, a na tonskom zapisniku se čuje da ženski glas sigeriše Domazetoviću, odnosno poziva ga da zaključi sjednicu. U zapisniku se navodi da je sjednicom nastavio da presjedava Domazetović - rekao je Krstović.

Marija Perović kaže da se zna kako je sjednica sazvana i koje su radnje preduzete, te da zapisnik nema paušalnih navoda.

- Ovdje je navedeno što se dešavalo na sjednici. Imate nadležne institucije, pokrenite postupke. Ima mnogo više propusta sa vaše strane. Izrekli ste neke stvari koje nijeste smjeli u skladu sa Ustavom - navodi Perović.

Uskoro opširnije...

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 11:57