Изливање отпадних вода у Морачу / -Архива
09/10/2021 u 06:07 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Водовод: Нисмо криви за изливање фекалија

Из Водовода поручују да ће њихове надлежне службе и даље улагати огромне напоре како би негативан утицаj на квалитет воде риjеке Мораче, проузрокован техничким недостатаком односно недовољним капацитетом построjења, свео на минимум

Узрок промjене боjе риjеке Мораче jе недовољан капацитет построjења о чему смо у више наврата информисали jавност и надлежне државне институциjе, саопштено је из предузећа Водовод и канализација.

Њихово објашњење услиједило је након што је водопривредна инспекција поднијела захтјев суду за прекршајни поступак против предузећа Водовод због изливања фекалија у Морачу. Из предузећа наводе да је постојеће постројење изграђено 1978. године и има капацитет за око 55.000 еквивалентних становника, док jе тренутно оптерећење око 120.000 еквивалент становника.

–Ова чињеница указуjе на то да jе капацитет построjења недовољан да отпадне воде буду у потпуности пречишћене. Запослени на построjењу током читаве године раде максималним капацитетом са циљем да се што већа количина отпадних вода пречисти, а да преостали дио коjи се само дjелимично пречишћава (механички) буде сведен на минимум. Jасно jе да jедино рjешење овог проблема представља изградња новог построjења, на шта указуjемо годинама уназад. Значаj овог проjекта препознали су партнери на државном и међународном плану. Међутим, jавности jе познато да тренутно трпимо опструкциjе актуелне Владе када jе, између осталог, у питању квалитетна и благовремена финализациjа овог већ започетог посла. Из тог разлога предузеће Водовод и канализациjа, као ни било ко у Главном граду не може се осjећати одговорним за случаj за коjи водопривредна инспекциjа планира да покрене прекршаjни поступак – наводе из Водовода.

Из Водовода поручују да ће њихове надлежне службе и даље улагати огромне напоре како би негативан утицаj на квалитет воде риjеке Мораче, проузрокован техничким недостатаком односно недовољним капацитетом построjења, свео на минимум.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 14:32