Извођач јуче уклањао земљу / -Архива
28/09/2021 u 07:28 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Уговор са Бемаксом зауставила Еколошка инспекција

Парцела je национализована педесетих година прошлог вијека и враћена 1992. Кад нам је одузета однијели су плодне слојеве и ту се појавила рупа па смо натраг добили бару. Са Бемаксом сам договорио да истоваре и поравне земљу, али је инспекција зауставила радове, каже Будислав Бољевић

Породица Будислава Бољевића потписала је уговор са Бемаксом да на њиховом имању, у мјесту Толошки луг, на путу од Команског моста ка Даниловграду ова компанија истовари земљу без накнаде, а заузврат да им се плац доведе у раван новог пута. Међутим, еколошка инспекција је по иницијативи НВО Код наложила Бемаксу да уклони све што су истоварили. И то морају учинити до 1. октобра. Јуче су камиони и багери уклањали земљу, а шта ће бити са обавезама из уговора према власнику имања нико не зна.

Бољевићи ће тако опет добити бару иако су ту некада имали пар хиљада изузетно плодног земљишта, у равни са путевима, коју им је својевремено нацинализовала држава искористила и вратила потпуно девастирано.

– До 1. октобра морају уклонити сву земљу коју су на мојој парцели истоварили. Ја сам им то дао да користе без накнаде, али да га поравнају. Међутим, све се промијенило иницијативом НВО Код која је то пријавила инспекцији и она зауставила радове. Сада се та земља уклања и ми наш плац нећемо моћи да валоризујемо. Нама је та земља национализована педесетих година прошлог вијека и враћена 1992. године. Кад нам је одузета била је плодна толико да се морала два пута косити. Међути, копали су и носили плодне слојеве када се градио Блок пет. И ту се појавила рупа и добили смо бару. Тако да када нам је земља враћена била је девастирана. Одузета нам је плодна земља, а враћена бара – казао је Бољевић.

Он је истакао да се обрадовао када је са Бемаксом успио да постигне договор да се земља поравна да би могао да је валоризује.

– Имали смо планове да искористимо ту земљу коју смо имали. Посебно јер туда пролази булевар и мислио сам да на тај начин помогнем породици. Међутим, десило се то да је Бемакс испоштовао уговор, али су се појавили еколози и укључила се држава и наредила да се та земља уклони. Њима су изгледа важнији комарци и гмизавци него људи. Не кажем, треба заштитити биљке, животиње, уопште животну средину, али мора се водити рачуна и о грађанима. Интересантно је да нас држава не зове уопште да нас чује, јер је исти случај и са мојим рођацима. На том простору планирао сам да започнем бизнис, а сада не знам ни да ли ћемо имати прикључак. Притом ми стигне и пореско рјешење из Управа локалних јавних прихода да платим порез на земљиште. Да сам ја њих оштетио одмах би се наплатили, али ако су се већ обавезали могли су да ме обештете на другачији начин – сматра Бољевић.

Бољевић истиче да је на рачун овог уговора могао подићи кредит, задужити се, продати кућу... и бити сада у још већем проблему.

– Ово је типичан примјер правне несигурности у коју нас доводи држава. Не знам шта ће се даље дешавати. Сачекаћу још неко вријеме да видим да ли ће ико од надлежних реаговати –каже Бољевић.

Како ће обештетити власника имања, те да ли има све дозволе и елаборат о утицају на животну средину јуче нијесмо мобли да сазнамо из компаније Бемакс. На питања која смо послали на службени мејл нико није одговарао, као ни на телефонске позиве.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 07:58