/ -
01/06/2022 u 12:20 h
M.VujisićM.Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вуковић угостио преставкине РЕ популације

На састанку је било риjечи и о наставку реализације досадашњих активности, те о будућим корацима ка креирању бољих услова живота припадника РЕ полпулациjе, саопштили су из ПГ биро.

Градоначелник Иван Вуковић, угостио jе представнике државних органа, међународних и невладиних организациjа коjе се баве питањем статуса припадника ромске и египћанске популациjе у Црноj Гори. Како наводи ПГ биро, на састанку jе осим разговора о реализованим активностима, било риjечи и о њиховом наставку, те о будућим корацима ка креирању бољих услова живота припадника РЕ полпулациjе.

– Ово jе тема коjом се градска управа бави посвећено, у континуитету, на различите начине. У том циљу реализовали смо броjне програме, са жељом да охрабримо Роме и Египћане, поготово оне млађе популациjе, да узму jош активниjе учешће у друштвеним процесима, да искористе шансе коjе им се пружаjу како би се временом ослободио jедан огроман потенциjал, коjи сигуран сам стануjе у оквирима те популациjе – казао jе Вуковић.

Сокољ Беганаj, начелник Дирекциjе за инклузиjу Рома и Египћана, казао је да се припадници заjеднице Рома и Египћана у Црноj Гори, а посебно у њеном главном граду, осjећаjу угодно, те да их посебно радуjе континуиран рад на социjализациjи и пуноj интеграциjи ове популациjе. Менсур Шаљаj, предсjедник Ромског савjета, истакао jе да jе изузетно задовољан сарадњом са Главним градом, а као jедан од наjзначаjниjих проjеката издвоjио jе РЕопен Доорс.

– Њих 30 jе учествовало у едукациjи у администрациjи Главног града, ту jе такође и учење енглеског jезика, као и основе информатике. Након девет мjесеци обуке, њих 12 наjбољих jе стажирало у канцелариjама Главног града, четворо њих jе касниjе радило четири мjесеца, а након тога двоjе наjбољих се и запослило у систему Главног града – рекао jе Шаљаj

Шаљаj jе истакао да jе посебно поносан и на то што jе велики броj Рома запошљен у привредним друштвима Главног града, а да међу запошљенима има и пословођа, те да вjеруjе да Подгорица и у том смислу може послужити као добар примjер другим локалним самоуправама.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 10:42