26/01/2022 u 16:20 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Уз Рујелу планирају шеталиште

Осим санације корита планирана је и изградња шеталишта уз Рујелу у дијелу од Католичке цркве до Шипчаничке горе,рекао је Љека Ивезај

Како сада изгледа Рујела није никоме за понос. Да у њој сада има воде носила би смеће, суве гране, гуме, голове за фудбал... Међутим, сва та "декорација" закачена је за корито. Рујела извире у Миљешу, кроз Шипчаник, Тузи, Вуксанлекиће, Кодрабудан и улива се у Скадарско језеро. Општина Тузи предала је предлог Министарству финансија и социјалног старања да се санација корита Рујеле уврсти у буџет што је урађено.

image
-

– Корито је раније санирано у дијелу од Вуксанлекића до ушћа у Скадарско језеро. Сада је планирано да се ради од Миљеша до Вуксанлекића. Осим санације корита планирана је и изградња шеталишта уз Рујелу у дијелу од Католичке цркве до Шипчаничке горе. Планирано је да се ради шеталиште у дужини од километар, а имало би пјешачке стазе, клупе, дрворед... – рекао је Љека Ивезај, секретар за планирање простора.

image
-

Он истиче да је "дивља" градња притисла Рујелу.

–Мора да се направи елаборат експоприације. Мора да се види колико је изводљиво да се ради шеталиште, јер је туда саграђено доста. Када се уради елаборат мора се власницима платити земљиште – наводи Ивезај.

Ивезај каже да Рујела није у најбољем стању, али да је чисте.

– Рујела се чисти бар да немамо поплаве. Међутим, сада у њој нема воде. Нисам у сазнању да се у њу изливају фекалне воде. Рујела се третира као поток и она је од локалног интереса. Није да је ријека или споменик природе. Поток који се активира када су велике падавине. Сад је суша и воде нема – истиче Ивезај.

image
-

Секретарка за пољопривреду Исмета Ђокај сматра да би Рујела требала да се чешће чисти.

– Међутим, немамо неку већу механизацију за тако велика чишћења. Требало би скроз да се очисти од изворишта до ушћа. До сада невладине организације нијесу имали никакве активности везане за Рујелу. Ранијих година били смо укључлени у неки пројекат за постављање брана које би зауставиле велики отпад, али то није заживјело. То је било прије 12 година. Знам да се у центру изливају фекалије. Проблем су и имовинско правни односи. И то треба да се среди – истиче Ђокај.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 05:33