ОШ “Бранко Божовић” опредијелила простор за стоматолога / Дан
18/01/2022 u 06:57 h
Andrijana Dabanović, Danijela LjucovićAndrijana Dabanović, Danijela Ljucović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У школама траже просторе за повртак зубарских ординација

Немамо никакве информације о томе када би зубне ординације требало да почну са радом у школама, навела је Биљана Стаматовић

Идеја о враћање зубних ординација у школама наишла је на одобравање како управе школа, тако и родитеља. Ову иницијативу покренуло је Министарство здравља у сарадњи са Министарством просвјете, науке, културе и спорта. Тим из ресора просвјете обилази школе које имају капацитета и простора за отварање ординација. В. д. директора ОШ "Бранко Божовић" Биљана Стаматовић је истакла да имају просторију за зубарску ординацију.

image

Биљана Стаматовић

-Д.Љ.

– Из Министарства просвјете су долазили да погледају просторију коју смо опредијелили за зубну ординацију. Она се и раније користила за те намјене. Написали смо и послали допис министарству шта је све у тој просторији неопходно да се уради и сада чекамо одговор. Никакве информације о томе када би зубне ординације требало да почну са радом у школама немамо – навела је Стаматовић.

Она је истакла да подржава да се зубне ординације поново уведу у школе.

– Дјеца би имала редовне систематске прегледе. Неопходно је да школе имају свог зубара, како дјеца не би кад их зуб заболи ишла од једне до друге ординације и чекала, него би одмах могла се јаве и док су у школи – наводи Стаматовић.

За разлику од њих ОШ "Радојица Перовић" нема капацитета за школског зубара. В.д. директора Снежана Дакић Томановић је навела да су им све просторије заузете.

image

Снежана Дакић Томановић

Дан

– Рачунамо да кад се отвори нова школа у Толошима и растерети наша, да ће се створити услови и за зубну ординацију – каже Дакић Томановић.

Да капацитета за зубну ординацију немају каже и директорица ОШ "Павле Ровински" Дијана Лаковић.

Бивши предсједник Стоматолошке коморе Борислав Ћаловић каже да када је комора формирана као приоритет постављен је брига о најмлађој популацији.

– Сматрали смо да се ординације требају вратити у школе, па и у предшколске установе. Кад се то уради на квалитетан и систематски начин заборавиће се шта је имплантологија. Тада нијесмо наишли на разумијевање бившег министра, а данас је покренута иницијатива. Са дјецом треба да раде стоматолози који су завршили специјализацију дјечије превентивне стоматологије. Њих данас имате 40. Мора се најмлађој популацији посветити пажња. Вјерујем да ће директори школа наћи просторије за ову намјену. Не могу се све школе одмах опремити са ординацијама, али ако можемо једну са 10.000 еура то значи да можемо да рачунамо за пет година да ће их имати све школе – каже Ћаловић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 20:44