/ -
05/02/2024 u 12:57 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Podstanari traže poništenje konkursa i veće subvencije

U Podgorici imamo preko 15.000 podstanarskih porodica, a ovim servisom jedva će 160 porodica moći da ostvari subvencije, rekao je Dragan Živković

Članovi Udruženja podstanara Crne Gore sastali su se sa predstavnicima Sekretarijata za socijalno staranje od kojih će tražiti da se konkurs za dodjelu subvencija poništi, kao i da Glavni grad iz budžeta obezbijedi veća sredstva za pomoć. Iako je pola sata prije sastanka bilo zakazano okupljanje podstanara ispred sekretarijata došlo ih je svega nekoliko.

Dragan Živković, predsjednik Udruženja podstanara Crne Gore kazao je da će od čelnika Sekretarijata za socijalno staranje tražiti da se konkurs poništi.

- Razlog je jer nijesmo zadovoljni da se samo 100.000 eura iz budžeta Glavnog grada opredijeli za subvencije podstanara i da apanaža ostane ista, a to je 50 eura kao prije tri godine. Svi znamo da smo imali toliki rast kirija, inflaciju u državi i da tih 50 eura više nijesu isto. Tražićemo da se apanaža poveća. Ovih dana smo dobijali dosta poziva od podstanara, pa čak i od stanodavaca koji su se interesovali kako da izađu u susret podstanarima. U Podgorici imamo preko 15.000 podstanarskih porodica, a ovim servisom jedva će 160 porodica moći da ostvari subvencije. Ako tome dodamo glavnu nepovoljnu okolnost da je za ostvarivanje prava na subvencije potreban ugovor o zakupu stana onda pričamo od 90 odsto ljudi koji su automatski diskvalifikovani da bi dobili ovu pomoć. Zato smo tražili sastanak sa sekretarijatom od kojih tražimo da ponište konkurs i da nađemo neki drugi model, a da glavni uslov nije ugovor i da sa 100.000 moramo podići na mnogo više - rekao je Živković.

Živković kaže da država ne pomaže ništa podstanare.

- Država ne zna za podstanare. U ovom momentu država ne zna ni koliko ih ima. Nikakva prava naša nijesu zaštićena. Imamo sivu zonu u rentiranju stanova, gdje milioni eura promiču državi, a da to nikoga ne zanima - kaže Živković.

On ističe da su pozvali podstanare da im se pridruže prije sastanka, ali se mali broj odazvao.

- Imamo taj problem što bi podstanari trebali biti malo glasniji. Moramo svi učestvovati. Ako ne naiđemo na razumijevanje nadležnih za kraj februara najavili smo malo radikalniji protest ispred Skupštine, ali da vidimo prvo šta kažu institucije - navodi Žuvković.

Nenad Kulić kaže da je podstanar 27 godina.

- Imam suprugu i troje djece, od kojih dvoje ima zdravstvene probleme. Pozajmljujem za kiriju da bih je platio, jedva preživljavam dan. Kirija mi je 150 eura i ništa mi ne znači 50 eura. Gazda neće da potpiše nikakav ugovor. Ovo jesu jedine subvencije koje nam se nude, ali ja je nijesam dobio. Danas sam ovdje, sjutra negdje drugo...mučim se. Više mi je puta porodica gladna nego sita. To što primim platu i primanja od djece koristim da platim kiriju i struju - kaže Kulić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 01:55