/ Фото: Дан
05/11/2021 u 09:32 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Влада покренула поступак измјене ДУП-а: Код Храма цртају кружни ток

Архитекта Андрија Маркуш сматра да је изградња кружног тока беспотребна, те да је ту требало поставити семафоре

Влада је покренула поступак израде измјена ДУП-а Пословни центар Крушевац - Зона Б који ће покрити простор од 8,73 хектара.

У питању је простор је ограничен Московском улицом на истоку, Булеваром Михаила Лалића на југу, Булеваром Џорџа Вашингтона на западу и Далматинском улицом на сјеверу, а измјене ће, како сазнају Дневне новине Дан, бити урађене због будућег кружног тока који је планиран на укрштању Далматинске и Булевара Џорџа Вашингтона, али и пејзажног уређења простора око Саборног храма Христовог Васкрсења.

Из локалне самоуправе у више званичних иступа је саопштено да је Град планирао да на укрштању Далматинске и Московске улице гради трокраку раскрсницу која би подразумијевала изградњу кружног тока на раскрсници Далматинске и Булевара Џорџа Вашингтона, проширење Далматинске улице, то јесте изградњу треће траке тамо гдје она недостаје.

За израду измјена и допуна овог планског документа биће издвојено 10.000 еура, а средства ће бити обезбијеђена из буџета државе са позиције Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма.

Рок израде плана је 12 мјесеци, а Влада је за руководиоца измјене плана одредила Александру Тошић Јокић, архитекту.

Владину одлуку о изради измјена овог планског документа прати и програмски задатак. Њим је прецизирано да је кроз израду измјена ДУП-а потребно планирати изградњу и уређење површина.

–Циљ израде измјена и допуна ДУП-а је стварање квалитетног простора у амбијенталнм, функционалном и архитектонском смислу, као и старање планских претпоставки за реализацију предвиђених садржаја. Сву инфраструктуру рјешавати у свему поштујући рјешења из планова вишег реда и уз усаглашавње са условима које пропишу надлежни органи, институције и предузећа. Потребно је да инфраструктура задовољи посебне стандарде и понуди савремена технолошка рјешења – пише у програмском задатку.

У документу је назначено да се приликом израде измјена и допуна плана потребно придржавати поступка прописаног Закона о планирању простора и изградњи објеката и правилником о методолигији израде планског документа.

– Измјене и допуне ДУП-а се израђује кроз анализу постојећег стања организације, уређења и коришћења простора, израду нацрта планског документа, спровођење јавне расправе и израду предлога планског документа – пише у документу.

Маркуш: Боље поставити семафоре

Архитекта Андрија Маркуш сматра да је изградња кружног тока на укрштању Далматинске и Булевара Џорџа Вашингтона беспотребна, те да је ту требало поставити семафоре.

image

Андрија Маркуш

Фото: Срђан Бољевић

–Кружни ток је ту непотребан и са тиме ће направити лом. То је непримјерено. Кружни токови јесу добри за многе ствари али смо са њима умртвили саобраћај и брзину кретања. Ту је требало поставити семафор и да се не троше никакве паре. Имамо Булевар светог Петра Цетињског гдје немамо зелени талас и нико се није нашао за сходно да направи тај зелени талас да се постигне велика брзина – рекао је Маркуш.

Маркуш сматра не треба мијењати ни профил Далматинске улице.

–Далматинска улице треба да остане у габаритима каквим је сада јер је у постојећем габариту добро профилисана – рекао је Маркуш.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 11:33