/ -
27/01/2022 u 10:17 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО)ЖИЦГ писала надлежним органима: Траже провјеру да ли ће гробље на Ћемовском пољу угрозити станицу

Једна од катастарских парцела, броj 1348/1, на којој ће градити гробље је у непосредноj близини будуће станице, а остале врло вjероватно улазе у инфрастуктурни поjас. Законо о жељезници предвиђа да је у пружном поjасу забрањена градња, а уколико се планира 25 метара од осе наjближег колосjека постоjи обавеза добиjања сагласности органа управе за жељезнице

Извршна директорица Жељезничке инфраструктуре Марина Бошковић упутила је допис надлежним органима изражавајући бојазан да ће ново гробље на Ћемовском пољу представљати сметњу за њихове будуће објекте. У допису који је насловљен на Драгану Лакушић, директорицу Директората за жељезнички саобраћај при Министарству капиталних инвестиција, Веселина Мандића, инспектора за жељезнички саобраћај, Желимира Радуновића, директора Управе за жељезнице и Миљана Баровића, секретара за планирање простора и одрживи развој, Бошковић тражи да предузму све неопходне радње из оквира њихове надлежности у рjешавању овог проблема.

– Из медиjа смо обавиjештени да jе у плану изградња новог гробља на Ћемовском пољу, тачниjе да су се Погребне услуге обратиле градоначелнику 8. jуна за доношење одлуке о уступању на коришћење катастарских парцела броj 1348/1, 1347/48, 1348/58, 1348/59 и 1348/60 у КО Даjбабе и диjела катастарске парцеле броj 7938/1 КО Подгорица III ради изградње новог гробља на Ћемовском пољу у складу са Програмом обављања комуналних дjелатности за 2021. годину. Одлуком градоначелника о одређивању локациjе са елементима урбанистичко‐техничких услова за локални обjекат од општег интереса изградња градског гробља од 03.02.2020. године, одређена jе локациjа за изградњу градског гробља. Парцеле су уписане у ЛН броj 56 КО Даjбабе и ЛН броj 3217 КО Подгорица III као своjина државе Црне Горе. Као што сте упознати, донесена jе одлука о изради детаљног урбанистичког плана Сервисно складишна зона са ранжирном станицом бр.01‐031/18‐3570 од 09.маjа 2018. године (ДУП се односи на период до 2025. године), а потом jе усвоjен и Детаљни урбанистички план Сервисно складишна зона са ранжирном станицом – пише у допису.

У допису је констатовано и шта су установили током анализе.

– Приликом анализе jедног од дjелова ДУП‐а (парцелациjа) дошли смо до закључка да jе jедна од катастарских парцела броj 1348/1 у непосредноj близини будуће станице (према доступноj скици непосредно уз шине), а остале, по досадашњим подацима, врло вjероватно улазе у инфрастуктурни поjас. Напомињемо: чланом 20 став 1 Закона о жељезници jе прописано "У инфраструктурном поjасу, осим у зони пружног поjаса, могу се градити обjекти коjи ниjесу у функциjи жељезничког саобраћаjа, уз сагласност органа управе, коjа се издаjе на основу мишљења управљача инфраструктуре и уколико jе изградња тих обjеката предвиђена просторно-планском документациjом" док jе ставом 2 истог закона прописано "У пружном поjасу могу се постављати каблови, електрични водови ниског напона за освjетљавање, телеграфске и телефонске ваздушне линиjе и водови, построjења, водоводни, канализациони, цjевоводи и слични обjекти и построjења на основу сагласности органа управе коjа се издаjе на основу мишлjенjа управлjача инфраструктуре". Дакле, у складу са важећим Законом о жељезници, у пружном поjасу jе забрањена било каква градња, а уколико се планира изградња у инфраструктурном поjасу (25 метара од осе наjближег колосjека) постоjи обавеза добиjања сагласности од органа управе за жељезнице, односно Управе за жељезнице, коjа се издаjе на основу издатог мишљења управљача жељезничке инфраструктуре, односно ЖИЦГ Подгорица – наводи се у документу.

Бошковић у допису наводи да се одлуком градоначелника мијења одлука о изради ДУП-а али и сам ДУП Сервисно складишна зона са ранжирном станицом.

– Напомињемо да овим поводом jош увиjек ниjе било обраћања инвеститора овог проjекта, или неке друге стране, према ЖИЦГ Подгорица. Отворено изражавамо боjазан да предметно гробље представља сметњу за будућу Сервисно- складишну зону са ранжирном станицом коjа jе предвиђена већ усвоjеним планским документом. С тим у вези, молимо вас да нам помогнете у обезбjеђењу свих потребних података везано за ову проблематику. Такође вас молимо да предузмете све неопходне радње из оквира ваше надлежности у рjешавању овог проблема. У прилогу достављамо одлуку о изради ДУП‐а Сервисно‐складишна зона са ранжирном станицом у Подгорици и извод из ДУП‐а ‐парцелациjа – назначено је у допису.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 04:38