Тања Стајовић и Иван Вуковић / -ФБ Општина Голубовци
20/05/2021 u 11:23 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Траже нови Закон о Главном граду

Након измјена Закона о Главном граду из 2016. и 2017. године и доношења новог Закона о локалној самоуправи из 2018. године, дошло до колизије између ова два закона у дијелу финансирања Општине Голубовци

Општина у оквиру Главног града Голубовци предложила је Министарству јавне управе, дигиталног друштва и медија да умјесто измјена постојећег, донесе нови Закон о Главном граду како би се превазишли проблеми са којима се сусријеће ова локална самоуправа. Из ове општине, на чијем је челу Тања Стајовић, предлажу да Закон о Главном граду буде lex specialis за општину у оквиру Главног града у погледу свих питања, а само изузетно да упућује на друге системске законе. Општина указује да је постојећи Закон о Главном граду донијет 2005. године, да је четири пута мијењан, те да би усклађивањем са другим прописима, више од половине изворног текста закона било измијењено. Наводе и да је након измјена Закона о Главном граду из 2016. и 2017. године и доношења новог Закона о локалној самоуправи из 2018. године, дошло до колизије између ова два закона јер је Закон о локалној самоуправи препознао општину у оквиру Главног града као јединицу локалне самоуправе дајући јој атрибуте пуноправне општине, док је Закон о Главном граду у дијелу финансирања дефинисао специфичан начин финансирања.

У извјештају о обављеном консултовању заинтересоване јавности поводом припрема нацрта измјена и допуна Закона о Главном граду је назначено да је Општина Голубовци министарству предложила да у одредбама које се тичу финансирања оперативних издатака ове Општине из буџета Главног града пронађе модел од којих ће зависити висина средстава која се у буџету Главног града опредјељују општини.

–Сугеришемо да се пропише обавеза финансирања из буџета Главног града капиталних пројеката од значаја за општину (о којима би одлучивала Скупштина општине) уз прописивање фиксног процента учешћа капитлних пројеката општине у односу на капитални буџет Главног града – сугестија је Општине Голубовци.

Они су министарству указали са каквим се проблемима сусријећу.

–Чланом 45 важећег Закона о Главном граду прописано је да се средства за финансирање општине у оквиру Главног града обезбјеђују из сопствених и уступљених прихода, док је у пракси њихов захтјев за отварање подрачуна за наплату сопствених и уступљених прихода, одбијен од стране Министарства финансија, уз образложење да Општина у оквиру Главног града не може имати подрачуне за наплату сопствених прихода, већ се подрачуни могу отворити на захтјев Главног града, што до сада није урађено. Законом о Главном граду прописано је да Скупштина Општине Голубовци доноси буџет и завршни рачун, уз примјену Закона о финансирању локалне самоуправе. Примјењујући одредбе овог закона, у обавези смо да предлог буџета доставимо Министарству финансија на мишљење. Сваке године добијамо одговор да је Министарство финансија већ дало мишљење на буџет Главног града, те да није потребно прибављање мишљења на буџет општине у оквиру Главног града – сугестија је коју је доставила Општина Голубовци.

Општина је указала да их у погледу извршења буџета Главни град третира као своју потрошачку јединицу, а са друге стране Општина Голубовци има своје потрошачке јединице. Такође, као један од проблема наводе и преклапање надлежности и послова, када су у питању послови општине, односно органа локалне управе и Скупштине општине у оквиру Главног града, са пословима које обављају органи управе Главног града, односно Скупштина Главног града.

Н.С.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 10:58