Петар Смоловић
02/08/2021 u 08:20 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Заједница општина упутила иницијативу за измјену Закона о порезу на непокретности

Поред значаjно мањих прихода за општине по основу пореза на непокретности од правних лица, недостатак ових одредби у пракси доводи до дискриминациjе и неjеднаког статуса правних и физичких лица приликом опорезивања непокретности, наводи се у иницијативи

Одбор за финансирање локалне самоуправе Заједница општина Црне Горе упутио је Милојку Спајићу, министру финансија и социјалног старања, иницијативу за измјену Закона о порезу на непокретности тражећи да се овим прописом дефинише пореска основица за утврђивање пореза на непокретност за правна лица, што постојећим законом није било предвиђено. Одбор предлаже да тржишна вриједност непокретности коjе се воде у пословним књигама пореских обвезника представља вриjедност непокретности коjа jе приказана у његовим пословним књигама, у складу са прописима коjима се уређуjе рачуноводство, са стањем на 31. децембар године коjа претходи години за коjу се утврђуjе порез на непокретности. Када обвезник у пословним књигама није исказао вриjедност непокретности у складу са прописима коjима се уређуjе рачуноводство или не поднесе пореску приjаву, Заједница оштина предлаже да се порез на непокретности обрачунава законом коjим се уређуjе пореска администрациjа.

Разлог за подношење инициjативе условљен jе рjешењима из нове уредбе о ближим критериjумима и методологиjи за одређивање тржишне вриjедности коjа ће се примjењивати од 1. јануара 2022. године, а коjа не садржи одредбе коjе се односе на начин утврђивања тржишне вриjедности непокретности коjе се воде у пословним књигама пореских обвезника.

– Поред значаjно мањих прихода за општине по основу пореза на непокретности од правних лица, недостатак ових одредби у пракси доводи до дискриминациjе и неjеднаког статуса правних и физичких лица приликом опорезивања непокретности. Законом о порезу на непокретности утврђуjе се да jе основица пореза на непокретности тржишна вриjедност непокретности и основни критериjуми за њено одређивање. Чланом 16 Закона прописуjе се да jе обвезник пореза на непокретности коjи води пословне књиге дужан да надлежном органу локалне управе до 31. марта календарске године, поднесе пореску приjаву за утврђивање пореза за ту годину, иако самим Законом ниjе прописан начин утврђивања основице за утврђивање пореске обавезе за правна лица, односно пореске обвезнике чиjе се непокретности воде у њиховим пословним књигама. Овим чланом се утврђуjе само начин подношења пореске приjаве, али не и обавеза пореског обвезника да у порескоj приjави прикаже реалну тржишну вриjедност, у складу са прописима коjима се уређуjе рачуноводство (фер вриjедност) – пише у инцијативи коју потписује Петар Смоловић, предсједник одбора.

Смоловић у иницијативи наводи да примjена члана 16 закона обавезуjе локални порески орган да прихвати вриjедност непокретности онакву каква jе исказана у порескоj приjави, без обзира на то да ли jе она исказана у складу са стварном тржишном вриjедношћу исте непокретности или ниjе.

–Одређени броj правних лица у своjим пословним књигама непокретности води по набавноj вриjедности (коjа се умањуjе за годишњу амортизациjу), а без вршења ревалоризациjе, што у крајњем доводи до сталног умањења вриjедности непокретности, а тиме и саме пореске основице. Ово у пракси доводи до ситуациjе да за исту непокретност, на истоj локациjи и истог квалитета, правно лице може платити значаjно мањи износ пореза у односу на непокретности у власништву физичких лица, а што jе апсолутно неправедно и дискриминаторски – наводи Смоловић у иницијативи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 03:05