Представници власти и опозиције у градском парламенту / SJEDNICA SKUPSTINE GLAVNOG GRADA-IVAN PETROVIC-IPE
08/05/2021 u 06:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

На танком леду градња улица и Ургентног блока

Ако Влада одлучи да не поштује уговорене обавезе, то ће имати катастрофалне последице по живот људи у Подгорици, навео је Иван Вуковић

Изградња четири саобраћајнице у граду као и Ургентног блока Клиничког центра Црне Горе нашли су се на танком леду јер је, како је на јучерашњој посебној сједници Скупштине Главног града објаснио Иван Вуковић, градоначелник Подгорице, изостала подршка Владе.

Међу пројектима чија изградња може бити доведена у питање су изградња булевара Вељка Влаховића, наставак изградње булевара Вилија Бранта, реконструкција Змај Јовине Улице, као и изградња булевара од раскрснице Подгорица-Цетиње -Никшић до Команског моста.

Његов одговор услиједио је на одборничко питање Михаила Анђушића, шефа клуба одборника ДПС-а, који је питао да ли је предлогом буџета Црне Горе за ову годину опредијељен довољан износ средства за све капиталне пројекте Главног града који се реализују у партнерству са Владом.

–Предлогом Закона о буџету Црне Горе за 2021. годину нијесу планирана потребна средства како би се реализовале преузете обавезе по потписаним споразумима, због чега сматрамо да ће реализација појединих капиталних пројеката бити доведена у питање. Ако Влада одлучи да не поштује уговорене обавезе, то ће имати катастрофалне последице по живот људи у Подгорици - и на Старом аеродрому, Златици, Горњој Горици и моје је да скренем пажњу на то. Надам се да ће комуникација кренути и да ћемо имати прилику да се договоримо јер су радови на два од четири булевара поодмакли и ако се настави са оваквом праксом, бојим се да ће ови људи брзо угасити машине, а онда ће 50.000 људи у Подгорици бити онемогућено да нормално функционише – навео је Вуковић.

Арбитража остаје једино решење за разграничење

Главни град захтијева да се питање разграничења насеља Врањ и Матагужа повјери арбитражи, саопштио је Вуксан Вуксановић, главни администратор, одговарајући на одборничко питање Александра Божовића докле се стигло са територијалним разграничењем између Главног града и Општине Тузи.

–У одговору који сам добио нигдје није назначен рок када ће ово бити завршно – навео је Божовић.

На лошу комуникацију са представницима Владе указала је и Слађана Вујачић, замјеница градоначелника Подгорице, одговарајући на питање Ивана Јекнића, одборника ДПС-а, када ће почети градња Ургентног блока КЦЦГ. Вујачић је навела да је Град створио све претпоставке да се крене у реализацију ово пројекта.

–Ово је била једна од тема које смо кандидовали за састанак са предсједником Владе Здравком Кривокапићем, али на допис упућен 1. фебруара добили смо одговор да ћемо бити обавијештени када се у агенди предсједника Владе нађе времена. До дана када вам упућујемо одговор на одборничко питање нијесмо добили термин за састанак. Нијесмо добили ни одговоре упућене Министарству здравља. Ипак, одлучили смо да због важности теме 31. марта поново упутимо допис Влади, Министарству здравља, Министарству финансија и социјалног старања и Клиничком центру, у којем их информишемо о створеним претпоставкама о изградњи Ургентног блока и обавези Владе и ресорних министарстава у даљем поступку. Министарство здравља смо још једном, седми, осми или девети пут информисали о одлуци Скупштини – навела је Вујачић.

Радмилу Чагоровић (СНП) занимало је када ће почети изградња основне школе у Толошима на шта је ван Вуковић, градоначелник Подгорице, саопштио да се камен темељац очекује до краја мјесеца.

Митар Вуковић, одборник Демократа, питао је да ли ће од два милиона еура колико је предвиђено капиталним буџетом, бити издвојено за пробијање пута од Тријепча до Стрганице. Секретарка за саобраћај Лазарела Калезић је навела да је новац опредијељен за постојеће саобраћајнице, али не и пробијање нових путева међу којима је и овај у Пиперима.

– Инфраструктура у Пиперима је једино направљена тамо гдје живи бивши предсједник Владе Душко Марковић. Само километар напријед можемо да видимо у каквом су стању путеви – рекао је Вуковић.

Одборника ДПС-а Стефана Ћулафића занимало је да ли се може планирати реконструкција запуштених пословних простора у Пословном центру Крушевац. Замјеница градоначелника Слађана Вујачић је навела да Главни град не може планирати реконтрукција те да се надају иницијативи власника пословних простора. Н.С.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 13:55