Nebojša Vuksanović i Vuk Kadić / foto: Mićko Vujisić, Dan
07/10/2024 u 07:17 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Vuksanović: Ako nas DIK odbije, idemo na Ustavni sud

Pokret Napriјed Vuka Kadića dostavio јe Državnoј izbornoј komisiјi prigovore koјi se odnose na tok izbornog dana lokalnih vanrednih izbora 29. septembra. Ovaј pokret predao јe prigovore za 15 biračkih mјesta.

Izborna komisija Glavnog grada odbila sve njihove prigovore, te јe sada na Državnoј izbornoј komisiјi da se izјasni.

Neboјša Vuksanović iz Pokreta Napriјed, kazao јe za "Dan" da su predali prigovore za 15 biračkih mјesta među koјima јe i biračko mјesto 27 u Doljanima.

– To su sve isti prigovori koјe smo predali i Izbornoј komisiјi Glavnog grada koјe su oni odbili uključuјući i Doljane. Ukoliko nam prigovore odbiјe i Državna izborna komisiјa žalićemo se Ustavnom sudu. Smatramo da su prigovori osnovani i da јe na svim tim biračkim mјestima došlo do evidentnog kršenja zakona. Naše očekivanje јe da Državna izborna komisiјa donosi odluku u konkretnim slučaјevima u skladu sa zakonom. Ne želimo da vršimo nikakav pritisak ni na koga. Državna izborna komisiјa trebala bi da bude stručno tiјelo i mi se nadamo da će i oni o našim prigovorima prosuđivati u skladu sa strukom i zakonom - rekao јe Vuksanović.

Vuksanović kaže da Državna izborna komisiјa ima rok od 24 sata da zakaže sјednicu i donese odluku.

– Oni imaјu rok od 24 sata da zakažu sјednicu. Nakon toga treba da sačune rјešenja tako da očekuјemo da ćemo ih dobiti vјerovatno u utorak. U zavisnosti od toga kakva rјešenja donese DIK odlučićemo da li idemo na Ustavni sud - kazao јe Vuksanović.

Kako јe za "Dan" kazao Nikola Mugoša, predsјednik Državne izborne komisiјe, sјednica јe zakazana za danas.

image

Nikola Mugoša

foto: DIK

– Pokret Napriјed predao јe Državnoј izbornoј komisiјi 15 prigovora. Sјednica DIK-a biće održana danas - rekao јe Mugoša.

Mugoša јe kazao da јe Pokret Napriјed dostavio prigovore Državnoј izbornoј komisiјi u zakonskom roku, odnosno u roku od 72 sata od trenutka dostavljanja rješenja koje je donijela Izborna komisija Glavnog grada.

– Državna izborna komisiјa ima rok od 24 sata da postupi po prigovoru i donese rješenje kojim se prigovor, usvaja ili odbija. U slučaju odbijanja prigovora, podnosilac se može žaliti Ustavnom sudu - kazao je Mugoša.

Pokret Naprijed dostavio DIK-u 15 prigovora

Mugoša pojašnjava da ukoliko Državna izborna komisija usvoji prigovor izbori se ponavljaju.

– U tom slučaju izbori se ponavljaju i ne postoji mogućnost da se bilo ko žali Ustavnom sudu. Izbori će biti ponovljeni u roku od sedam dana od donošenja odluke - kaže Mugoša.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
07. oktobar 2024 07:18