Slavlje fudbalera Engleske / -FOTO: EPA
06/07/2024 u 22:14 h
D.K.D.K.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Sreća mazi Englesku, Švajcarska će imati za čim da žali

Selekcija Gereta Sautgejta pobjeđuje uprkos lošoj igri

Preživjela je Engleska i Švajcarsku, izvukla remi, a onda boljim izvođenjem penala slavila i plasirala se u polufinale Evropskog prvenstva. Ekipa Gereta Sautgejta je patila i protiv "sajdžija", ali je ponovo imala sreću uz sebe. Kao nekada Italija tako sada Engleska na ružan način dobija utakmice, praktično bez igre, ali cilj opravdava sredstvo.

"Gordi albion" će u srijedu u Dortmundu igrati polufinale, a Švajcarska se vraća kući. Vraća se uzdignutog čela, ali će imati za čim da žali. Po svemu prikazanom zaslužila je Švajcarska da bude u završnici, ali u fudbalu ne pobjeđuje uvijek bolji. To je potvrdila i utakmica u Diseldorfu, a ulogu tragičara imao je štoper Manuel Akanđi koji je promašio penal u prvoj seriji, tačnije njegov udarac je Pikford odbranio. Englezi su na drugoj strani bili nepogrešivi.

Imali su izabranici Murata Jakina prvog favorita na svjetskim klaionicama na konopcima, ali nisu uspjeli da ga nokautiraju. Prvo poluvrijeme bilo je jedno od najlošijih na šampionatu, prava uspavanka, da bi nastavak bio nešto sadržajniji. Švajcarska je bila bolja, napadala, tražila gol i uspjela da povede preko Emboloa u 75. minutu. Činilo se da "Gordom albionu" nema spasa, ali u ekipi prepunoj zvijezda uvijek neko bljesne i bude spasilac. Ovog puta je to bio Bukajo Saka koji je u 80. minutu pored šume nogu protivničkih igrača pogodio suprotni ugao nemoćnog Jana Zomera i potpisao konačnih 1:1. U produžecima nije bilo nikakvih uzbuđenja, niko nije želio da rizikuje, a u penal ruletu koban je bio promašaj Akanđija, asa Mančester sitija već u prvoj seriji.

- Još jedna teška utakmica i prije svega velika otpornost momaka da se još jednom vrate iz minusa. Bio je to fantastičan finiš Bukajo Sake. Posle toga penali su penali, nisam šutirao, ali osjećao sam se prijatno među momcima -  kazao je posle meča Hari Kejn za Bi-Bi-Si. - Vjerujemo u ko god da je na terenu, a razlika ove godine u odnosu na prethodne je što imamo dokazane izvođače penala – imamo mnogo više iskustva i to smo još jednom pokazali - poentirao je Hari Kejn.

 

Engleska – Švajcarska 1:1 - penalima 5:3

Stadion: "Diseldorf arena". Gledalaca: 46.907. Sudija: Danijele Orsato (Italija). Strijelci: Saka u 80. za Englesku, a Embolo u 75. minutu za Švajcarsku. Strijelci iz penala: Palmer, Belingem, Saka, Toni, Aleksander-Arnold (Engleska), Šer, Šaćiri, Amduni (Švajcarska). Žuti kartoni: Kejn (Engleska), Šer i Vidmer (Engleska).

ENGLESKA: Pikford, Voker, Stouns, Konsa (od 78. Palmer), Tripije (od 78. Eze), Rajs, Mejno (od 78. Šo), Saka, Belingem, Kejn (od 109. Toni), Foden (od 115. Aleksander Arnold).

ŠVAJCARSKA: Zomer, Šer, Akanđi, Rodrigez, Rider (od 64. Cuber), Frojler (od 188. Sjero), Džaka, Ebišer (od 118. Amduni), Endoj (od 98. Zakarija), Embolo (od 109. Šaćiri), Vargas (od 64. Vidmer).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. oktobar 2024 09:21