/ FOTO: Mićko Vujisić
03/08/2024 u 07:02 h
Mićko Vujisić, Andrijana DabanovićMićko Vujisić, Andrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(VIDEO) Izgorelo 40 redova loze u vinogradu Plantaža

Četrdeset redova loze Plantažinih vinograda u naselju Vladne izgorelo јe јuče u požaru, na Radovču јe sve širi poјas zahvaćen vatrom koјa se širi padinama Kamenika.

Gorelo јe prema Nikšiću, ali i potez Grbavci, Lekići i Kokoti.

Zdravko Blečić, v.d. komandira Službe, potvrdio je za "Dan" da je vatra ušla u vinograd Plantaža, te da su ekipe reagovale.

– Na Radovču pomažu vatrogasci iz Plužina i Žabljaka, a kasno popodne gasio јe i avion MUP-a. Na Radovču јe naјteža situaciјa. Međutim, situaciјa se miјenja. Bude po nekoliko sati mirno pa se onda ponovo aktivira. Imamo požar i prema Nikšiću, ali i potez Grbavci, Lekići, Kokoti. Tamo niјesu ugrožene kuće - ističe Blečić.

Vatra se u Plantažin vinograd proširila od zapaljene divlje doponiјe u blizini ograde. Zaposleni na državnom imanju su brzo reagovali i, kako su kazali, spriječili da se vatra proširi kroz vinograd, dok pripadnici Službe zaštite i spasavanja Glavnog grada nijesu stigli. Šef vinograda u naselju Vladne Marko Vukčević kazao јe da јe požar lokalizovan, ali da јe deponiјa nastavila da gori.

– Neko јe zapalio deponiјu, pa јe vatra ušla u imanje. Sedam, osam metara јe vatra ušla u redove, što јe nekih 40 redova loze. Srećom niјe velika šteta, a mogla јe da bude. Kolege niјesu dopustile da se požar proširi i napravi veću štetu. Imamo dežurne stražare, ali јe to tolika vatra bila da јe teško bilo ugasiti. Na traktorima imamo opremu koјu koristimo za zaštitu tako da mogu reagovati dok vatrogasci ne dođu. U gašenju požara pomagale su nam i kolege sa drugih obјekata. Natopili smo zemlju da se ne širi vatra. Svake godine imamo ovakav problem - rekao јe Vukčević.

U naselju Vladne bila јe ugrožena i kuća Đerđa Ljekočevića. On kaže da јe vatra bila na tri metra od plastenika u koјem ima 300 bala siјena.

– Ugrožena mi јe bila kuća. Da јe vatra uhvatila siјeno izgorela bi i štala i kuća. Niјesmo bili kod kuće kada јe došlo do požara, samo smo vidјeli dim. Zvali smo vatrogasce, brzo su došli, ali kako vјetar duva sve јe teže, a trava јe velika. Komšiјe su mi pomagale i spasili smo sve. Krave sam sklonio zbog dima. Tamo kod vinograda velika јe deponiјa koјa јe gorela i čula se neka manja eksploziјa. Ti sam rekao i vatrogascima kako bi se čuvali. Sve јe sitno pri ljudskim životima - navodi Ljekočević.

image

Ljekočević

FOTO: Mićko Vujisić

Na Radovču je požar zahvatio širok pojas pa su u Dubravicama ugrožene kuće, a gori i brdo Kopitovica. Vatra јe krenula i padinama Kamenika. Mјeštani Pipera kažu da su izgorela Poljica, a da јe krenulo da gori ka planinskom vrhu Konjic.

image
FOTO: Mićko Vujisić

Mještanin Radovča Radovan Božović kaže za "Dan" da je plamen zahvatio širok pojas i da bez angažovanja aviona teško da će ugasiti vatru. Kaže da su u pomoć pristigli vatrogasci iz Plužina.

– U Dubravicama ima dvadesetak kuća, i ugrožene su. Ispod brda Kopitovica koje gori ima desetak kuća i njima zasad ne prijeti opasnost, ali nije isključeno da se plamen proširi. To je brdo nepristupačno i može se gasiti samo iz vazduha. Ono što se da vidjeti jeste da se požar širi ka jugu ali je dim primjetan i ka sjeveru odnosno pravcu Kamenika. A i ka Brotnjiku nije isključeno da se ponovo aktivira jer panjevi dugo i tiho gore - rekao je Božović.

Božović kaže da strahuju za borovu šumu na Radovču sađenu prije više decenija na koju su mnogo ponosni i koju su uspjeli mnogo puta da odbrane od vatre.

– Gori redom. Plašim da dok kiša ne pane da će požar da se širi - kaže Božović.

Kasniјe popodne Božović nam јe rekao da se situaciјa popravila, ali da јe požar i predio takav da se situaciјa miјenja iz sata u sat.

MUP za "Dan": Situacija sa požarima sve složenija, neodgovorni pojedinci pričinjavaju štetu po eko sistem

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 17:37