Centralna javna rasprava o odluci za MZ / -
05/08/2024 u 14:38 h
Mićko VujisićMićko Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(VIDEO) Anđušić: Vraćamo zborove građana na kojima se tajnim glasanjem bira rukovodstvo MZ

Podgorica je spremna za reformu mjesnih zajednica, kazala je Slađana Anđušić, sekretarka za lokalnu samoupravu, na centralnoj javnoj raspravi o odluci o mjesnim zajednicama.

– Želimo da vratimo funkciju mjesnih zajednica, da povećamo kvalitet uređenja samih objekata, pa onda i način funkcionisanja. Glavni grad Podgorica ima 40 mjesnih zajednica, 23 u urbanom i 17 u ruralnom području. Razlozi za donošanje ove odluke su nefunkcionalnost MZ, nesprovodivost važće odluke ali i potreba društva i lokalne zajednice da ostvari pravo na mjesnu samoupravu. Potreba da se građanima obezbijede predstavnici koje će oni sami birati neposredno na zboru građana, dakle funkcionisanje neposredne demokratie i vraćanje povjerenja u mjesnu samoupravu. Novine u nacrtu odluke o MZ u odnosu na prethodnu odluku je ta što će MZ donositi svoj statut i što će imati svoj žiro račun. Ovo su odlike pravnog lica, zbog toga je neophodno da se statutom urede organi, način funkcionisanja, poslovi i slično, dok žiro račun služi da bi samostalno raspolagala svojim finansijskim sredstvima - navela je Anđušić.

Trmanje, Brskut i Gradac imaju ispod 50 stanovnika

Kako je rekla stigla je primjedbe CEGAS-a, nevladine organizacije koja već duži period prati rad MZ, o limitu da mjesna zajednica može imati najmanje 50 stanovnika.

–Po preliminarnim rezultatima popisa stanovništva domaćinstava i stanova iz 2023. godine kada je ruralno područje u pitanju ispod tog limita je nekoliko mjesnih zajednica. Trmanje ima 6 stanovnika, Komani 196, Doljani 191, Fundina 131, Ubli 377, Rogami 424, Stijena 559, Barutana 413, Gradac 40, Brskut 16, Lijeva Rijeka 67, Pelev Brijeg 98,  Bioče 529, Lješkopolje 2.303 i Beri i Krusi 610 stanovnika. To pitanje će se sigurno raspraviti sa kompletnom radnom grupom koja je radila ovaj materijal jer je to krupna odluka. Naravno, ukoliko dođe do ”ukidanja” nekih mjesnih zajednica, vjerovatno bi došlo do pripajanja nekoj drugoj, ali ovo pitanje ostavimo da ga rješimo zajedno i da još jeden put razmislimo - navodi Slađana Anđušić. 

Značajna novina je i način izbora organa mjesne zajednice kao i dvostepenost kada je izbor u pitanju odnosno pravo prigovora koje  razmatra glavni administrator u roku od 72 časa, navela je ona.

–Organi mjesnih zajednica su savjet i predsjednik savjeta, biraju se neposredno na zboru građana tajnim glasanjem. Građani imaju aktivno i pasivno pravo glasa i to svi punoljetni građani koji imaju prebivalište na području MZ. Područje mjesnih zajednica su precizirana elaboratom kao i mapom koja je sastavni dio odluke - kaže Anđušić.

Ovdje možete pogledati elaborat o granicama mjesnih zajednica i mapu sa označenim granicama https://podgorica.me/ankete-i-javne-rasprave/aktuelne-javne-rasprave/

Kada je u pitanju finansiranje mjesnih zajednica ona je pojasnila da je novina da MZ imaju svoj žiro račun koji se odlukom savjeta otvara kod poslovnih banaka.

image

Centralna javna rasprava o odluci za MZ

-

–Predsjednik savjeta je nalogodavac i odgovoren je za namjensko trošenje sredstava. Sredstva za finansiranje MZ obezbjeđuju se iz prihoda opštine koji se mogu ustupiti, sopstvenih sredstava lokalnog stanovništva koja se udružuju neposredno putem samodoprinosa ili na drugi način, donacija pravnih i fizičkih lica, naknada za usluge koje svojim aktivnostima ostvaruje MZ u skladu sa odlukom Skupštine opštine, poklona i drugih sredstava. Kontrolu namjenskog korišćenja sredstava vrši Sekretarijat za finansije, dok će stručne i administrativne poslove za potrebe MZ i njenih organa, obavljati organi nadližni za poslove MZ - navela je Slađana Anđušić.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. septembar 2024 07:55