/ -
10/03/2022 u 14:16 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Зеленило још није уклонило штеточину из шуме на Ћемовском пољу: На боровима још има "четника"

Специфично jе да гусjенице "четника" дан проводе у гниjезду, а ноћу излазе на брст, обично у редовима jедна за другом.

Са борова на Ћемовском пољу још нијесу уклоњена сва гнијезда биљне штеточине борови литијаш или "четник". Из Зеленила кажу да су њихове екипе свакодневно на терену и да настоје да очисте сва нападнута стабла.

– Наше екипе су у парк шуми Ћемовско поље и на простору око будуће трим стазе. Имаjући у виду значаj сваког стабла, нарочито у градским срединама, приликом уклањања боровог литиjаша уклањамо само гране нападнатуте штеточином и трудимо се да сачувамо свако здраво стабло, те из овог разлога ниjе уклоњено нити jедно. Уклањање штеточине биће настављене док год постоjи потреба за тиме – саопштили су из Зеленила.

Иначе, благе и сушне зиме погодуjу литијашу коjи најчешће напада биjели и црни бор. Храни се листом што доводи до сушења грана, а у интензивниjим нападима и до сушења циjелог стабла. Специфично jе да гусjенице "четника" дан проводе у гниjезду, а ноћу излазе на брст, обично у редовима jедна за другом. У свануће прекидаjу исхрану и враћаjу се у гниjездо. Гусjеница jе са горње стране црна са црвенкастомрком пругом, а са доње је жуте боjе. Тиjело jоj jе обрасло длачицама коjе жаре, па код особа склоним алергиjама и код кућних љубимаца, уколико дође до контакта, могу изазвати блаже алергиjске реакциjе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 17:50