Расте број дјеце заражене короном / -лаѕар
09/09/2021 u 06:30 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Струка ће одлучити о затварању вртића "Могли"

Није наложено да се затвори васпитна група, као ни вртић. Уколико Институт за јавно здравље донесе такву одлуку ми ћемо поступити по њој, казали су из Министарства просвјете

Уколико Институт за јавно здравље донесе одлуку да се затвори васпитна јединица "Могли" због појаве короне у групи, ми ћемо то и спровести, саопштили су из Министарства просвјете, науке, културе и спорта. Они су навели да за сада никакве препоруке од Института за јавно здравље нијесу добили. У овом вртићу заражено је двоје дјеце и двије васпитачице, а како су саопштили родитељи млађе групе вртића "Могли" појавили су се и нови случајеви. Јавна предшколска установа "Ђина Врбица" прекјуче је Институт за јавно здравље обавијестила о томе да имају заражених у вртићу.
– Институт за јавно здравље је обавијештен. Није наложено да се затвори васпитна група, као ни вртић. Уколико Институт за јавно здравље донесе такву одлуку ми ћемо поступити по њој – саопштили су из Министарства просвјете, науке, културе и спорта.
Удружење Родитељи обратило се Институту за јавно здравље прије два дана када је у вртићу "Сунцокрили" ЈПУ "Љубица Поповић" потврђен први случај короне.
– Када се појавио први случај короне у "Сунцокрилима" Удружење родитеља је послало допис Институту за јавно здравље тражећи да нам се објасни процедура у којем случају се вртићи затварају када се појави позитиван случај на корону. Међутим, нијесу нам ништа одговорили. Сматрамо да јавности то мора да се објасни, посебно родитељима шта могу да очекују. Случај затварања вртића у Беранама је другачији јер је у питању тријажна сестра и долазила је у контакт са сваким дјететом, јер их је водила до групе. Колико смо схватили, они то одлучују на основу мишљења епидемиолога и сарадње са управом вртића. Због тога ми смо конкрето писали Институту за јавно здравље и очекујемо одговор – казала је Кристина Михаиловић, из Удружења Родитељи.
Родитељи дјеце из млађе васпитне групе вртића "Могли" кажу да су добили информацију да је још троје дјеце заражено корона вирусом.
– У изолацију су ставили само дјецу која су у четвртак и петак ишла у вртић, али не и оне који су долазили у понедјељак и уторак. То тако не би требало. Мора се више рачуна водити. Ту би групу требало затворити, ако не и комплетан вртић, јер се плашимо да ће се инфекција проширити. Сматрамо да Институт за јавно здравље мора реаговати – кажу родитељи.
Предсједница Савјета родитеља у ЈПУ "Ђина Врбица" Ана Лаковић истиче да су незванично путем вајбер групе чланова обавијештени да има заражене дјеце у вртићу "Могли".
– Забринути јесмо јако и чекамо управу шта ће одлучити. Очекујемо да видимо да ли ће група бити затворена – наводи Лаковић.
 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 04:40