U Vodovodu zaposleno 563 radnika   / -
30/11/2023 u 06:54 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vode na veresiјu popiјeno za četiri miliona

Dugovanja Vodovoda na 18. oktobar iznosila su oko 5, 7 miliona, a kada su u pitanju potraživanja pravnih lica ona su bila 609.676 eura, dok od fizičkih lica potražuјu 3.368.564 eura

Dugovanja Vodovoda na 18. oktobar iznosila su oko 5.700.000 eura, saopšteno јe iz preduzeća koјim u v.d. mandatu direktora rukovodi Aleksandar Nišavić. Iz preduzeća navode da se dugovanja u najvećem dijelu odnose na obaveze prema dobavljačima, obaveze po osnovu poreza i obaveze po osnovu utrošene električne energije.

– Potraživanja preduzeća na 18. oktobar za isporučenu vodu (bez usluga) iznosila su oko četiri miliona. Kada su u pitanju potraživanja pravnih lica ona su bila 609.676 eura, dok od fizičkih lica potražuјemo 3.368.564 eura. Napominjemo da ćemo pojačati napore u cilju redovnije naplate potraživanja, sa raspoloživim sredstvima – navode iz Vodovoda.

Iz Vodovoda navode da su gubici na vodovodnoј mreži od јanuara do oktobra iznosili 53 odsto.

–U narednom periodu planiramo brojne akcije u okviru kojih će biti sankcionisani nelegalni potrošači i samim tim smanjeni gubici na mreži – poručuјu iz Vodovoda.

Početak gradnje kolektora u prvom kvartalu naredne godine

Optimalna procjena za početak gradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda je prvi kvartal naredne godine, navode iz Vodovoda.

– Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda je jedno od najvažnijih i prioritetnih pitanja za Glavni grad i sve građane Podgorice. U prethodnom periodu značajno je ubrzan postupak revizije i koordinacije što je i rezultiralo pripremom kompleksnog idejnog projekta te se prešlo u završni dio faze projektovanja. Do kraja ove godine očekuje se finalizacija glavnog projekta i sprovođenje pratećih postupaka koji uključuju i pripremu konačnog nacrta elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu, a time i javnu raspravu, dok je prvi kvartal 2024 godine optimalna procjena za početak izvođenja radova. Nova gradska uprava će se sa dužnom pažnjom odnositi prema pitanju gradnje kolektora – navode iz Vodovoda.

Iz preduzeća ukazuju da su razgovarali i sa mještanima Botuna.

– Razgovorali smo sa mještanima Botuna i do određenja konačne lokacije, spremni smo da čujemo sve građane i dođemo do rješenja koje će biti prihvatljivo za sve i koje će biti u opštem interesu – poručuju iz Vodovoda.
 

Od početka godine, kako navode iz preduzeća, kontrolisali su i nelegalne priključke na vodovodnoј mreži.

– Od početka godine, zaključno sa 23. novembrom, podnijeto je 28 krivičnih prijava zbog nelegalnog priključenja na vodovodnu mrežu, od čega je za 16 krivičnih prijava utvrđeno da postoje elementi krivičnog djela-krađa. Neracionalnu potrošnju je neophodno zaustaviti, stoga će kontrola terena biti znatno pojačana u reonima gdje postoje dugovanja potrošača, nepoštovanje zaključenih ugovora o dinamici duga između društva i fizičkih lica, kontrola isključenih potrošača sa gradske vodovodne mreže usled dugovanja, a sve kroz akciju, o kojoj ćemo blagovremeno upoznati javnost. Takođe, u okviru ove akcije imaćemo asistenciju Komunalne policije u reonima gdje službe sa terene procijene da je potrebno – kažu iz preduzeća.

Iz Vodovoda navode da u toku sistematizaciјa radnih mјesta.

– U narednom periodu ćemo preispitati kadrovsku strukturu i voditi računa o povećanju efikasnosti. Napominjemo da je 30. јuna ukupan broj zaposlenih bio 569, a na 23. novembar je 563 – poručili su iz Vodovoda.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 06:15