/ Фото: ПГ биро
01/07/2021 u 10:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Улице у центру Подгорице постаће зоне успореног саобраћаја

Вучедолска улица и улица у наставку Бокешке имаће промијењен режим

Главни град Подгорица намјерава да примијени промјени режима саобраћаја у ужем центу града, па ће Вучедолска улица и улица у наставку Бокешке, ускоро постати дио зоне успореног саобраћаја.

Из ПГ бироа казали су да је обиљежавање ове зоне саобраћајном сигнализацијом већ отпочело.

Законом о безбједности саобраћаја на путевима прописано је да је возач обавезан да се у зони успореног саобраћаја креће тако да не омета кретање пјешака и бициклиста, брзином кретања пјешака, а најбрже 10 километара на сат. 

Из ПГ бироа су подсјетили да је прије двије године затворен саобраћај за све врсте моторних возила у Бокешкој улици, од Булевара Станка Драгојевића до Његошеве улице. 

- У стручној литератури ове зоне се називају “ливинг стритс” или “хоум зон” што указује на то да њихово формирање има за циљ да боравак људи у том простору учини што пријатнијим. Такође, смањењем брзине долази до смањења буке, емисије штетних гасова, гужве, али и стреса, те су искуства показала да ове зоне стимулишу присуство пјешака и бициклиста, што ће умногоме утицати на побољшање квалитета живота у центру Подгорице, као и на његову посјећеност- наводе из Главног града. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 07:46