Тоне разбацаног отпада / -архива
28/02/2022 u 07:39 h
Andrijana Dabanović, Milica VujisićAndrijana Dabanović, Milica Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) На Ћемовском пољу дивље депоније животињског отпада

Током седмице ангажоваћемо багер да очисти пут и оно што су бацили људи да се затрпа у рупе. План нам је да поставимо рампу да више не могу да пролазе и истоварају све и свашта, каже Никола Цамај

У дијелу Ћемовског поља између Диноше и булевара за Тузи уз Плантажине винограде истоварене су тоне отпада. Пут поред винограда, који води ка Депонији, скоро је затрпан отпадом, јер су и са десне и са лијеве стране брда смећа. Има свега и свачега, од гума, старог намјештаја, шута, стакла, али и гомила животињског отпада. Кости и кожа животиња разбацани су на све стране, а развлаче их пси луталице. По количини отпада која је ту истоварена рекло би се да нелегално депоновање траје годинама, а да нико не реагује. Шире се непријатни мириси, док је земља црне боје што указује на то да се често пали опасни отпад.

Реџеп Чунмуљај, начелник Комуналне полиције Општине Тузи каже да се на том простору годинама непрописно одлаже отпад.

– Све оно што сте видјели није само отпад новијег датума, већ су оно наслаге и од раније. Имали смо пар пријава да се тамо баца отпад и пале гуме. До сада нико није пријављивао да се ту истовара отпад животињског поријекла. Колико је данас изаћи ћемо на терен и видјети шта можемо урадити, а да је из наше надлежности – каже Чунмуљај.

Директор Комуналног Тузи Никола Цамај наводи да је обилазио терен и да је договорено да током седмице покушају макар пут да очисте од отпада.

– У питању је простор Ћемовског поља са десне стране тока Цијевне између Диноше и булевара ка Подгорици. Био сам тамо и донијели смо одлуку на Скупштини да тај простор уредимо. Направли смо пројекат који кошта 150.000 еура да би се то све довело у ред. Тренутно немамо тај новац, али ћемо видјети можемо ли нешто добити од Владе. Током седмице ћемо ангажовати багер да очисти пут и оно што су бацили људи да се угура у рупе. План нам је да поставимо рампу да више не могу да пролазе и истоварају све и свашта. Проблем је отвор код Депоније. То морамо ријешити, јер они који нам праве највеће проблеме туда пролазе и пале гуме. Тако да морамо дио између Депоније и тог дијела да затворимо. Рупе које су тамо ископане користићемо за одлагање шута како би се оне попуниле. Сада је тамо направљен хаос. Пар пута смо пријављивали Комуналној полицији, посебно због паљења гума. Надам се да ћемо успјети да према Депонији направимо физичке баријере да не могу више да пролазе. Срећа је што у близини нема кућа, али има винограда, што никако није добро. Кад пале гуме и дува југ Подгорица се гуши, а када дува сјевер ми. Једну екипу, која је палила гуме смо ухватили и пријавили – каже Цамај.

Азра Вуковић, из НВО Грин хоум каже да нелегално одбачени отпад има утицаj на животну средину на више начина.

– Нажалост, нелегално и неправилно одложени отпад видимо свуда око нас, чим се удаљимо од градског jезгра. Отпад има jако негативан визуелни ефекат при чему као друштво показуjемо на коjем jе нивоу култура живљења. Нелегално одбачени отпад има утицаj на животну средину на више начина. Приjе свега, отпадом смо затрпали озбиљне површине коjе су станишта биљкама и животињама. Отпадом коjи jе непрописно одложен у природи и коjи jе доступан животињама оне се хране и често угину због проблема коjи им у дигестивном тракту представљаjу предмети и материjали коjе не могу да сваре, као што jе пластични отпад. Са депониjа се сливаjу различите токсичне материjе коjе загађуjу подземне и површинске воде. Одлагањем отпада на оваj начин контаминирамо тло. Оно што jе посебно опасно jесте паљење отпада коjе се често врши како би се из њега ослободио метал и због чега се у ваздух ослобађаjу отровне материjе као што су диоксини коjе загађуjу ваздух. Материjе из сагориjевања отпада могу бити изузетно опасне ако се удишу при већим концентрациjама односно у близини мjеста – каже Вуковић.

Она истиче да када је ријеч о животињском отпаду то је посебан проблем.

– У процесу разлагања лешева животиња стварају се непријатни мириси, сакупљају се микроорганизми који их разлажу и могу бити извор заразе – истиче Вуковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 08:29