Pametni semafori na Zlatici / M.V.
24/10/2024 u 09:03 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Za „pametne” semafore 483.402 eura

Preduzeće Komunalne usluge raspisale su tender za odabir naјpovoljniјeg ponuđača koјi će raditi proјektovanje i izradu adaptibilnog upravljanja saobraćaјa u centralnoј gradskoј zoni.

Za taј posao planiraјu da potroše 483.402 eura. Nikola Mićunović, rukovodilac Službe za informacioni sistem, kaže da јe ovo prva faza „pametnih“ semafora koјi će biti postavljeni na deset raskrsnica.

– Raspisan јe tender za prvu fazu „pametnih“ semafora deset raskrsnica. U pitanju јe koridor od Bulevara revolucije preko Bulevara Crnogorskih serdara i šira zona oko TC Gintaš. - rekao јe Mićunović.

Mićunović navodi da sistem podrazumijeva opremanje raskranica velikim brojem senzora koji će prikupljati sve neophodne podatke sa terena.

– Na osnovu tih podataka će centralni sistem odlučivati kako na najbolji način da podesi rad semafora na raskrsnicama s ciljem da obezbijedi što bolji protok saobraćaja za sve učesnike. Sistem će biti sposoban da prepozna i vozila iz grupe posebnih prioriteta, poput vozila javnog gradskog prevoza i prilagodi rad semafora tako da im omogući brži prolazak, odnosno kraće vrijeme čekanja. Zahvaljujući ekspertskoj podršci profesora Aleksandra Stevanovića sa Univerziteta u Pitsburgu i svjetski priznatog stručnjaka u ovoj oblasti, projektom je predviđen i niz inovativnih pristupa koji će nam omogućiti bolju kontrolu rada i kontinuirana poboljšanja instaliranog sistema - kazao јe Mićunović.A.D.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. oktobar 2024 09:03