/ Иван Вуковић - фото: ДАН
11/06/2021 u 15:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

УРА: Вуковић продаје земљу уз Морачу да би градио седмоспратнице

УРА инсистира да Министарство финансија и социјалног старања не да сагласност на отуђење наведених 12, 547 метара квадратних на простору уз ријеку Морачу

Градоначелник Подгорице Иван Вуковић затражио је од Владе, Министарства финансија и Министарства екологије и урбанизма, како су саопштили из УРЕ, да дозволе продају чак 12,574 метара квадратних уз обалу ријеке Мораче, на простору између Кривог и новог пјешачког моста.

-  Како би се уз саму ријеку градиле зграде од седам спратова. Подизање реда таквих седмоспратница, на јавној површини коју Вуковић жели да прода како би закрпио буџетске рупе изазване неодговорним финансијским пословањем Града, трајно би и бесповратно уништило појас уз ријеку Морачу, који мора остати намијењен искључиво јавним садржајима- указали су у подгоричком одбору Грађанског покрета УРА.

УРА инсистира да Министарство финансија и социјалног старања не да сагласност на отуђење наведених 12, 547 метара квадратних на простору уз ријеку Морачу. Позивају Министарство екологије и урбанизма да покрене процедуру измјене планске документације и избрише читав низ седмоспратница, које су планиране од моста у улици Војислављевића, па скоро до моста Унион Бриџ.

image
фото: УРА

- Можда Вуковић своју Подгорицу жели да развија тако што ће трајно уништити већ преизграђени дио уз ријеку, а што ће Морачу опасати зградама од по седам спратова и трајно девастирати њен кањон, али ми нашу Подгорицу желимо да развијамо на потпуно другачији начин. Уколико знамо да је Сити кварт већ изграђен на катастрофалан начин, а да се огромни квартови граде и на простору иза Професорских зграда (Мастер Кварт) и бившег Дуванског комбината (Централ Поинт), као и да је читав простор од Кривог моста до Капитал Плазе урбанизован и да ће се на њему градити нови стамбено-пословни објекти, неодговорно је и безобразно трчати са продајом једине преостале слободне парцеле, која се налази на самој обали Мораче, како би том продајом Град закрпио сопствене буџетске рупе- саопштили су из подгоричког одбора Грађанског покрета УРА.

УРА подсјећа да је Главни град, доносећи планску документацију у периоду од 2013. до ступања на снагу новог Закона о планирању, у огромној мјери „расцјепкао простор иза тржног центра Делта Цитy, како би уцртао што више стамбено-пословних објеката и уништио простор са огромним потенцијалом, тик уз ријеку Морачу“.

- Наведеним плановима, на простору између моста у улици Војислављевића и моста Унион Бриџ, планиран је велики број седмоспратница, огромне бруто површине, које би од наше ријеке Мораче – направиле најобичнији канал. Такав наум је сулуд, посебно када имамо у виду већ преизграђено залеђе планираних седмоспратница, те већ постојеће инфраструктурне проблеме које би наведене зграде само продубиле. Ријека Морача и њен кањон, почев од наведеног простора, па све до Његошевог парка, Касарне Морача и Дукље, мора остати намијењена искључиво јавним садржајима, попут културних, спортско-рекреативних, образовних и других. Све друго је уништавање Подгорице, само како би неодговорна градска елита, предвођена Иваном Вуковићем, привремено закрпила огромни дефицит и наставила са партијским запошљавањима. УРА то, ни под коју цијену, неће дозволити- указали су у Грађанском покрету УРА.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 21:48