Botunjani ne žele da kolektor u svom naselju / -
12/10/2024 u 08:26 h
Andrijana Dabanović, Mićko VujisićAndrijana Dabanović, Mićko Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Mještani Botuna poručili: Da nam zlato daju kolektor graditi neće

Mještani Botuna, nakon najave Vodovoda da je dokumentacija za građevinsku dozvolu za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda spremna, izričito ponavljaju da neće pristati ni na kakav kompromis sa državom kako bi dozvolili gradnju postrojenja u njihovom naselju.

Neprihvatljiva im je čak i platforma da recimo naselje za uzvrat dobije objekte u javnoj upotrebi poput igrališta, sportskog centra pa besplatan javni prevoz, bolje puteve, solarne panele... Kažu da su izgubili povjerenje u državu i da ne pristaju ni na kakve pregovore na tu temu.

Slavko Vukčević, mještanin Botuna, kaže da je siguran da žitelji na sve to ne bi pristali.

image

Slavko Vukčević

- DAN

– Sva naselja koja su na divlje sagrađena imaju sve, i sportske terene i dobre puteve, rasvjetu, školu, sve im je dato u neko vrijeme za glas. Mi smo ovdje starosjedioci. Nijesmo mi gradili kuće kod zagađivača nego su oni dolazili kod nas. Koliko sam upoznat sa stavom komšija ni na kakav kompromis neće pristati. U savremenim državama u kojima se na takav način postiže kompromis nije to jedino postrojenje takvog tipa. Ovo bi za Podgoricu bilo jedino postrojenje koje neće da grade u svoje dvorište nego u tuđe. Nijedno postrojenje u Crnoj Gori ne funkcioniše kako treba. Čudi me direktor Vodovoda Aleksandar Nišavić koji priznaje da pravi krivično djelo u produženom trajanju ispuštanjem neprečišćenih fekalnih voda u Moraču, a znamo da piše krivičnu prijavu nekome ko recimo iz servisa ispusti otpadne vode direktrno u rijeku - rekao je Vukčević.

Jagoš Bećirović ističe da svi imaju jednaka prava na čistu životnu sredinu.

image

Jagoš Bećirović

- DAN

– Ljudi se ne prodaju. Nema tih para, te moći, te države koja će da nas gurne u bunar da bi se uradilo nešto. Neka kolektor prave na svojoj teritoriji, ovdje neće. Nema kompromisa, kupiti nas ne mogu. Rukovodstvo Opštine Zeta na čelu sa Mihailom Asanovićem i partije koje razmišljaju o narodu, SNP, dio Demokrata, lider DNP-a Milan Knežević, svi su jasno rekli da staju iza Botuna i da se kolektor neće raditi - kaže Bećirović.

On kaže da će ukoliko radovi krenu oni to spriječiti i 24 sata biti na toj lokaciji.

– Ako dođu da rade mi ćemo se tu ulogorovati. Bili smo kod premijera Milojka Spajića i rekao je da se ništa preko koljena neće raditi. Išli smo i kod Dritana Abazovića dok je bio na funkciji i kazao nam je da „za državu nije ništa da se malo izmjesti“. Obraćali smo se i drugima, ali su neki zažmurili - kazao je Bećirović.

Dostavljen konačan nacrt glavnog proјekta kolektora

Da bi i predsjednik države Jakov Milatović trebalo da se uključi u ovaj problem smatra i Goran Kažić.

image

Goran Kažić

- DAN

– Sve neke akte suspenduje, a nikada ga nijesmo čuli da se bavi ovim problemom i da dođe ovdje. Obraćali smo mu se, nikada ništa preduzeo nije. Abazović je rekao da će stati prvi ispred nas. Nikada ništa uradio nije. Potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić je iz Zete i nikada nas nije primio na razgovor, a dio njegove partije iz Zeta nas podržava. Kako da im vjerujemo da će ispoštovati neki dogovor. Gradnje nema, to treba da znaju - rekao je Kažić.

Vukašin Stojanović kaže da nikakvog dogovora neće biti.

image

Vukašin Stojanović

- DAN

– Iz dosadašnjih primjera možemo zaključiti koliko vode računa o nama tako da sa njima nema nikakvog dogovora, ni pregovora. Nećemo to ni razmatrati. Botun mora ostati čist. Nikakvog kompromisa nema, ovdje se neće raditi. Nemamo povjerenja ni u koga ma ko god bio gradonačelnik Podgorice ovdje se neće raditi - ističe Stojanović.

Da ne postoji mogućnost dogovora poručuje i Boris Ćetković.

image

Boris Ćetković

-

– Pozivamo Nišavića na tv duel da objasni zašto je dobro ovdje da se radi, a mi da kažemo zašto nije. Kada smo nudili da naprave kolektor 500 metara odavde gdje je već zagađeno nijesu pristali. Sada ga raditi neće. Uzalud je, zlato da nam daju graditi ga neće. Cijela Zeta je iza nas, jer smo u pravu - kaže Ćetković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. oktobar 2024 08:27