Ивица Вукчевић / - Права ЦГ
03/08/2021 u 12:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вукчевић: Иван Вуковић није у стању да заштити зелене површине у Подгорици

Из праве Црне Горе истичу да Служба заштите и спашавања Главног града очигледно није довољно опремљена, јер су у помоћ позване службе заштите и спашавања из околних градова, службе заштите и спашавања Министарства унутрашњих послова и Војске Црне Горе

Ивица Вукчевић из Праве Црне Горе тврди да је велики пожар који је уништио вегетацију на великом дијелу брда Горица показао да градоначелник Подгорице Иван Вуковић није у стању да заштити зелене површине у Подгорици од уништавања.

- Пожар на Горици који се био опасно приближио кућама је указао на озбиљне недостатке у организацији служби Главног града Подгорице. Градске службе нису редовно одржавале зелене површине на брду Горица. Висока трава и жбуње које се види на самим снимцима са мјеста гашења пожара, су допринијели да пожар дође близу кућа и брзо се прошири чак до врха брда - каже Вукчевић.

Он истиче да Служба заштите и спашавања Главног града очигледно није довољно опремљена,  јер су у помоћ позване службе заштите и спашавања из околних градова, службе заштите и спашавања Министарства унутрашњих послова и Војске Црне Горе. Само надљудским напорима наведених служби, спријечено је да пожар захвати куће у близини.

- Хидрантска мрежа на горњим дјеловима брда није коришћена за гашење пожара, што је успорило гашење пожара, па се поставља питање која је њена сврха и зашто су утрошена значајна средства за њену изградњу? Градоначелник Главног града Подгорице Иван Вуковић сноси највећу одговорност за уништавање вегетације на брду Горица и за бројне пропусте у организацији служби Главног града. На једном дијелу Горице због грашака градоначелника више нема дрвећа. То је велика штета, јер новом дрвећу требају деценије да порасте - каже Вукчевић.

Из Праве Црне Горе истичу да нису научене лекције из великог пожара, који је на Горици избио прије неколико година, када је изгорио велики број стабала, а „ожиљак” на брду од тог пожара је и даље уочљив на неким мјестима и поред акција пошумљавања.

- Ово нажалост није једини случај великог пожара ове године, јер је велики пожар који је недавно избио на Ћемовском пољу уништио велики број стабала. Поред пожара опасност по дрвеће у Подгорици представља и сам градоначелник Иван Вуковић, који је дозволио уклањање дрвећа из Његошевог парка да би наставио своју акцију бетонирања паркова. Бемаксу је повјерен овај посао изградње пјешачке стазе на обали Мораче, као и више претходних пројеката Главног града Подгорице, што треба преиспитати да ли је урађено по закону? Овакво неодговорно понашање градоначелника Подгорице се мора хитно зауставити, јер дрвеће у Подгорици није његово власништво, већ власништво свих грађана, па не може да уништава дрвеће кад му смета - истиче Вукчевић у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 15:05