Вуковић / Фото: Срђан Бољевић
07/09/2021 u 06:32 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вуковић се плаши да не остане без дијела територије: Зета може и мора бити самостална

Градоначелник изјавио да је Зети боље да за партнера има Подгорицу, него Владу

Експерти који раде студију самосталности Зете информисали су чланове комисије која прати ток израде елабората, да су прелиминарни инпути и подаци везани за перформансе Зете као самосталне општине апсолутно позитивни, казао је Александар Којичић, одборник ПзП-а у СО Голубовци.

Којичић који је члан комисије осврнуо се и на изјаву градоначелника Главног града Ивана Вуковића који је казао да је Зети боље да за партнера има Подгорицу него Владу.

Којичић наводи да ничије лично мишљење не може промијенити стање да Зета може бити самостална општина.

– Констатовали су да су могућности и ресурси коjе Зета посjедуjе, а коjи могу бити jош унаприjеђени домаћинским и професионалним односом, врло богати, почевши од географског положаjа, обрадивог земљишта, досељавања и позитивног природног прираштаjа, близине аеродрома, Скадарског jезера, могућности развоjа и унапређења туризма и пољопривреде... Фактички су стручно образложили све оно што зетски домаћини знаjу. Тако да било чиjе лично мишљење неће и не може промиjенити фактичко стање да Зета може и хоће бити самостална и одржива општина – истиче Којичић.

Слађана Калуђеровић (СНП) каже да када Вуковић прича о маћехинском односу Владе према Главном граду, не може да се отме утиску да човjек прозива неког за однос коjи он сам гаjи три године према Зети.

– То му не смета да присваjа проjекте на нашоj териториjи коjи су почели много приjе него што jе он дошао на позициjу градоначелника. Да нас циjени, не би Зету са 20.000 становника називао малом заjедницом. Не би се оглушавао о вапаjе Ботуњана због градње колектора, притом им се обраћаjући некултурно и непримjерено. Свjесни смо повољног географског положаjа, будући да jе аеродром на нашоj териториjи, да нам jе приморjе на пола сата вожње, да имамо риjеке, jезера... Зета се развиjала само онолико колико jе то одговарало Миомиру Мугоши, Славољубу Стиjеповићу и Ивану Вуковићу – истиче Калуђеровић.

Она каже да оно што је из Вуковићевог излагања истина jесте да гласови из Зете не иду у прилог ДПС-у и партнерима у сусрет локалним изборима у Подгорици, али да треба да се запита зашто jе то тако.

Лука Крстовић (Демократе) сматра да је најмање важно шта о формално-правном статусу Зете мисли градоначелник Иван Вуковић.

– Више нас брине то што грађани Зете заjедно са грађанима Подгорице треба да отплаћуjу дугове Главног града настале огромном потрошњом актуелне администрациjе. Претпостављамо да Вуковић не жели да након Тузи и Зета буде самостална. Тиме би он остао упамћен као градоначелник за чиjег мандата се териториjа Подгорице смањила за 50 одсто. Осим тога, највреднији природни ресурси Подгорице су у Зети, а то се не препушта тако лако. Самосталношћу Зете, Главни град би био jедан од риjетких у Европи коjи не би имао на своjоj териториjи аеродром. Самосталношћу Зете Подгорица губи контакт са наjвриjедниjим ресурсом, Скадарском jезером. Броjни су други разлози због коjих чуjемо овакве тонове из Главног града али питаjу се Зећани – поручио је Крстовић.

Коментар на изјаву Ивана Вуковића Дневне новине Дан јуче нијесу могле добити од одборника ДПС-а.

Шеф клуба одборника Предраг Анђушић није желио да даје коментаре, а исти случај је и са Драганом Шушкавчевићем и Миливојем Каварићем.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 02:10