Главни град остао без свих акција у фабрици / Срђан Бољевић
28/04/2021 u 22:21 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Главни град продаје све акције у Новом дуванском комбинату

Нови дувански комбинат је у прошлој години пословао са губитком, наводи Андрија Кликовац
Главни град планира да прода 2.021.816 акција у Новом дуванском комбинату чиме ће као мањински акционар дефинитивно остати без удјела у овој фабрици.Продају акција мора одобрити Скупштина Главног града па ће се о скупштинској одлуци одборници изјаснити на пленуму 4. маја. Да би могли расправљати јуче је сагласност дао одбор за финансије, привреду и развој. Одлуком је прецизирано да је номинална вриједност једне акције еуро, што значи да свој удио у фабрици Главни град продаје за 2.021.816 еура.
Секретар за финансије Снежана Поповић објаснила је да је Главни град власник 8,69 одсто акција у Новом дуванском комбинату те да је одлуком наведено да се продају све те акције.
– У циљу транспарентности самог поступка и процедуре продаје акција, желим да додам да се у члану 2 додају два става који гласе да Главни град позива заинтересоване купце да доставе понуду за куповину свих акција, те да ће се објавити позив са роком важења од 15 дана на интернет страници Главног града и у штампаном медију – саопштила је Поповић.
Предсједник одбора за финансије Андрија Кликовац саопштио је да Главни град продаје све акције чији је власник, по номиналној цијени од еура по акцији, те да она може бити већа уколико купци понуде на јавном позиву.
–Нови дувански комбинат је у прошлој години пословао са губитком па Главни град као мањински акционар нема интерес да буде акционар у друштву које послује са губитком. Пуно је боље сада продати акције по овој вриједности како би Главни град имао додатних најмање два милиона еура за све пројекте који су битни за развој града. Акције се не продају због неке тешке финансијске ситуације јер је она стабилна у Главном граду већ како би развој у наредном периоду био значајно динамичнији. То су све акције које имамо у НДК. Град је мањински акционар, њихов представник учествује на сједницама акционара али нема могућност да утиче на одлуке тога предузећа. С обзиром да је ове године најављено значајно повећање акциза на цигарете очекује се и пад промета дуванских производа тако да ће то предузеће вјероватно додатно лоше пословати у наредним годинама – навео је Кликовац.
То што Главни град продаје власнички удио у НДК је лоше и то је стављање печата на једну прије свега сумњиве законитости активност коју су и Главни град и други државни органи радили и спроводили дуги низ година, а које се тиче и старог Дуванског комбината и начина оснивања Новог дуванског комбината, оцијенио је Лука Ракчевић, шеф клуба одборника УРА.
У прошлој години стабилне финансије
Одбор за финансије дао је сагласност да одборници расправљају о завршном рачуну Главног града за прошлу годину. Главни град је, како је саопштила Снежана Поповић, секретарка за финансије, на крају године имао примитке од 94.597.593 еура. Текући приходи износили су 41.476.555, накнада за комунално опремање грађевинског земљишта 13.128.432, примици од продаје имовине 4.431.664, кредитна средства 9.913.146, а донације од и трансфери државе 3.685.626 еура. Када су у питању издаци текући расходи су износили 33.260.204, отплата дуга је 6.586.230, средства резерви износила су 313.212, док је за капиталне издатке потрошено 41.231.879 еура. Крајњи депозит на крају године износио је 13.206.066 еура.
–Прошлу годину обиљежиле су стабилне финансије, уредно су измириване плате, кредитне обавезе. Буџет је у прошлој години био развојни – навела је Поповић.
Одборник Либералне партије Јован Рабреновић и Андрија Кликовац, предсједник одбора, задовољни су што је Главни град успио да одржи финансијску стабилност у прошлој години.

–Имамо нову фирму која је настајала у сумњивим околностима у којој Главни град сада неће имати никакав удио. Мислим да је све то погрешно, да је начин на који се угасио стари Дувански комбинат погрешан. Сматрам да је начин продаје земљишта старог ДКП-а такође нешто о чему би требало да расправљају тужиоци у неким независним истрагама, тако да се надам да ће све то добити неки судски епилог. Мислим да ће ново тужилаштво морати да испита пословање у НДК гдје смо имали малверзације и сумњиве послове, почев од постављања Исака Бољевића на челу фабрике али и шверца цигара који је био присутан па до других послова НДК - каже Ракчевић.
Одлука о продаjи акциjа у Новом дуванском комбинату jе за чуђење, навео је Јанко Крстовић, одборник Демократа.
– Из материjала коjи jе достављен одборницима не види се разлог за овакво поступање. Риjеч jе о продаjи нешто више од два милиона акциjа коjе су у власништву Главног града за нешто више од два милиона еура. Поставља се питање да ли овом одлуком Главни град покушава да препусти 100 посто власништво иностраном партнеру или да приход од продаjе акциjа презентуjе у нацрту завршног буџета за 2021. годину као приход од имовине, обзиром да им лоше полази за руком продаjа имовине када jе у питању продаjа подловне зграде бивше Робне куће Београд – навео је Крстовић.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 16:16