Gradska RTV / - Gradska RTV
25/07/2023 u 15:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Uredništvo Gradske RTV: Cilj vlasti da smijeni "neposlušni" Savjet

Uredništvo podgoričke televizije pisalo ambasadorima zapadnih zemalja

Povodom najave vlasti u Glavnom gradu o izmjeni akta o osnivanju RTV Podgorica, Uredništvo ove televizije obratilo se Ambasadama SAD, UK, Njemačke, Italije, Češke, Norveške, Švedske, Holandije, te Delegaciji EU u Crnoj Gori, Kancelariji OEBS-a u Podgorici, izvjestiocu EP za Crnu Goru Toninu Piculi i predsjedavajućim delegacije EP za saradnju sa Crnom Gorom Vladimiru Bilčiku.

Pismo Uredništva RTV Podgorica prenosimo u cjelosti: 

Poštovane ekselencije,

Od osnivanja, Gradska RTV bila je izložena brutalnim napadima i najgrubljem etiketiranju od strane vladajuće strukture u Crnoj Gori, što je nerijetko dovodilo do ozbiljnog ugrožavanja slobode, ljudskih prava, pa i bezbjednosti naših urednika i novinara. Poslednjih dana svjedočimo kulminaciji neutemeljenih optužbi na račun Gradske televizije od strane režima, njemu bliskih medija i NVO, uključujući i monstruoznu izmišljotinu da "širimo govor mržnje". Najuglednije ličnosti iz zemlje i regiona – intelektualci, profesori univerziteta, borci za ljudska prava, novinari – javno su, u tom smislu, stali u odbranu Gradske televizije, njenih urednika i novinara.

Nova vlast u Podgorici posljednjih dana pokušava da, koristeći pravne praznine i specifičan status Lokalnog javnog emitera u sistemu Glavnog grada, koji RTV Podgorica tretira kao gradska preduzeća (Zelenilo, Groblja, Vodovod i kanalizacija…), promjeni akt o osnivanju RTV Podgorica. Cilj vlasti u Podgorici je protivzakonita smijena članova Savjeta RTV Podgorica: "neposlušni" Savjet žele da zamijene sebi lojalnim ljudima, pomoću kojih bi vršili direktan politički uticaj na uređivačku politiku Gradske TV. Ovaj legislativni napor predstavlja pokušaj da se Gradska TV, kao jedina televizija u Crnoj Gori koja nije u stranom vlasništvu i pod kontrolom režima, stavi u njihovu službu. Istovremeno, odnos režima prema Gradskoj TV paradigma je njihovog odnosa prema kritički nastojenim intelektualcima i ono malo preostalih slobodnih medija u Crnoj Gori.

Uredništvo Gradske televizije moli vaše ekselencije da do kraja isprate pokušaj brutalnog gušenja slobode medija od strane vladajuće klase u Podgorici, te da stanu u zaštitu slobode medija i novinara u Crnoj Gori.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. septembar 2024 10:02